Toen ik een aantal jaar geleden in Gent woonde, wist die stad mijn hart te stelen. Een bruisende plek waar je op elke straathoek creativiteit en ondernemerschap voelt. Het hoeft niet te verbazen dat het idee achter Jubel daar ontstond, en dat ik, niet veel later, na een mooie Gentse caféavond, betrokken raakte bij het prille begin van Knowlex: een legal tech-initiatief dat vandaag, acht jaar na de opstart, mooi staat waar het staat.
Wat me toen raakte, was de combinatie van technologische visie en een oprecht geloof in de efficiëntere werking van juridische praktijken. Niet door het recht te automatiseren om het automatiseren, maar door tijd te creëren voor wat echt telt, en efficiënt werken meer mogelijk te maken.
Vandaag zit ik bij Jubel in de bevoorrechte positie dat legal tech-bedrijven spontaan bij ons aankloppen. Ze willen delen wat ze bouwen, waar ze tegenaan lopen, wat ze dromen. We mogen vaak samen in gesprek. Geen verkooppraatjes, maar verhalen van makers die juridische en zakelijke dienstverlening efficiënter willen maken met technologie. Open brainstorms. En telkens opnieuw blijkt: legal tech is geen hype. Het is een beweging. En ze verdient richting.
De Belgische legal tech-markt staat niet stil. Initiatieven zoals Henchman , ClauseBase, Lawren.io etc. etc. tonen aan dat technologie allang niet meer enkel voor grote kantoren is.
Vijf eenvoudige stappen om te beginnen met legal tech
Legal tech hoeft dan ook geen big bang te zijn. Je hoeft geen heel kantoor te herdenken om ermee te beginnen. Wat ik meenam uit de vele gesprekken zijn vijf eenvoudige stappen die je vandaag al kan zetten:
1. Start met een frustratie, niet met een tool
Stel jezelf (of je team) de vraag: wat doen we elke week dat tijd vreet maar weinig denkkracht vraagt? Denk aan: standaardclausules knippen-plakken, identieke e-mails schrijven, steeds opnieuw een wetsartikel opzoeken, deadlines manueel opvolgen…
Kies één taak, en kijk dan pas welke tool daarbij past — niet omgekeerd.
2. Test zelf – zonder IT-projectplan
Veel tools bieden gratis demo’s of proefversies aan. Plan 1 uur in om er zelf even mee te spelen. Geen handleiding nodig. Als je na vijftien minuten nog niet begrijpt waar de meerwaarde zit, is het niet de juiste tool voor jou (of is de UX niet op punt).
3. Stel een 'ambassadeur' aan
Laat één collega of medewerker experimenteren en ervaringen delen. Maak er geen project van, maar een leermoment. Wat werkte goed? Waar liep het vast? Zou je het opnieuw gebruiken?
4. Denk schaalbaar: begin manueel, verbeter geleidelijk
Bijvoorbeeld: werk je met standaardcontracten? Maak eerst zelf een ‘slimme template’ in Word. Daarna kun je kijken of tools als ClauseBase, LegalFly of Contractify helpen om dat proces efficiënter en foutloos te maken.
5. Leg de lat laag, maar de evaluatie scherp
Een tool die 80% van een taak automatiseert, is vaak al een enorme tijdswinst. Maar blijf kritisch: is het veilig? Transparant? Is er support? Helpt het echt, of zorgt het voor extra controlelagen?
Legal tech is mensenwerk
Legal tech is geen bedreiging, maar een bondgenoot. De mooiste voorbeelden zijn net die waarin technologie de mens meer ruimte geeft om te doen waar die in uitblinkt: helder denken, adviseren, voelen, empathisch vermogen, vertrouwen opbouwen, …
En als ik even terugdenk aan Gent, waar ik woonde toen Knowlex in z’n kinderschoenen stond, dan zie ik nog steeds datzelfde potentieel: technologie die ontstaat uit een verwondering, uit een vraag, uit een praktijk, uit een ‘hoe kan ik dit anders doen’. Niet als doel op zich, maar als middel om het beter te doen.
Laten we dat omarmen. Met nieuwsgierigheid. En met een kritische blik.
Wil je weten wat er allemaal bestaat? Hier begin je:
- ensun.io: overzicht van +60 Belgische legal tech-bedrijven, met filters op type, locatie en specialisatie.
- LegalTech Belgium Map: visuele kaart van Belgische spelers.
- DroitBelge.be: Franstalig overzicht met handige voorbeelden.
Lees ook de columns van de andere leden van het Jubel-team: Arne Van Duppen en Wim Putzeys.
0 reacties