Vijf dingen die je moet onthouden over het energiezuinig maken van je woning cover

22 aug 2024 | Civil Law & Litigation

Vijf dingen die je moet onthouden over het energiezuinig maken van je woning

Door Notaris.be

Recente vacatures

Advocaat
Strafrecht verkeersrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel Oost-Vlaanderen West-Vlaanderen
Jurist
Arbeidsrecht Jeugdrecht Milieurecht Publiek recht Verbintenissenrecht
> 7 jaar
Antwerpen Brussel Limburg Oost-Vlaanderen Vlaams-Brabant West-Vlaanderen
Jurist
Arbeidsrecht Jeugdrecht Milieurecht Publiek recht Verbintenissenrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel Limburg Oost-Vlaanderen Vlaams-Brabant West-Vlaanderen
Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen

Aankomende events

Het belang van energiezuinigheid is niet meer weg te denken van de vastgoedmarkt. Dit kwam zeer duidelijk naar boven in onze nieuwe podcastafleveringen over vastgoed. Verschillende notarissen én andere experten bespraken een resem relevante en belangrijke topics over wonen. Wij selecteren vijf tips van de experten die ons bijblijven over energiezuinig vastgoed.

Soms moet je van de overheid energiezuinig renoveren, vergeet dan zeker de overheidssteun niet

“Vlaanderen heeft een heel oud en energieverslindend gebouwenpark. Het gemiddelde energielabel is vandaag een D-label. Als je weet dat we tegen 2050 een A-label moeten hebben, dan zijn er nog veel stappen die we moeten afleggen” zegt Lotte Ringoot, woordvoerder bij VEKA (Vlaams Energie en Klimaatagentschap).

Cruciale en alom bekende stap hierbij is de ‘Renovatieverplichting’, die sinds 1 januari 2023 geldt. Kopers die vandaag een energieverslindende woning aankopen (label E of F) zijn verplicht om dat label terug te brengen tot (minstens) D en dit binnen de vijf jaar na de aankoop. De regelgeving zal nog verstrengen. Zo moet je in 2028 een label C kunnen bereiken.

Klinkt niet bepaald als muziek in oren, maar je staat er niet helemaal alleen voor. “De Energiehuizen ondersteunen mensen die het bos door de bomen niet meer zien en graag persoonlijke begeleiding willen. Maar vergeet ook de premies niet zoals Mijn Verbouwpremie. Iedereen kan die aanvragen, maar het bedrag dat je krijgt zal afhangen van je inkomen. Het EPC-labelpremie is een ander voorbeeld. Het loont zeker de moeite om je te informeren op Mijnverbouwpremie.be.”

Met een kleine aanpassing kan je al van het ene naar het andere label springen

VEKA-woordvoerder Lotte Ringoot geeft de volgende praktische tip mee aan onze luisteraars: “Werk met een stappenplan. Hou altijd rekening met de eerstvolgende stappen. Begin nog niet na te denken over zonnepanelen, als je dak eerst nog geïsoleerd moet worden. Zorg ervoor dat je zelf de werken niet blokkeert door bepaalde stappen te nemen op het verkeerde moment. Wie bijvoorbeeld zijn dak isoleert en daarna zijn muren wil isoleren, doet er goed aan meteen zijn dakrand breder te maken. Dan moet je de dakwerker niet opnieuw laten komen als je de muren aanpakt.”

Bovendien geraak je met kleine aanpassingen soms heel ver om je woning meer energiezuinig te maken. “Mensen overschatten soms de werken in hun hoofd om tot een beter label te komen” legt Yves Vervliet, oprichter van vastgoedkantoor Bolt uit. “Om van een E-label naar een C-label te gaan, krijg je vandaag nog tussen de 2.500 euro en 5.000 euro subsidies. Steek je een nieuwe brander of isoleer je een naakte muur – geen al te zware kosten – dan kan je al in label stijgen.”

Van plan om te verkopen? Check toch even je EPC

Een EPC (energieprestatiecertificaat) met je energielabel blijft tien jaar geldig. Toch kan het zijn dat je een nieuw certificaat moet laten opstellen bij een nakende verkoop. “Je EPC moet dateren van 2019. Er zijn oude EPC’s in omloop, maar het is dus degelijk het nieuw model van 2019 dat je moet hebben bij een verkoop” legt notaris Carol Bohyn uit.

“Als je energiezuinige werken laat uitvoeren aan je woning, moet je niet automatisch een nieuwe EPC laten opstellen. Tenminste, als je niet van plan bent om de woning te verkopen of te verhuren. Al kan het wel nuttig zijn om dat te doen. Woningen met een betere energiezuinigheid liggen duidelijk beter in de markt. En soms zal je toch een nieuw EPC moeten laten opstellen om bepaalde premies te kunnen krijgen. Het is aan de hand van het EPC dat je kan bewijzen dat je de woning effectief energiezuiniger hebt gemaakt.”

Rekening houden met de energiezuinigheid begint al bij het verkrijgen van je krediet

Eerst je krediet in orde brengen en dan pas denken aan renovatiewerken? Think again. Je gaat best net andersom te werk. “Het is niet te onderschatten hoe hard banken focussen op de energiezuinigheid bij het verlenen van een lening. Ik zou zelfs durven zeggen dat het moeilijk is om zomaar een lening te krijgen voor een woning die totaal niet energiezuinig is” waarschuwt notaris Carol Bohyn. “De bank schat de kosten hoog in, en dus moet de koper kunnen rekenen op zijn eigen middelen. Met het krediet van de woning alleen zal hij of zij niet toekomen”.

Dat beaamt ook Tanja Ransbottyn, woon- en verzekeringsadviseur bij KBC “Wij bekijken samen met klanten of zij effectief de middelen hebben om aan die renovaties te beginnen of we bespreken de mogelijkheid van een Renovatielening als het inkomen wat ruimte laat voor een extra lening.”

Loont energiezuinigheid voor de meerwaarde van je woning?

Niemand verbrandt zich graag aan kosten. Het is niet uitzonderlijk dat kopers zich afvragen of ze energiezuinige investeringen op één of andere manier kunnen recupereren bij een verkoop. Met andere woorden: hebben zo’n investeringen voldoende impact op de waarde van de woning? VEKA-woordvoerder Lotte Ringoot heeft een duidelijk antwoord bij de hand: “Een studie uit 2019 uitgevoerd door de KULeuven in opdracht van het VEKA toont aan dat een woning met een B-label zo’n 10% duurder wordt verkocht als een gelijkaardige woning met een E-label.”

En naast de objectieve waarde heb je natuurlijk ook zoiets als de ‘commerciële’ verkoopwaarde: energieverslindende woning zijn niet aantrekkelijk voor kandidaat-kopers. “We merken toch wel een aarzeling bij die panden” geeft notaris Myrrhine Vrolix toe. Dit wordt snel bevestigd door Yves Vervliet, oprichter van vastgoedkantoor Bolt “Een huis kopen doe je met je buik en je hart, maar dat type kopers wordt zeldzamer. Het EPC heeft hierbij een belangrijke impact. Sommige vastgoedsites werken met bepaalde filters waarbij kandidaat-kopers hun minimaal label kunnen invullen. Dat betekent concreet dat panden met een E-label of minder zelfs niet tot in de zoekopdrachten geraken. Die panden worden zelfs niet bezocht, en dat is best jammer,” concludeert Yves.

Onthoud dus vooral dat energiezuinigheid niet meer weg te denken is, vooral niet aan de start van je project en bij het aangaan van een lening. Maar doemdenken is bij sommige energieverslindende woningen niet nodig: er bestaat ondersteuning én soms kunnen kleine ingrepen al volstaan om van label te springen.

Hoe maak je je woning energiezuinig? Beluister hierover ook de podcast Zeg es Notaris op Spotify!

Recente vacatures

Advocaat
Strafrecht verkeersrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel Oost-Vlaanderen West-Vlaanderen
Jurist
Arbeidsrecht Jeugdrecht Milieurecht Publiek recht Verbintenissenrecht
> 7 jaar
Antwerpen Brussel Limburg Oost-Vlaanderen Vlaams-Brabant West-Vlaanderen
Jurist
Arbeidsrecht Jeugdrecht Milieurecht Publiek recht Verbintenissenrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel Limburg Oost-Vlaanderen Vlaams-Brabant West-Vlaanderen
Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.