Over tips en tricks voor een ‘breinvriendelijk’ notariskantoor cover

11 okt 2022 | Column

Over tips en tricks voor een ‘breinvriendelijk’ notariskantoor

Recente vacatures

Advocaat
Ondernemingsrecht Vennootschapsrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen Limburg Vlaams-Brabant Waals-Brabant
Advocaat
Ondernemingsrecht Vennootschapsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Limburg Vlaams-Brabant Waals-Brabant
Advocaat
Douane
0 - 3 jaar
Antwerpen
Paralegal
Arbeidsrecht Vennootschapsrecht
0 - 3 jaar
Brussel
Advocaat
Arbeidsrecht
5 - 10 jaar
Brussel

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 11/10/2022 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

Onlangs verscheen in het Tijdschrift Notarieel Management ‘Naar een breinvriendelijk notariskantoor’, een erg interessante bijdrage van Prof. dr. Theo Compernolle auteur van onder meer “Ontketen je brein” (een boeiend boek dat ik enkele jaren geleden las). De bijdrage van Prof. Compernolle, die neuropsychiater is en professor was aan diverse universiteiten en businessscholen, loopt over van handige tips en inzichten.

De tips zijn niet alleen nuttig voor notarissen, maar voor alle juristen en zelfs andere intense professionals die neiging (of noodzaak) hebben tot ‘multitasking’. Prof. Compernolle legt uit dat ons ‘denkbrein’ maar een ding tegelijk kan, en we daarom niet efficiënt kunnen multitasken. Om efficiënt te kunnen werken, moeten we het werk zoveel mogelijk in blokken indelen. In de bijdrage werkt Prof. Compernolle een voorstel van aanpak uit, dat in vele omstandigheden kan werken binnen de organisatie van een notariskantoor.

In zijn artikel werkt Prof. Compernolle een voorstel van aanpak uit, dat in vele omstandigheden kan werken binnen de organisatie van een notariskantoor.

Mijn persoonlijke ervaring, als advocaat, leert mij evenwel dat er toch altijd heel wat onverwachte omstandigheden opduiken en dat het om tal van redenen niet altijd mogelijk is om zich aan een vooropgestelde tijdsindeling te houden. Ook daarvoor geeft Prof. Compernolle een tip.

Het kennen van tips en het implementeren daarvan in de dagelijkse kantoorpraktijk zijn twee verschillende zaken.

Voor mijn burn-out las ik tal van boeken met goede raad en tips om mijn werk en mijn houding tegenover mijn werk te verbeteren. Die tips hebben mij spijtig genoeg niet echt kunnen helpen. Naar mijn persoonlijk gevoel omdat het kennen van tips en het implementeren daarvan in de dagelijkse kantoorpraktijk twee verschillende zaken zijn. Het invoeren van houdingen en gewoonten waarvan men weet dat ze beter zouden zijn, is een grote uitdaging.

Daarom geraakte ik na mijn burn-out zelf pas terug in vorm na een intense training in Nederland. Daar ervaarde ik dat alleen door nieuwe gewoonten te oefenen en ons echt eigen te maken, we echte verandering realiseren. Zo worden tips en tricks, inclusief deze van Prof. Compernolle, ingesleten tot automatische reacties en houdingen. Op die manier pas je ze na verloop van tijd moeiteloos toe.

Prof. John Bargh van Yale University schrijft in zijn boek ‘Het verborgen brein’ (2018, Hollands Diep, p. 355) dat je de doeltreffendste controle over jezelf niet verkrijgt door wilskracht, maar wel door het efficiënt aanwenden van de onbewuste krachten van het brein, die veel gemakkelijker die zelfcontrole voor je regelen. “Die geweldige, klaarblijkelijk gezegende personen die hun leven zo goed organiseren, zijn degenen die de goede dingen minder bewust doen, meer automatisch en meer uit gewoonte.” Hij wordt in dit standpunt volmondig ondersteund door Prof. Gabriele Oettingen (NYU) en Prof. Iris Sommer (Universiteit Groningen).

We leerden allemaal om spontaan te reageren als er plots een voetganger opduikt voor de auto, of wanneer we per ongeluk in een zwembad zouden vallen. Maar heb je ook geleerd om spontaan juist te reageren bij een plotse of langere stressvolle periode? Die vaardigheid is nochtans bijzonder handig wanneer je intens werkt.

Omdat ik noodgedwongen (om uit mijn burn-out te geraken ruim vijf jaar geleden) de nodige oefeningen moest leren, kan ik ze nu aanleren aan ieder die er mee aan de slag wil om beter dan ooit de rails te houden. Bijna 1.000 deelnemers, vooral juristen, volgden intussen de SERVO-training.

Als je tijdens een training van amper tien uren leert hoe je vlot nieuwe gewoonten ‘installeert’, kan je nog meer doen met de excellente tips van Prof. Compernolle, en ook op momenten dat het niet lukt om de tips uit te voeren, kan je terugvallen op een juiste houding bij stressvolle situaties.

Wetenschappelijk onderzoek aan Stanford University toonde aan dat als een teamlid of een teamleider vaardigheden leert om beter om te gaan met stress, dit het hele team ten goede komt.

Een volgende training, volledig wetenschappelijk onderbouwd, met beide voeten op de grond en specifiek voor notarissen en notariële medewerkers begint op 28 oktober.

Speciaal voor KnopsPublishing ontwikkelde Jeff Keustermans een opleidingenreeks waarin hij op een no-nonsensemanier uw team een portie (zelf)kennis, (zelf)vertrouwen, energie, focus en een versterkte efficiëntie bijbrengt. Ontdek het aanbod trainingen en masterclasses hier.


Op de hoogte blijven van alle nieuwigheden binnen de juridische en fiscale wereld?
Volg Jubel.be op LinkedIn

Recente vacatures

Advocaat
Ondernemingsrecht Vennootschapsrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen Limburg Vlaams-Brabant Waals-Brabant
Advocaat
Ondernemingsrecht Vennootschapsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Limburg Vlaams-Brabant Waals-Brabant
Advocaat
Douane
0 - 3 jaar
Antwerpen
Paralegal
Arbeidsrecht Vennootschapsrecht
0 - 3 jaar
Brussel
Advocaat
Arbeidsrecht
5 - 10 jaar
Brussel

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.