VDV Advocaten

VDV Advocaten is een onafhankelijk advocatenkantoor ontstaan in 1953. Wij bieden een allround juridische dienstverlening door specialisatie in specifieke rechtsdomeinen.

Met VDV iLaw en VDV Incasso zetten wij ook innovatief in op de ontwikkeling van nieuwe niches en resultaatgerichte manieren van werken met het oog op duurzame juridische adviezen voor de ondernemer en de particulier, onze klanten.

Een kantoor met niches, dat u helpt, als het kan preventief, en als het moet u bijstaat tijdens procedures.

Opgelet: dit artikel is meer dan één jaar oud en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

De regels met betrekking tot de wettelijke samenwoning zijn vastgesteld door artikel 1475 en volgende van het Burgerlijk Wetboek. Een wettelijk samenwoning houdt in dat twee personen gaan samenwonen en bij hun gemeente een verklaring gaan afleggen.

Niet onbelangrijk is dat de wettelijke samenwoning een aantal juridische en fiscale gevolgen heeft. Daarnaast is het aangewezen na te gaan of u, naast uw verklaring van wettelijke samenwoning, ook een samenlevingscontract wenst af te sluiten. Indien u hieromtrent meer informatie wenst te ontvangen dan kan u steeds ons kantoor contacteren.

Een vaak voorkomende vraag is echter of de wettelijke samenwoning door beide partners moet worden beëindigd dan wel of dit ook eenzijdig kan. Het wettelijk samenwonen eindigt automatisch door het huwelijk of het overlijden van één van de partners. Daarnaast kan u ook een gezamenlijke verklaring tot beëindiging van uw wettelijk samenwonen afleggen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand.

De beëindiging van uw wettelijk samenwonen kan ook eenzijdig. U alleen, legt in dat geval een verklaring af bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. De beëindiging van het wettelijk samenwonen moet daarna binnen de acht dagen bij gerechtsdeurwaardersexploot worden meegedeeld aan de andere partner.

De gezamenlijke verklaring tot beëindiging van het wettelijk samenwonen is gratis. Aan de eenzijdige verklaring is een beperkte kostprijs verbonden, deze kostprijs moet worden betaald door de partner die de eenzijdige verklaring aflegt.

 

Anouk Maes, VDV advocaten

1 reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.