Onder Professoren

Op dit deelplatform van Jubel wisselen academici met elkaar van gedachten over een actueel juridisch onderwerp, met als moderator Anne Knops, juriste en uitgever van KnopsPublishing.

Via Onder Professoren wil de academische wereld in een eigentijdse vorm een inbreng doen in het juridisch discours, naast de klassieke tijdschriftartikelen, bijdragen en boeken.

Onder Professoren ontleent zijn titel aan het gelijknamige ophefmakende boek van Willem Frederik Hermans uit 1975. De opnames van de gedachtewisselingen gebeuren in de W.F. Hermanskamer van boekhandel Limerick in Gent, waarvan u de geschiedenis hier kunt lezen.

Opgelet: dit artikel is meer dan één jaar oud en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

 

De Belgen zijn de Bourgondiërs van Europa, zo wordt gezegd. Dat zou dan kunnen betekenen dat zij ook confederalisten zijn. De “echte” Bourgondiërs, de hertogen van de vijftiende eeuw, voerden inderdaad een soort confederaal systeem in.

Of is confederalisme “le fédéralisme pour les cons”, zoals de Brusselse hoogleraar en CdH-politicus Francis Delpérée in 1995 schreef?

Deze zaken komen aan bod in de nieuwe videoreeks van het Jubelplatform Onder Professoren, waarin academici met elkaar van gedachten wisselen over een actueel juridisch onderwerp. Deze reeks kwam tot stand in samenwerking met de Koninklijke Vlaamse Academie voor Wetenschappen en Kunsten. 

De Academieleden prof. dr. baron André Alen, prof. dr. Marnix Van Damme, prof. dr. Herman Van Goethem en prof. dr. Jan Velaers komen daarin aan het woord over vragen als:

  • Bedoelt men met confederalisme niet meestal federalisme 2.0 of federalisme XL?
  • Is confederalisme, eens ingevoerd, tot uitsterven gedoemd en is het de voorbode van separatisme?
  • Is confederalisme realiseerbaar via artikel 35 van de Grondwet of enkel met een nieuwe Grondwet, dan wel een verdrag?
  • Wordt Brussel het kind van de rekening bij de invoering van confederalisme?

Van 13 oktober t.e.m. 24 november 2019 presenteert Jubel.be u wekelijks een nieuwe en razend interessante bijdrage in deze reeks.

 

Prof. dr. Willy van Eeckhoutte (emeritus buitengewoon hoogleraar UGent)

 

Deze reeks kwam tot stand in samenwerking met onderstaande partners:

 

 

In 2018 gingen hoogleraren Willy van Eeckhoutte (UGent), Wilfried Rauws (Vrije Universiteit Brussel) en Frank Hendrickx (KU Leuven) in debat tijdens een eerste panelgesprek van “Onder Professoren”. Onderwerp van debat: de bonus.  Herbekijk die eerste videoreeks op Advocatennet.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.