De juridische actualiteit: wat u al wist en wat u misschien niet wil weten

1 dec 2021 | Column

De juridische actualiteit: wat u al wist en wat u misschien niet wil weten

Door Hugo Lamon

(Ge)recht in de spiegel

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Oost-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
sociaal recht
0 - 3 jaar
Brussel

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 01/12/2021 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

Justitie mag dan wel de reputatie hebben een logge tanker te zijn en misschien is het hof van beroep van Brussel wel een zinkend schip, maar wie met recht en het gerecht te maken heeft blijft beter bij de les.

Op 30 november verscheen in het Belgisch Staatsblad de wet van 28 november “om justitie menselijker, sneller en straffer te maken”. De titel bekt goed, en dat is allicht de bedoeling, maar voor de rechtspracticus wordt het weer studeren om tussen al die nieuwe bomen weer een helder juridisch bos te kunnen ontwaren.

Het is intussen nog wachten op de publicatie van de wet “tot omzetting van Richtlijn (EU) 2019/633 van het Europees Parlement en de Raad van 17 april 2019 inzake oneerlijke handelspraktijken in de relaties tussen ondernemingen in de landbouw- en voedselvoorzieningsketen en tot wijziging van het Wetboek van economisch recht”. Deze titel ligt wat zwaarder op de hand en de wet brengt grote wijzigingen aan in het Wetboek van Economisch Recht. Wie in die sector actief is, trekt zich best even terug voor snelstudie.

Het Staatsblad is dus de uitverkoren krant om wat frustraties op te lopen en het gevoel te krijgen dat het recht als zand door de vingers glijdt. Wie positief wil blijven, richt zich best ook tot andere bronnen. Soms kan je ook vrolijk worden door gewoon de ouderwetse krant te lezen. Zo viel het op dat de krant La Libre Belgique de afgelopen week enkele interessante en hoopgevende bijdragen publiceerde.

In de weekendeditie (27/28 november) verscheen een opmerkelijk interview met minister van Justitie Van Quickenborne (“La prison doit être l’ultime recours”), waarin hij aankondigt dat er een plan is om het statuut van de magistraten te verbeteren. Op de vraag of er wijzigingen komen in ruil voor resultaten brengt de minister in herinnering dat alles met belastinggeld wordt gefinancierd en dat het dus normaal is dat de belastingbetaler moet kunnen zien dat de investeringen voor een efficiëntere justitie zorgen. Maar voegt hij er ook aan toe: “cela ne signifie pas que je presse quiconque de vite travailler pour avoir des moyens”, waarmee hij antwoordt op de kritiek van sommigen dat justitie enkel kwantitatief zou denken en de aandacht zou verliezen voor kwaliteit.

Op 22 november verscheen in dezelfde krant een interessante opiniebijdrage van gewezen eerste voorzitter van het Hof van Cassatie (“Le métier d’accuser nous préserve des abominations de la justice populaire”) Jean de Codt. Naar aanleiding van mogelijk seksueel misbruik in Brusselse kroegen beschrijft hij het spanningsveld tussen het oordeel van de straat en de wijze waarop rechters, met respect voor de rechten van verdediging, een zaak beslechten. “Pour la justice populaire, nuancer, c’est faiblir. Pour la justice de l’Etat, l’intelligence des spécificités et l’individualisation de chaque histoire demeurent, plus que jamais, un impératif catégorique”. Hij wijst erop dat er omzichtig moet worden omgegaan met slachtoffers. Zij moeten, zo zegt de Codt, ernstig worden genomen, maar hij wijst er ook op dat justitie niet enkel mag afgaan op de verklaring van een slachtoffer. “Ce serait méconnaître la grande maxime de tous les systèmes juridiques civilisés: la charge de la preuve incombe à l’accusation. Chez nous, les droits de la défense constituent un principe général de droit à valeur constitutionelle”. Die oproep tot nuance kan enkel maar worden onderschreven.

De krant had in dezelfde week ook aandacht voor de juridische tweelijnbijstand (25/11 “L’avocat pro deo, la justice pour tous?) naar aanleiding van een televisiereeks over de pro deo-advocatuur, waarbij drie jonge Brusselse advocates werden gevolgd. De krant is onder de indruk van hun gedrevenheid en passie bij hun prestaties: “ces trois avocates plaident sans agressivité, ni ironie, avec une maturité impressionante tandis qu’elles défendent des clients dont elles n’approuvent pas toujours les faits et gestes”.

En nog in diezelfde week verscheen een paginalang artikel over de Vlaamse advocate Marijke Spooren (27/11- “L’avocate promue dans un monde d’hommes”). De betrokkene is actief in het Amerikaanse kantoor Cleary Gottlieb, dat ook al 60 jaar in Brussel gevestigd is. De krant maakt melding van “une promotion qui mérite d’être épinglée.” Voor het eerst treedt een vrouw toe tot “le cercle des associés, jusque-là, tous masculins”. De 33-jarige Mr. Spooren reageert onderkoeld: “Chez Clearly, c’est la méritocratie qui compte, avant le quote de femmes”.

Hugo LAMON

***

Meer blogposts lezen van Hugo Lamon? Dat kan hier!

(Ge)recht in de spiegel

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Oost-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
sociaal recht
0 - 3 jaar
Brussel

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.