10 aug 2017 | Actualia, Advocaten, Algemeen

Juridische chatbots

Recente vacatures

Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Advocaat
Omgevingsrecht Publiek recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
sociaal recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 10/08/2017 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

Een jaar geleden publiceerden wij een artikel over de eerste robot-advocaat. Donotpay.co.uk is het geesteskind van Joshua Browder. Het is een website met een chat bot die aanvankelijk één gratis juridische dienst verleende, nl. beroep aantekenen tegen oneerlijke parkeerboetes. Ten tijde van de publicatie was de dienst beschikbaar in het Verenigd Koninkrijk, en in New York en Seattle. Destijds had de bot succesvol beroep aangetekend tegen boetes ter waarde van 4 miljoen dollar. Naast het aantekenen van beroep tegen parkeerboetes kon de website u ook al assisteren om een vergoeding aan te vragen wanneer uw vlucht vertraagd is. We zijn nu een jaar verder, en DoNotPay heeft ondertussen met succes beroep aangetekend tegen verkeerboetes ter waarde van 10 miljoen dollar. Belangrijker is evenwel dat de activiteiten van DoNotPay aanzienlijk uitgebreid zijn. En in het afgelopen jaar zijn nog andere juridische chat bots op de markt verschenen.

Laten we beginnen met DoNotPay. Een eerste belangrijke uitbreiding kwam er in maart 2017, met de mogelijkheid om vluchtelingen bij te staan bij asielaanvragen. Via een chat bot-interface kan DoNotPay gratis juridische bijstand bieden aan vluchtelingen die asiel willen aanvragen in de VS en Canada, of assistentie nodig hebben bij asielaanvragen in het Verenigd Koninkrijk.

Enkele dagen geleden, op 12 juli 2017, werden de mogelijkheden van DoNotPay dramatisch uitgebreid. De nieuwe versie kan thans gratis hulp aanbieden in 1000 verschillende juridische kwesties, in alle 50 Amerikaanse Staten, alsook in het Verenigd Koninkrijk. De chat bot kan u nu bijvoorbeeld helpen om intimidatie op de werkplek te rapporteren, of om een klacht te formuleren tegen een huisbaas, of om meer ouderschapsverlof aan te vragen, of om een frauduleuze aankoop op uw creditcard aan te vechten… De nieuwe DoNotPay kan u helpen met allerlei consumenten- en werknemersrechten, en een resem andere juridische kwesties.

Daarmee was de kous nog niet af voor Browder. Om de problemen van ‘informatie-asymmetrie’ en ‘ongelijkheid van wapens’ aan te pakken werd DoNotPay vanaf 14 juli 2017 voor het grote publiek opengesteld. Iedereen kan nu kosteloos juridische bots creëren, en daarvoor is geen technische kennis vereist. Als u uw eigen gratis juridische (Engelstalige) chat bot wilt maken, hoeft u enkel dit downloadbare formulier in te vullen, en op te sturen naar automation@donotpay.co.uk.

Een andere interessante juridische chat bot, is Law Bot, een creatie van een team van rechtsstudenten van de Universiteit van Cambridge, bestaande uit Ludwig Bull, Rebecca Agliolo, Nadia Abdul en Jozef Maruscak. Toen Law bot gelanceerd werd, kon die enkel bijstand leveren m.b.t. enkele aspecten van het strafrecht in het Verenigd Koninkrijk. Meer specifiek wilde de bot slachtoffers van een misdrijf informeren over hun wettelijke rechten. De makers van de bot hadden immers vastgesteld dat de meeste teksten m.b.t. de rechten van de slachtoffers van misdrijven voornamelijk voor advocaten geschreven leken te zijn, in plaats van voor het grote publiek. En dat, terwijl het nu net het grote publiek is dat deze informatie het hardst nodig heeft. De eerste versie van Lawbot hielp de gebruikers via een aantal vragen en antwoorden om te beoordelen wat hen, vanuit een juridisch perspectief, eventueel overkomen was, en wat ze vervolgens konden doen om bijv. het misdrijf formeel bij de politie aan te melden.

Een tweede Law Bot-initiatief was de ‘Divorce Bot’. De bot is bedoeld om gebruikers via een internet-gebaseerde interface bij te staan tijdens de aanvangsfase van een echtscheiding. De chat bot onderzoekt verschillende scenario’s, en helpt de gebruikers om hun exacte juridische situatie te bepalen. De echtscheidingsbot verklaart ook (Engelse) juridische termen die vaak worden gebruikt in een echtscheiding, zoals ‘irretrievable breakdown‘ en ‘decree nisi‘, en legt in detail uit hoe een echtscheidingsprocedure gevoerd wordt. De bot geeft verder nog een overzicht van de kosten en de benodigde formulieren. Op deze manier weten mensen (in het Verenigd Koninkrijk) precies wat te verwachten, nog vóór ze met een advocaat praten.

Een van de oprichters van Law Bot lanceerde ook een AI-gedreven zoekmachine voor jurisprudentie, DenninX. De applicatie, die gratis is, wil advocaten en studenten helpen bij het opzoeken van jurisprudentie, door gebruik te maken van AI-technologieën, zoals natuurlijke taalverwerking en ‘Machine Learning’.

Op 24 juli 2017 wordt een nieuwe, en meer uitgebreide versie van Law Bot gelanceerd, nl. Lawbot-X.  LawBot-X zal in zeven landen aangeboden worden: Groot-Brittannië, de VS, Canada, Hong Kong, Singapore, Australië en Nieuw-Zeeland. De bot is ook beschikbaar in het Chinees, voor markten zoals Hong Kong. De nieuwe bot kan ook een dossier analyseren en voorspellingen maken die berekenen hoe groot de kans is om een bepaalde vordering te winnen. De gratis juridische bot zal gebruik maken van een nieuw platform, en zal gehost worden op Facebook Messenger.

Een andere nuttige chat bot voor juridische consumenten in het Verenigd Koninkrijk is Billy Bot. In tegenstelling tot DoNotPay en Law Bot biedt Billy Bot geen juridisch advies, maar helpt hij u bij het vinden van een notaris of advocaat (‘barrister’ of ‘solicitor’). Billy Bot is bedacht door Stephen Ward, een notarisklerk die ook oprichter is van het technologiebedrijf Clerksroom. Billy Bot kan een aantal vaak gestelde juridische vragen beantwoorden die doorgaans aan notarisklerken en advocaten gesteld worden vóór men een juridische procedure start. De bot kan momenteel gegevens opvragen uit 350 kantoren en de gebruikers vervolgens de gepaste aanbevelingen bezorgen. Ward is van plan om Billy Bot toegang te verschaffen tot andere juridische computersystemen, bijv. tot software voor dossierbeheer. Billy Bot is op dit moment enkel actief op LinkedIn.

Tenslotte is er Lawdroid, een juridische bot die door Tom Martin gemaakt werd. Lawdroid is een intelligente juridische chat bot die ondernemers in de VS kosteloos via een smartphone kan bijstaan om een bedrijf op te richten. Het is niet langer nodig om op een advocaat of notaris een beroep te doen. Lawdroid is beschikbaar op Facebook Messenger. Het bedrijf dat Lawdroid creëerde, heeft recent haar dienstenpakket uitgebreid, en vervaardigt nu ook op maat gemaakte juridische chat bots voor advocaten. Ze beweren reeds meer dan 100.000 juridische chat bots te hebben op Facebook.

Cicero LawPack

Wilt u meer lezen van deze auteur? Klik hier voor meer blogartikels of bezoek de auteurspagina op Jubel

Bronnen:

Recente vacatures

Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Advocaat
Omgevingsrecht Publiek recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
sociaal recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.