Advocaten opgelet: hoe vinden cliënten uw site terug in het Google-woud? SEO! cover

13 mrt 2023 | Legal Tech (IT & IP)

Advocaten opgelet: hoe vinden cliënten uw site terug in het Google-woud? SEO!

Recente vacatures

Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen
Jurist
bestuursrecht internationaal recht Omgevingsrecht Publiek recht sociaal recht
Brussel
Jurist
Arbeidsrecht Gerechtelijk recht Publiek recht
3 - 7 jaar
Brussel

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 13/03/2023 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

Wie online een advocaat zoekt, komt vroeg of laat bijna altijd bij een zoekopdracht op Google terecht. Deze zoekgigant is sinds twintig jaar dominant en in die tijd haast uitgegroeid tot een monopolist op de markt. Om meer potentiële cliënten te krijgen, is het cruciaal om op te duiken in de hoogste resultaten van deze zoekrobot. Dat kan via het goed toepassen van Search Engine Optimization (SEO), zeg maar zoekmachineoptimalisatie.

Hoe werkt SEO voor een advocaat?

Door optimaal uw juridische specialisaties in de verf te zetten op de kantoorwebsite, krijgt u niet alleen meer gericht internetverkeer, maar maakt u deze webstek ook meer 'SEO-proof'. We geven een voorbeeld. Stel: als advocaat bent u voornamelijk met arbeidsrecht bezig. U richt zich zowel naar werkgevers als naar werknemers. Denk vanuit wat de cliënt beoogt. Waarom wil hij een beroep op u doen voor juridisch advies? Wees hem een stapje voor. Dan is het allesomvattende maar weinig zeggende 'specialisatie: arbeidsrecht' ruim onvoldoende als SEO. Dat moet beter en meer.

Met concrete SEO-woorden als ‘werkgever', 'werknemer', 'ontslag om dringende reden', 'arbeidsreglement', ‘ontslagrecht’ en 'loon' is niet alleen uw potentiële cliënt al heel wat beter geholpen, uw website stijgt ook in de Google-zoekresultaten. Die SEO-woorden zijn belangrijk. Als arbeidsrechtadvocaat spreekt u misschien liever van ‘werkloosheid met bedrijfstoeslag’ dan van ‘brugpensioen’, al is dat laatste veel meer ingeburgerd en is dit een veel populairdere zoekterm. Om te achterhalen waar mensen naar zoeken, is een al dan niet betaalde zoekwoorden-tool gebruiken helemaal geen overbodige luxe.

Media

Meer en meer duiken 'Media', 'Blog' of ‘Nieuws’-secties op kantoorsites op. Dit komt de SEO ten goede: het zorgt ervoor dat bezoekers van uw website langer op de site blijven, wat Google ook oppikt. De kantoorblog is dé plek waarin u uw knowhow kwijt kan, zonder dwingend over te komen. Probeer eens een nieuw wetsvoorstel of wetswijziging kritisch tegen het licht houden en uw bevindingen neer te schrijven in een artikel met bewust of onbewust enkele SEO-woorden. Dit is een prima visitekaartje voor uzelf en het kantoor. Het doet u groeien als expert in de materie. Het tovert helemaal een glimlach op uw gezicht als u per hyperlink op de koop toe 'geciteerd' wordt door vakgenoten, wetenschappers of redacties van wetenschappelijke publicaties. En u slaat meteen twee vliegen in één klap: u hebt meteen relevante informatie in handen die als bijdrage kan dienen op een gereputeerd socialemediakanaal als LinkedIN.

Indien u uw expertise bovendien weet te vertalen naar het Engels, het Frans en eventueel het Duits, bereikt u naast de Frans- en Duitstaligen, ook de vele Engelstalige expats die ons land rijk is.

Bij SEO mag u ook technische aspecten van de website als laadsnelheid, navigatie en de website-toegang voor mobiele surfers niet uit het oog verliezen. De gebruiksvriendelijkheid groeit ermee, wat vroeg of laat resulteert in meer bezoeken en (hopelijk) meer omzet.

En nu we toch in dit aspect zijn aanbeland. Wat erg mooi meegenomen is, is de kostenbesparing. Geen betaalde advertenties, maar een investering die zichzelf op de lange termijn terugverdient. Dat is allemaal SEO.

Matthias Van den Bossche (Jubel Services)

LEES OOK: De bedrijfsjurist en LinkedIn: een match made in heaven


Op de hoogte blijven van alle nieuwigheden binnen de juridische en fiscale wereld?
Volg Jubel.be op LinkedIn

Recente vacatures

Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen
Jurist
bestuursrecht internationaal recht Omgevingsrecht Publiek recht sociaal recht
Brussel
Jurist
Arbeidsrecht Gerechtelijk recht Publiek recht
3 - 7 jaar
Brussel

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.