nationaal duurzaamheidsdebat

Minister van Justitie

Blijf op de hoogte van de meest actuele besluitvorming, zoals die geformuleerd wordt door de zittende Minister van Justitie.

Ook duiding met betrekking tot de toekomstvisie op Justitie en de beleidsverklaring(en) per legislatuur krijgen de nodige aandacht in een reeks boeiende bijdragen.

Opgelet: dit artikel is meer dan één jaar oud en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne laat zijn licht schijnen over het misdrijf van seksueel geweld in het Strafwetboek. “We zien vandaag de dag dat vrouwen en meisjes vaak het slachtoffer zijn van seksueel geweld. Er zijn per dag acht aangiftes voor verkrachting in ons land, in de realiteit zijn het er waarschijnlijk tachtig per dag. We zien wel dat de bereidheid om erover te spreken veel groter geworden is en dat is een heel goede zaak.”

Daarom is het nieuwe wetboek Seksueel Strafrecht zo belangrijk. “Ten eerste waren de definities tot op de draad versleten. En ook de strafmaat was vaak te licht. Toestemming is nu de rode draad in het Seksueel Strafrecht, waardoor we moderner en accurater gaan werken. Het is een werkstuk waar heel veel expertise aan is voorafgegaan en waar we nog dit jaar het nieuwe wetboek in werking zullen laten treden.”

Lees hier meer over het ontwerp van de hervorming seksueel strafrecht.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.