25 mei 2021 | Column, Corona Actua

Verzuchtingen van de cijferberoeper

Recente vacatures

Advocaat
Ondernemingsrecht Vennootschapsrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen Limburg Vlaams-Brabant Waals-Brabant
Advocaat
Ondernemingsrecht Vennootschapsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Limburg Vlaams-Brabant Waals-Brabant
Advocaat
Douane
0 - 3 jaar
Antwerpen
Paralegal
Arbeidsrecht Vennootschapsrecht
0 - 3 jaar
Brussel
Advocaat
Arbeidsrecht
5 - 10 jaar
Brussel

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 25/05/2021 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

De beroepsvereniging KVABB heeft enorm veel voeling met het werkveld. Daardoor gaan er geen weken voorbij zonder noodoproepen uit het werkveld en dan zeker vanuit de kleine kantoren.

KVABB krijgt heel veel mails en telefoons over de onmenselijk grote werkdruk die ontstaan is bij elke cijferberoeper. In het kort kunnen we schetsen, dat een kantoor in een normaal jaar, zich moet reppen om alle deadlines te halen. Naar het einde van deze deadlines sputteren de overheidsapplicaties altijd tegen, waardoor de cijferberoeper dan ‘uitstel’ moet vragen. De cijferberoeper probeert echt om alle deadlines te respecteren zodat de klant – ondernemer geen boetes krijgt.

Maar dan kwam het ‘corona-beestje’ … een heel uitzonderlijke situatie, in een heel bijzondere periode, waar telewerk de norm werd, waar kinderen niet naar school of de opvang kunnen. In 2020 heeft de overheid bepaalde deadlines naar achter geschoven, maar dat bracht weinig soelaas, want er werden vanuit verschillende instanties ‘premies’, overbruggingsrecht, Vlaamse beschermingsmechanismen in het leven geroepen, dit alles om de ondernemer te steunen. Ook het telewerk deed daar geen goed aan, omdat de productiviteit een pak lager ligt.

Het werd hoppen van de ene deadline naar de andere deadline. En toch kreeg de cijferberoeper het werk niet meer rond. In alle kantoren is de werkdruk op dit moment onhoudbaar. Terwijl de ondernemer recht had op allerlei tegemoetkomingen, kreeg de cijferberoepers niets anders dan meer werk! Alles in het teken van de ondernemer, maar wie zal de cijferberoepers steunen als deze er massaal onderuitgaan met depressies vanwege de werkdruk die onmenselijk hoog is. De cijferberoeper kreeg geen steun van de overheid, terwijl het juist deze mensen zijn die alles moeten verwerken in dienst van de ondernemer. Is er al één keer iets naar voor geschoven in verband met een premie voor de cijferberoeper? U hoort wel eens in de wandelgangen dat ze dan maar personeel moeten aannemen. Allemaal goed en wel, maar waar vinden we bekwaam geschoold personeel dat direct inzetbaar is?

Deze noodkreet is groot: Wie helpt de cijferberoeper? De overheid houdt keihard vast aan haar principes, maar toch kunnen we soms rekenen op ministers die ons uit de nood helpen bij crisissituaties, maar ook deze nuttige inspanningen zijn soms maar een druppel op een hete plaat. De cijferberoeper heeft op dit moment de indruk dat het Instituut – die dit gereglementeerd beroep overkoepelt – onvoldoende doet om de druk bij de cijferberoeper te verminderen.

In het grote blok van de ‘deadlines’ zouden de verschillende regeringen eens met elkaar moeten communiceren. Maar denkt u nu dat de Vlaamse overheid communiceert met de federale overheid om deadlines op elkaar af te stemmen? Iedereen zit op zijn eigen eiland te bakkeleien. Dit heeft voor gevolg dat er soms vier of meer deadlines samenvallen. De cijferberoeper schreeuwt het al jaren uit: Wanneer komen er werkbare deadlines? Zelf in een post-corona-tijdperk is het van cruciaal belang dat de deadlines beter op elkaar worden afgestemd, en de cijferberoeper smeekt om performantere overheidsapplicaties.  

Willen we niet allemaal vlot en graag ons werk blijven doen?

Ludo Van den Bossche
Voorzitter

Recente vacatures

Advocaat
Ondernemingsrecht Vennootschapsrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen Limburg Vlaams-Brabant Waals-Brabant
Advocaat
Ondernemingsrecht Vennootschapsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Limburg Vlaams-Brabant Waals-Brabant
Advocaat
Douane
0 - 3 jaar
Antwerpen
Paralegal
Arbeidsrecht Vennootschapsrecht
0 - 3 jaar
Brussel
Advocaat
Arbeidsrecht
5 - 10 jaar
Brussel

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

1 Reacties

1 Reactie

  1. Dirk N

    “de overheid”… denk niet dat de ambtenaar die werkzaam is in een cijferberoep hiervan gespaard blijft. Allerlei steunmaatregelen die “het beleid” wil cadeau geven moeten ook allemaal correct geregistreerd worden in de financiële administratie van de overheid zelf. Zoals het gaat met crisismaatregelen, zo gaat het ook met de registratie. Steeds te weinig info met de bijhorende massa regularisaties. De behoevende burger/ondernemer die aan het financieel infuus hangt kan niet snel genoeg zijn geld krijgen…
    Als het een troost mag zijn: cijferberoepen bij de overheid worden ook met de nek aangekeken. Ook geen coronapremie voor deze ambtenaren. Wel een massa overbodig werk als het beleid nadien anders beslist.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.