Kruisen op kruispunten doe je zo?!

13 nov 2016 | Advocaten, Algemeen

Kruisen op kruispunten doe je zo?!

Door Jubel

Recente vacatures

Jurist
bestuursrecht internationaal recht Omgevingsrecht Publiek recht sociaal recht
Brussel
Advocaat
Ondernemingsrecht
3 - 7 jaar
Limburg
Paralegal
Vastgoed
0 - 3 jaar
West-Vlaanderen

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 13/11/2016 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

Doordat de afstanden tot allerhande voorzieningen vandaag de dag steeds groter worden, neemt het belang van de wagen en het vervoer in het algemeen in het dagelijks leven toe. In de praktijk merken we dat dit ook steeds meer ergernissen en vragen bij de automobilisten oproept. Dient men op een kruispunt bijvoorbeeld voor- of achterlangs te kruisen? Op het eerste zicht lijkt dit slechts een banale vraag, die echter tot heel wat ellende en zelfs verkeersagressie kan leiden. In deze nieuwsbrief geven we u daarom graag wat extra uitleg over hoe correct te kruisen.

Basisregel

De basisregel – zoals vastgelegd in artikel 15 van de Wegcode – stelt dat kruisen langs rechts dient te gebeuren. Jij rijdt dus m.a.w. langs rechts voorbij de tegenligger en je tegenligger komt aan jouw linkerkant voorbij.

Deze algemene regel geldt uiteraard ook op kruispunten (althans bij afwezigheid van wegmarkeringen, die steeds primeren).

Bijgevolg dien je dus steeds ‘achterlangs’ te kruisen op een kruispunt zonder specifieke wegmarkeringen. Zie foto:

Uiteraard moet je in het verkeer nauwlettend de tegenligger in het oog te houden. Kijk dus steeds na of ook jouw tegenligger van plan is achterlangs te kruisen vooraleer je manoeuvre in te zetten. Hierdoor kunnen heel wat gevaarlijke situaties en/of verkeersagressie vermeden worden.

Uitzondering: wegmarkeringen

In het geval dat je een kruispunt oprijdt, dat aangeduid wordt met wegmarkeringen, vervalt de basisregel en dien je de wegmarkeringen te volgen. Enkel in dergelijk geval zou je mogen (en zoals hieronder afgebeeld zelfs moeten) voorlangs kruisen. Zie foto:

Achterliggende reden: veiligheid

Het ‘achterlangs’ kruisen heeft uiteraard alles te maken met de zwakke weggebruikers die bij het ‘voorlangs’ kruisen vaak niet of niet tijdig zouden opgemerkt worden. Een fietser of voetganger die plots achter je tegenligger opduikt kan vaak niet eerder opgemerkt worden. Deze gevaren worden echter geneutraliseerd door het achterlangs kruisen, waarbij je niet plots met een onvoorzien obstakel geconfronteerd kunt worden.

Besluit

Het kruisen op kruispunten gebeurt steeds ‘achterlangs’, tenzij wegmarkeringen iets anders zouden aanduiden. Deze algemene regel is er gekomen uit een algemene veiligheidsoverweging. Het blijft evenwel van belang om steeds waakzaam te zijn in het verkeer en na te gaan of ook jouw tegenligger de basisregel begrepen heeft.

 

Geschreven door Danny Lavreysen

Wenst u meer informatie? Neem contact op: danny@advolavreysen.be

 

Dit artikel werd ingestuurd via de Jubel Postbus. Uw artikels ook op Jubel? Stuur gratis uw artikels in of word auteur.

Recente vacatures

Jurist
bestuursrecht internationaal recht Omgevingsrecht Publiek recht sociaal recht
Brussel
Advocaat
Ondernemingsrecht
3 - 7 jaar
Limburg
Paralegal
Vastgoed
0 - 3 jaar
West-Vlaanderen

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.