Kantoor & beleid

De anderen in 2020

Jeff Keustermans
Geschreven door Jeff Keustermans

Ik ben gestopt met teksten lezen die quasi uitsluitend stellen dat ‘de anderen’ het fout voor hebben en hun standpunt moeten veranderen. Zeker als de schrijver zich hierover behoorlijk opwindt en niet zegt wat dan wel de juiste aanpak is.

In de Verenigde Staten schrijven de Democraten boos dat president Donald Trump moet veranderen. Maar hun kiezers lieten hen in de kou. Bij ons zeggen partijen ontstemd dat meer rechts en meer links fout is en het standpunt van die andere partijen ontoelaatbaar is. Maar hun kiezers laten hen staan. Zo verliezen ze letterlijk de macht om te doen wat volgens hén best is. Er is zelfs een politicus die zegt dat de kiezers zich vergissen en anders moeten stemmen.

Ook op het vlak van het klimaat, een thematiek die mij nauw aan het hart ligt, zijn verwijten over wat niet mag op lange termijn niet erg behulpzaam. Het komt er op aan de mensen te verbinden met een positief en haalbaar voorbeeld (niet iedereen heeft een zeilboot), zodat de gedragswijziging niet volgt uit angst maar uit een breed gedragen verlangen naar een betere wereld die we met overtuiging en dankbaar willen doorgeven aan wie na ons komt. Dat geeft veel beter resultaat.

Tijdens een training in 2017 die mij erg snel uit een burn-out hielp komen, leerde ik dat je niet moet wachten tot de anderen doen wat jij wil. Jij hebt de grootste kracht voor ingrijpende verandering in jezelf. Onvoorstelbaar wat er dan mogelijk is.

Als er iets moet veranderen, begin dan bij jezelf. Beslis wat wél goed is en ga daar zelf voor.

Denk aan Mahatma Gandhi die ‘the Empire’ uit India verdreef. Hij riep niet dat het Verenigd Koninkrijk geen geweld mocht gebruiken. Maar door zijn eigen geweldloze houding, verloor ‘the Empire’ alle kracht toen het dat wel deed.

Een visie die vooral stelt dat de anderen moeten veranderen geeft te veel macht aan die anderen: die veranderen immers meestal niet. Tezelfdertijd laat die houding de eigen macht ongebruikt in de schuif.

Voor 2020 wens ik iedereen een duidelijke eigen visie toe. Je bereikt waar je op focust. Focus dus op wat je wil bereiken. Ga in geloof en vertrouwen zelf je eigen uitdagingen aan en realiseer je eigen doelstellingen. Zo bereik je het snelst wat je zelf waardevol vindt. En dat maakt meestal meer indruk op ‘de anderen’ dan jouw mening dat zij moeten veranderen.

Beste wensen voor een gelukkig en gezond 2020!

Wil je ook leren om in 2020 zelf helder te groeien (zonder te wachten op de anderen)?

Meer via onderstaande links:

Jeff Keustermans

Meer teksten lezen van Jeff Keustermans? Dat kan hier!

Opmerking plaatsen

Uw naam wordt privé weergegeven op de website en is niet zichtbaar voor anderen. Uw e-mailadres wordt opgeslagen maar niet gepubliceerd.