Minister van Justitie

Blijf op de hoogte van de meest actuele besluitvorming, zoals die geformuleerd wordt door de zittende Minister van Justitie.

Ook duiding met betrekking tot de toekomstvisie op Justitie en de beleidsverklaring(en) per legislatuur krijgen de nodige aandacht in een reeks boeiende bijdragen.

Een hiaat in de wet is aan banden gelegd: op internet wapens aankopen is voortaan verboden. Hoewel het online aanbieden en illegaal bezitten van wapens reeds strafbaar is, was dit niet het geval voor het online aanschaffen ervan. In het federaal parlement is donderdag een wetsontwerp van minister van Justitie Van Quickenborne (Open Vld) goedgekeurd waarin een verstrenging van de wapenwetgeving is voorzien. Het hiaat bemoeilijkte de strafrechtelijke vervolging.

De wapenwet uit 2006 voorziet onder meer in een verbod op de verkoop van wapens vanop afstand, zoals via het internet en levering door een postorderbedrijf. In België mogen wapens dus niet online verkocht noch opgestuurd worden. Kopers moeten zich registreren bij een fysieke wapenhandelaar en over de nodige vergunningen beschikken. Wat de wet echter tot nu niet expliciet verbood, was het aankopen van wapens via het internet.

De veiligheidsdiensten in ons land stellen vast dat hierdoor steeds meer wapens zonder vergunning op buitenlandse websites werden aangekocht, om ze in ons land te laten leveren met een postorderbedrijf. Hiermee wordt de wapenwetgeving omzeild. Onder meer onderzoek naar druggeweld en de georganiseerde misdaad legden dit hiaat in de wetgeving reeds meermaals bloot. Kopers van wapens op buitenlandse websites zijn namelijk pas strafbaar wanneer ze het wapen in hun bezit hebben en de wapenvergunning ontbreekt. De politie moet dus wachten tot het wapen geleverd is om van een inbreuk tegen de wapenwetgeving te kunnen spreken.

In het kader van de strijd tegen illegaal wapenbezit is het echter van groot van belang om deze wapens te onderscheppen vooraleer ze bij de bestemmelingen terechtkomen en op dat moment al van een misdrijf te kunnen spreken. Minister van Justitie Van Quickenborne besloot deze tekortkoming in de wetgeving aan te pakken door middel van een verstrenging van de wapenwet. Aankopen van wapens via het internet wordt voortaan expliciet strafbaar gemaakt. Deze wetswijziging werd donderdag goedgekeurd in de plenaire vergadering van de Kamer van volksvertegenwoordigers.

“In de strijd tegen de georganiseerde misdaad is het van groot belang om alle gaten in de wapenwetgeving te dichten”, zegt minister Van Quickenborne in een reactie.”Criminele organisaties weten als geen ander hoe ze deze lacunes moeten uitbuiten. Met deze wetswijziging krijgen politie en parket meer slagkracht omdat ze deze wapens nu vroeger kunnen onderscheppen zonder dat de aankopers daarbij vrijuit gaan.”

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.