Franse société civile immobilière (SCI): update

Door Cazimir

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht
3 - 7 jaar
Antwerpen Oost-Vlaanderen Vlaams-Brabant
Advocaat
Fiscaal recht
5 - 10 jaar
Brussel Vlaams-Brabant
Jurist
bestuursrecht internationaal recht Omgevingsrecht Publiek recht sociaal recht
Brussel
Jurist
Arbeidsrecht Gerechtelijk recht Publiek recht
3 - 7 jaar
Brussel

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 04/07/2017 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

Wat en waarom?

SCI staat voor ‘Société Civile Immobilière’. Dit is een Franse burgerlijke vennootschap die voornamelijk wordt gebruikt voor het verwerven en behouden van onroerende goederen in Frankrijk.

Een SCI wordt o.a. gebruikt in het kader van vermogensplanning als controlevehikel, zoals bij ons een Belgische burgerlijke maatschap. Dit wordt gerealiseerd omdat de inkomsten van het onroerend goed aan de aandeelhouders toekomen, maar de controle bij de zaakvoerder wordt gelegd.

Fiscaliteit

Om het doeI niet te belemmeren, is de Franse belasting voor een SCI meestal dezelfde als wanneer de aandeelhouders het onroerend goed privé zouden aanhouden. Dit komt door een speciaal regime dat ‘translucidité’ heet, een soort transparantie dus. De Belgische fiscus wil de uitkeringen van de inkomsten echter nogmaals belasten, in hoofde van de Belgische aandeelhouder, als dividend. Het transparante karakter wordt met andere woorden niet aanvaard.

Betwisting

Een eerste strekking stelt dat aangezien de onroerende inkomsten reeds belast zijn geweest in Frankrijk, België onder het dubbelbelastingverdrag een vrijstelling moet toestaan. Een tweede strekking stelt dat de SCI, en niet de aandeelhouder, de belastingplichtige is van de Franse belasting. De boekhoudkundige uitkering van deze inkomsten naar de aandeelhouder moet als dividend worden beschouwd, dat wel in België mag worden belast onder het dubbelbelastingverdrag.

Hof van Cassatie #1: Op 2 december 2004 oordeelde het Hof van Cassatie dat België een vrijstelling moet toestaan voor de inkomsten van de SCI aangezien volgens de Franse belastingwetgeving de aandeelhouders worden behandeld alsof zij rechtstreeks eigenaar zijn van de onroerende goederen (eerste strekking).

Hof van Cassatie #2: Op 29 september 2016 oordeelde het Hof van Cassatie dat uit de Franse belastingwetgeving niet volgt dat de maatschappelijke rechten in een SCI beantwoorden aan het begrip ‘onroerend goed’, en België zodoende niet verplicht is een vrijstelling toe te staan (tweede strekking).

Gevolg

Er is geen twijfel over dat Belgen met Frans onroerend goed in een SCI in Frankrijk belasting betalen, in principe aan de tarieven in de personenbelasting tot 45%. (Ter vergelijking, in het huidige voorstel wordt de Franse vennootschapsbelasting verlaagd tot 28%.)

In België wordt de SCI toch als vennootschap beschouwd, zodat wanneer u de inkomsten privé wil genieten er nogmaals 30% dividendbelasting moet worden betaald. Dit betekent het slechtste van twee werelden, met een globaal toptarief van 61,5% in de inkomstenbelasting. (Een translucide SCI is bovendien onderworpen aan sociale bijdragen van 15,5%)! Hoog tijd om hier wat aan te verhelpen!

Cazimir Advocaten

Meer lezen van Cazimir Advocaten? Lees hier alle andere publicaties op de auteurspagina.

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht
3 - 7 jaar
Antwerpen Oost-Vlaanderen Vlaams-Brabant
Advocaat
Fiscaal recht
5 - 10 jaar
Brussel Vlaams-Brabant
Jurist
bestuursrecht internationaal recht Omgevingsrecht Publiek recht sociaal recht
Brussel
Jurist
Arbeidsrecht Gerechtelijk recht Publiek recht
3 - 7 jaar
Brussel

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.