Juridische bots in 2019: een stand van zaken

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Oost-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen
Jurist
bestuursrecht internationaal recht Omgevingsrecht Publiek recht sociaal recht
Brussel

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 16/08/2019 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

Twee jaar geleden, publiceerde CICERO LawPack een overzicht van juridische bots. Sindsdien is er veel gebeurd, en meermaals hebben juridische bots de krantenkoppen gehaald. Er werden bijvoorbeeld artikelen gewijd aan juridische bots die advocaten verslaan bij specifieke taken en aan de opkomst van robotgriffiers, aanklagers en rechters. Het juridische landschap kende een ongekende toename van digitale assistenten die de openbare en de juridische dienstverlening transformeren. Vandaag de dag bestaan er zowel bots die diensten aanbieden aan juridische consumenten, als bots die verschillende juridische beroepen assisteren zoals advocaten, aanklagers, rechters, notarissen en paralegals.

Er zijn inmiddels zoveel verschillende juridische bots dat het niet meer mogelijk is om ze allemaal te vermelden in het kader van één blogartikel. Integendeel, het is perfect mogelijk om aan elke individuele bot een eigen artikel te wijden. In dit artikel zal CICERO LawPack daarom nagaan hoe het gaat met de bots die we twee jaar geleden bespraken en hoe nieuwe spelers hun voorbeeld hebben gevolgd. Tevens zullen we ook aandacht besteden aan een aantal interessantere nieuwkomers op de markt.

Platformen voor de creatie van juridische bots

In juli 2017 was DoNotPay de meest indrukwekkende juridische bot. Wat begon als een eenvoudige bot om beroep aan te tekenen tegen parkeerboetes, evolueerde naar een systeem dat juridische consumenten in het Verenigd Koninkrijk, de VS en Canada helpt bij een breed scala aan onderwerpen, waaronder het aanvragen van asiel, het eisen van schadevergoeding van luchtvaartmaatschappijen, het aanklagen van pesterijen op het werk, enz. Sindsdien heeft DoNotPay haar dienstenaanbod uitgebreid en helpt zij nu ook bij bijvoorbeeld echtscheidingen. Belangrijker is bovendien dat DoNotPay een platform geworden is dat u kan helpen bij het creëren van uw eigen juridische bots. Begin juli 2019 kondigde Joshua Browder aan dat DoNotPay een startkapitaal van 4,6 miljoen USD had opgehaald. We kunnen dus verwachten dat het een belangrijke speler in de markt zal blijven.

Lawdroid begon als een intelligente juridische chatbot die ondernemers in de VS hielp bij het oprichten van hun bedrijf. Kort daarna werd Lawdroid een platform om bots te creëren, te beginnen met het creëren van juridische chatbots voor advocaten. Sindsdien heeft het bedrijf zijn diensten verder uitgebreid en biedt het nu bijvoorbeeld ook een eigen echtscheidingsbot aan, onder de naam Larissa.

De voorbeelden van DoNotPay en Lawdroid werden gevolgd door anderen die nu ook een platform bieden om juridische bots te creëren. Vermeldenswaard zijn Josef en Automio, en zelfs Facebook. Elke advocaat kan een juridische chatbot aanmaken op Facebook Messenger. U moet enkel een commercieel sjabloon kopen en aanpassen, en die zijn al beschikbaar vanaf slechts 50 USD.

Juridische assistent

Billybot was de eerste juridische assistent die mensen hielp bij het vinden van een advocaat in hun buurt. Het voorbeeld van Billybot werd op grote schaal gevolgd. In een vorig artikel hebben we het bijvoorbeeld gehad over Victor, de bot die de Vlaamse Orde van Advocaten heeft gecreëerd.

Rechtszaken voorspellen

In de afgelopen 2 jaar heeft Lawbot in het Verenigd Koninkrijk zijn naam eerst veranderd in Elixirr en vervolgens in CaseCrunch. Ze hebben hun aanbod van bots uitgebreid, evenals de landen waar die bots beschikbaar zijn. Ze haalden de krantenkoppen toen hun Case Cruncher Alpha met meer dan 100 advocaten concurreerde bij het voorspellen van de uitkomst van zaken en won. Ook LawGeex was beter in het evalueren van Non-Disclosure Agreements dan zijn menselijke tegenhangers. Inmiddels zijn er meer en meer bots beschikbaar die de uitkomst van rechtszaken proberen te voorspellen. Eén van die bots die zich richt op kwesties met betrekking tot geschillen tussen verhuurder en huurder bijvoorbeeld, is Procezeus.

Echtscheidingsbots

Lawbot was waarschijnlijk ook de eerste om een echtscheidingsbot aan te bieden. Ook dat voorbeeld kreeg veel navolging. Zoals eerder vermeld, bieden zowel Lawdroid als DoNotPay nu ook echtscheidingsbots aan. Twee andere die het vermelden waard zijn, zijn de echtscheidingsbot op Reddit, en Hello Divorce van Erin Levine. Levine’s bot stroomlijnt en automatiseert het proces van echtscheidingen in Californië tot het punt dat in de meeste gevallen geen tussenkomst van advocaten meer nodig is.

Juridische onderzoeksassistenten

Lawbot bood ook een juridisch onderzoeksassistent aan, onder de naam Denninx. Inmiddels zijn er veel juridische onderzoeksassistenten beschikbaar. De bekendste zijn IBM’s Ross en Eve. De meeste juridische uitgevers bieden ondertussen ook digitale assistenten aan om te helpen met juridisch onderzoek.

Wereldwijde innovatie

Hieronder volgt een willekeurige selectie van andere bots die in de literatuur besproken worden.

  • In de VS is Coralie een virtuele assistent die bijstand biedt aan slachtoffers van militaire seksuele trauma’s. Het heeft de Tech for Justice hackathon gewonnen tijdens de Techshow van de American Bar Association.
  • Docubot is een chatbot die kan worden geïntegreerd in de websites van advocaten om consumenten te helpen bij het genereren van juridische documenten. Het helpt de advocaten ook bij de inname van cliënten via hun website.
  • Een andere bot die de naam LawBot gebruikt, komt van het Indiase bedrijf LawRato. Het helpt gebruikers om antwoorden te krijgen op juridische vragen en geeft aanbevelingen om een advocaat te vinden.
  • Legalibot in Spanje helpt gebruikers bij het opstellen van juridische documenten en contracten via Facebook Messenger.
  • In Australië haalde Lexi de krantenkoppen. Deze bot kan worden gebruikt voor het genereren van gratis privacybeleidsdocumenten of geheimhoudingsovereenkomsten (Non Disclosure Agreements). De bot stelt vragen en gebruikt de antwoorden om algemene informatie te geven en een document met de relevante details te maken.
  • Nog steeds in Australië is Speak with Scout een chatbot die via Facebook Messenger juridische assistentie verleent en helpt om een advocaat te vinden.
  • We blijven in Australië met Parker, een chatbot die gebruik maakt van natuurlijke taalverwerking en het Watson-platform van IBM om vragen van gebruikers over gegevensinbreuken en privacywetgeving te beantwoorden.
  • In het Verenigd Koninkrijk is RentersUnion een chatbot die juridisch advies geeft over huisvestingskwesties voor inwoners van Londen. De bot analyseert de huurovereenkomst van een gebruiker en helpt vervolgens bij het genereren van brieven of beveelt passende maatregelen aan.
  • In de VS is Visabot een legale chatbot die kan helpen bij meerdere immigratiekwesties.
  • Ook in de VS, en meer specifiek in Utah, is Solosuit een chatbot/expert systeem dat zich bezighoudt met schuldvereffeningen. Het vraagt om alle relevante informatie die het nodig heeft en vult vervolgens het juiste juridische document in.

Ook vermeldenswaard is dat verschillende balies overwegen om bepaalde bots die juridische diensten aanbieden officieel te erkennen/goed te keuren. Op die manier kunnen juridische consumenten enigszins verzekerd worden dat het advies dat ze krijgen via de bots, betrouwbaar is.

Cicero LawPack

Wilt u meer lezen van deze auteur? Klik hier voor meer blogartikels of bezoek de auteurspagina op Jubel.

Referenties:

 

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Oost-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen
Jurist
bestuursrecht internationaal recht Omgevingsrecht Publiek recht sociaal recht
Brussel

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.