Werkzekerheid is altijd tijdelijk 1
Juridische Technologie Trends voor 2017

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Advocaat
Omgevingsrecht Publiek recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
sociaal recht
0 - 3 jaar
Brussel

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 25/01/2017 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

Het is gebruikelijk, bij het begin van een nieuw jaar, om vooruit te blikken op wat het komende jaar zal brengen. Verschillende deskundigen hebben hun voorspellingen gepubliceerd voor de trends die we in 2017 kunnen verwachten m.b.t. juridische technologieën. In het algemeen wordt verwacht dat advocaten mobieler worden, meer online gaan samenwerken (met behulp van de cloud), en meer responsief worden, i.e. dat ze meer gebruik gaan maken van sociale media om met klanten en potentiële klanten te communiceren. Verder wordt voorspeld dat we een verdere stijging zullen zien in het gebruik van AI (artificiële intelligentie), en dat eDiscovery zal doorbreken. Cybercriminaliteit en cyberoorlogvoering blijven ook in het nieuws.

Laten we deze items even nader bekijken.

Meer Mobiel

In 2016 zagen we voor het eerst dat wereldwijd meer mobiele apparaten online gebruikt werden dan desktop toestellen. Deze trend zal zich doorzetten. Meer advocaten zullen mobiele apps gebruiken. Ook zullen ze meer tegemoetkomen aan de verzuchtingen van hun mobiele cliënten en potentiële cliënten. (We hebben hieromtrent onlangs twee artikelen gepubliceerd, waar u meer informatie kunt vinden).

Cloud

In 2017 zien we hoe het gebruik van de cloud verder toeneemt. De cloud zal een steeds belangrijkere rol spelen in samenwerking tussen advocaten. Voor grotere advocatenkantoren wordt ook verwacht dat ze de cloud gaan gebruiken voor ‘big data-analyse’. De cloud zal ook een belangrijke rol spelen in de verdere ontwikkeling van AI en eDiscovery (zie hieronder).

Cybersecurity

Cybercriminaliteit zal blijven stijgen, en wordt steeds meer gesofisticeerd. Er wordt verwacht dat AI steeds meer zal worden gebruikt in cyber-bescherming, maar ook in cyberaanvallen. Deskundigen verwachten ook een stijging in gevallen van cyberoorlogvoering.

Sociale Media – Business Sociale Media

Meer advocaten zullen sociale media beginnen gebruiken. Daardoor worden ze meer responsief en zullen ze meer interageren met hun cliënten en potentiële klanten. Meer in het bijzonder wordt voor advocaten een toename verwacht in het gebruik van professionele of zakelijke sociale media (‘business social media’). Sommige deskundigen voorspellen daarbij een belangrijke rol voor nieuwe spelers (dienstverleners) op de markt.

AI

In 2017 zien we hoe AI steeds meer alomtegenwoordig wordt. De belangrijkste focus van artificiële intelligentie in juridische informatica blijft op Machine Learning. Meer specifiek wordt verwacht dat AI vooruitgang zal boeken op gebieden zoals juridisch onderzoek (denk bijvoorbeeld aan virtuele juridische onderzoekassistenten), het nazien van contracten, beveiliging en eDiscovery (zie verder). Een van de ondervraagde deskundigen verwacht ook dat AI zal geïntroduceerd worden in het beheer van advocatenkantoren, en in juridisch projectbeheer, wat op zijn beurt kan leiden tot het boeken van een aanzienlijke vooruitgang in deze materies.

eDiscovery

Tenslotte wordt verwacht dat 2017 het jaar wordt dat eDiscovery doorbreekt. eDiscovery, soms EDiscovery gespeld, staat voor ‘elektronische ontdekking.’ Het verwijst naar het vinden van relevante informatie in gerechtelijke procedures – zoals bewijsmateriaal in rechtszaken, gerechtelijke onderzoeken, enz. – waar de informatie die geanalyseerd wordt, opgeslagen is in een elektronisch formaat. (Denk bijvoorbeeld aan het recente voorbeeld van de FBI die in slechts vier dagen tijd tienduizenden e-mails analyseerde die door WikiLeaks gelekt waren). Naarmate meer en meer gegevens elektronisch opgeslagen worden, wordt eDiscovery steeds belangrijker.

Deskundigen voorspellen de volgende trends voor eDiscovery in 2017:

  • Het stijgend gebruik van sociale media houdt in dat eDiscovery ook informatie van sociale media zal moeten kunnen verwerken.
  • Ook het ‘Internet of Things’ zal belangrijke gevolgen hebben voor eDiscovery, aangezien het ook zal moeten leren de gegevens te verwerken die worden geproduceerd door miljarden apparaten. In de VS is er bijvoorbeeld een moordzaak waar de onderzoekers aan Amazon gevraagd hebben om hen toegang te verlenen tot de gegevens van een van hun Echo toestellen die als virtuele assistenten functioneren. Ze willen nagaan om Alexa iets gehoord heeft dat als bewijs kan gebruikt worden.
  • Deze twee ontwikkelingen (sociale media en ‘Internet of Things’) leiden er ook toe dat dataprivacy belangrijker wordt dan ooit voordien.
  • Machine Learning wordt de belangrijkste technologie voor eDiscovery.
  • Ook de naleving van grensoverschrijdende wetgeving bepaalt mee hoe eDiscovery verder evolueert: multinationals moeten bijvoorbeeld voldoen aan wetten in verschillende landen. Dit heeft gevolgen op welke gegevens waar kunnen worden opgeslagen, wat dan op zijn beurt gevolgen heeft voor eDiscovery.

Bronnen

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Advocaat
Omgevingsrecht Publiek recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
sociaal recht
0 - 3 jaar
Brussel

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.