25 okt 2017 | Actualia, Advocaten, Balies

Advocaten steeds minder ingenieurs en steeds meer regisseurs

Door Hugo Lamon

(Ge)recht in de spiegel

Recente vacatures

Advocaat
Ondernemingsrecht Vennootschapsrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen Limburg Vlaams-Brabant Waals-Brabant
Advocaat
Ondernemingsrecht Vennootschapsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Limburg Vlaams-Brabant Waals-Brabant
Advocaat
Douane
0 - 3 jaar
Antwerpen
Paralegal
Arbeidsrecht Vennootschapsrecht
0 - 3 jaar
Brussel
Advocaat
Arbeidsrecht
5 - 10 jaar
Brussel

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 25/10/2017 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

LAMON op woensdag

Mr. Hugo LAMON is advocaat aan de balie Limburg en vanaf 1 september bestuurder en woordvoerder van de Orde van Vlaamse Balies.
Iedere woensdag maakt hij op Jubel een beschouwing over justitie.

Ons land is weer eens in de ban van de nu meer dan 30 jaar geleden gepleegde gruwelmoorden door de bende van Nijvel. Het is misschien niet slecht om daarbij in herinnering te brengen dat enkele dagen vooraleer de feiten fataal zouden verjaren bij wet de verjaringstermijn werd verlengd. Tijdens de parlementaire bespreking werd toen openlijk de vraag gesteld of die oude feiten nog wel het voorwerp van een gerechtelijk onderzoek kunnen uitmaken en niet veeleer historisch onderzoek zich opdringt. Welk parlementslid zou dit in deze waan van het moment nog durven te herhalen? Is er na 30 jaar nog een betrouwbaar getuigenis mogelijk of wordt het nu veeleer een zoektocht naar een gewilde waarheid? De politieke wereld is alvast opnieuw in de ban van deze schandvlek in de Belgische justitie. Het valt alleen maar te hopen dat iedereen zijn koelbloedigheid behoudt. De rechtstaat is niet gediend met theater, al is het legitiem om te hopen dat ooit de juridische waarheid in een rechtszaal zal worden vastgelegd.

De advocatenactualiteit kwam deze week voornamelijk uit Antwerpen. De Antwerpse balie organiseerde een congres over de “USP” van de advocaat. De vraag dus naar wat de advocaat zo specifiek maakt. Er bestond onenigheid of dat nu zijn “unique selling position” dan wel zijn “unique selling proposition” is, maar de conclusie was wel dat het beroep van advocaat in volle evolutie is. Dat zorgt voor onrust binnen het beroep en sommigen kijken dan ook met een boze blik richting de Orde van Vlaamse Balies. Wat doen ze daar in Brussel om de belangen van “de” advocaat te behartigen? Zij die morren vinden in ieder geval dat er te weinig gebeurt. Voor hen is er alvast slecht nieuws, want het ziet er naar uit dat de cliënten in de nabije toekomst nog veeleisender gaan worden en nog minder vaak de weg naar de advocaat zullen vinden. Het zullen daarom in de eerste plaats de advocaten zelf zijn die zichzelf aantrekkelijker moeten maken.

Zopas verscheen het “Legal Trends Report” 2017. De tekst is op het internet te raadplegen. De lectuur ervan zal voor sommigen ontnuchterend zijn, maar er is geen aanwijzing dat wat nu al in de Angelsaksische wereld wordt voorspeld niet binnenkort ook bij ons realiteit zal zijn. Het rapport geeft  aan wat de huidige wensen zijn van de cliënten. Die willen in de eerste plaats een snel antwoord.  Overigens zou volgens een Amerikaanse studie (The Thoister solution Performance 2015) 80 % van de cliënten een antwoord binnen het uur verwachten. U leest het goed: binnen de zestig minuten. Terloops: in een vorige studie vonden de cliënten een responstijd van 4 uur nog aanvaardbaar. Het Legal Trends-rapport signaleert nog andere verwachtingen van de cliënten: gratis eerste advies en digitale toegang tot de gegevens over de zaak. Of nog: liefst forfaitaire erelonen.

De cliënten hebben dus veranderende eisen en de advocatuur zal daarmee moeten omgaan. Dan komt als vanzelf de vraag wat voor soort dienstverlening advocaten moeten aanbieden om tegemoet te komen aan de nieuwe wensen van  het cliënteel. Vroeger werd al eens gezegd dat de advocaat een ingenieur van het recht was, omdat hij bij uitstek de persoon was die juridische concepten gebruikte om een oplossing aan te reiken voor zijn cliënt. Op het congres van vorige week had OVB-voorzitter Edward Janssens het over de advocaat als “de regisseur” van juridische oplossingen. “De advocaat moet (…) meer gaan regisseren en alzo zijn cliënten adviseren dat zij zonder risico klippen kunnen omzeilen en strategische keuzes kunnen maken”. De advocaat die juridische kennis koppelt aan strategische inzichten, mensenkennis en andere vaardigheden. Advocaten, denk dus na over uw eigen USP en handel ernaar. Hou daarbij in het achterhoofd dat klagen nooit wervend is, ook niet voor advocaten.

Hugo LAMON

Mr. Hugo LAMON is advocaat aan de balie Limburg en vanaf 1 september bestuurder en woordvoerder van de Orde van Vlaamse BaliesIedere woensdag maakt hij op Jubel een beschouwing over justitie.

Lees hier alle artikels van ‘LAMON op woensdag’.

(Ge)recht in de spiegel

Recente vacatures

Advocaat
Ondernemingsrecht Vennootschapsrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen Limburg Vlaams-Brabant Waals-Brabant
Advocaat
Ondernemingsrecht Vennootschapsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Limburg Vlaams-Brabant Waals-Brabant
Advocaat
Douane
0 - 3 jaar
Antwerpen
Paralegal
Arbeidsrecht Vennootschapsrecht
0 - 3 jaar
Brussel
Advocaat
Arbeidsrecht
5 - 10 jaar
Brussel

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

1 Reacties

1 Reactie

  1. Marc Callant

    Alles wat erelonen betreft in de advocatuur, blijft een van de grote problemen.
    Alleen een volledige wettelijke tarificatie (zoals in het notariaat) door de wetgever , met nochtans mogelijkheid van contractuele afwijking, kan de situatie verbeteren.
    Dergelijke regeling bestaat al lang in Duitsland.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.