Een systematische benadering voor juridische transformatie cover

28 okt 2023 | Column

Een systematische benadering voor juridische transformatie

Recente vacatures

Notarieel jurist
Burgerlijk recht Fiscaal recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht
0 - 3 jaar
West-Vlaanderen
Notarieel jurist
Burgerlijk recht Vastgoed
0 - 3 jaar
Limburg
Advocaat
Omgevingsrecht Vastgoed
3 - 7 jaar
Antwerpen
Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen

Aankomende events

Al jaren wordt er gesproken over de noodzaak aan verandering of transformatie in de juridische sector, maar die vooruitgang blijft vooralsnog beperkt, voornamelijk tot technologische snufjes. Deze stagnatie is grotendeels te wijten aan gefragmenteerd denken.

Het is onrealistisch om een revolutionaire transformatie te verwachten wanneer we slechts stap voor stap incrementele veranderingen aanbrengen. In de genadeloze zoektocht naar innovatie in de juridische wereld laten we ons vaak verleiden door geïsoleerde oplossingen.

Een analogie met een automotor is dan ook niet ver weg. Het vervangen van een onderdeel heeft immers slechts een beperkt effect. Dergelijke principes zijn net zo relevant in het kader van advocatenkantoren. In plaats van te vertrouwen op een lappendeken van reparaties, vereist echte verandering niets minder dan een alomvattende systemische aanpak.

De valkuilen van gefragmenteerde oplossingen

Het is gebruikelijk dat advocatenkantoren investeren in verschillende geïsoleerde, op technologie gebaseerde oplossingen. Deze oplossingen beloven efficiëntie en verhoogde productiviteit, maar ze schieten vaak tekort in het leveren van de ingrijpende verandering die advocatenkantoren écht nodig hebben.

De realiteit is dat gefragmenteerde juridische technologieoplossingen, hoewel waardevol en noodzakelijk, onvoldoende zijn om de fundamentele uitdagingen van een hedendaags advocatenkantoor aan te pakken

Het is vergelijkbaar met het vervangen van één onderdeel in de motor van een auto en verwachten dat dit een revolutie in de prestaties teweegbrengt. De realiteit is dat gefragmenteerde juridische technologieoplossingen, hoewel waardevol en noodzakelijk, onvoldoende zijn om de fundamentele uitdagingen van een hedendaags advocatenkantoor aan te pakken.

Denken in termen van systemen

Om echte juridische innovatie binnen advocatenkantoren te bereiken, moeten we ons perspectief veranderen van onsamenhangende oplossingen naar een allesomvattende, systemische benadering.

Net zoals de auto-industrie het vervoer heeft gerevolutioneerd door over te stappen van verbrandingsmotoren naar elektrische motoren, moeten advocatenkantoren overwegen om hun organisatiestructuur eveneens te herdenken. Dit gaat veel verder dan technologische snufjes en digitalisering.

Deze omvat onder andere (louter ten exemplatieve titel):

  • Bedrijfsmodel, processen en werkstromen: In plaats van alleen bestaande juridische processen te automatiseren, is het nuttig om werkstromen en procedures eerst te herdenken en pas dan te stroomlijnen.
  • Cultuur en mindset: Juridische innovatie gaat hand in hand met een transformatie van de organisatiecultuur en mindset binnen advocatenkantoren. Het kweken van een cultuur van aanpassingsvermogen, creativiteit en continu leren kan een omgeving bevorderen waarin innovatie gedijt.
  • Breken met gefragmenteerd denken: Het is makkelijker om gefragmenteerd te denken en geïsoleerde oorzaken, in plaats van de dieperliggende oorzaken aan te pakken. Deze gefragmenteerde benadering kan alleen incrementele veranderingen opleveren en schiet tekort in de transformatieve verschuivingen die advocatenkantoren nodig hebben.

Om zinvolle innovatie binnen advocatenkantoren te brengen, moeten we een systemische perspectief omarmen die de beperkingen van gefragmenteerd denken (en vooral gefragmenteerde oplossingen overstijgen).

Door ons perspectief te veranderen van geïsoleerde oplossingen naar holistische verandering, kunnen advocatenkantoren een tijdperk van ingrijpende juridische transformatie inluiden

Conclusie

Gefragmenteerde oplossingen, hoe waardevol ook, zijn beperkt om advocatenkantoren vooruit te stuwen. Om echt een gepast antwoord te bieden op de uitdagingen waar kantoren momenteel mee te maken krijgen, is meer nodig. Waarbij elk relevant aspect van het advocatenkantoor mee betrokken wordt. Door ons perspectief te veranderen van geïsoleerde oplossingen naar holistische verandering, kunnen advocatenkantoren ontsnappen aan de beperkingen van gefragmenteerd denken en een tijdperk van ingrijpende juridische transformatie inluiden.

Eve Vlemincx

Recente vacatures

Notarieel jurist
Burgerlijk recht Fiscaal recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht
0 - 3 jaar
West-Vlaanderen
Notarieel jurist
Burgerlijk recht Vastgoed
0 - 3 jaar
Limburg
Advocaat
Omgevingsrecht Vastgoed
3 - 7 jaar
Antwerpen
Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.