Eedafleggingen 2020: anders dan anders, maar steeds bijzonder

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Oost-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
sociaal recht
0 - 3 jaar
Brussel

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 27/10/2020 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

Begin september betekent traditioneel de opening van het nieuw gerechtelijk jaar. Een nieuw gerechtelijk jaar staat ook voor de opkomst van een nieuwe generatie beloftevolle jonge juristen die willen toetreden tot de balie. Tientallen advocaat-stagiairs legden in september en oktober dan ook in gerechtsgebouwen over heel het land hun eed af. Al liep het dit jaar wat anders dan anders. De ‘patrons’ en familieleden van de stagiairs konden er omwille van de coronabeperkingen niet bij zijn. Advocatennet.be was er wel bij en legde  de eedafleggingen vast. Zo konden familie, vrienden en sympathisanten de eedafleggingen toch nog virtueel bijwonen. Jubel tekende enkele opmerkelijke uitspraken en adviezen op.

Een plechtige gelegenheid

Een eedaflegging is een plechtige gelegenheid. De stagiairs worden immers volwaardig advocaat. In de eerste plaats is dan ook een felicitatie op zijn plaats. De advocaat-stagiairs maken immers een mooie beroepskeuze. Maar het is niet alleen een mooie keuze, ook een uitdagende, die niet vrijblijvend is, waarschuwt meester Luc Vanderputte, stafhouder Balie Limburg. Als advocaat heb u immers een grote verantwoordelijkheid, individueel en maatschappelijk. Individueel naar je cliënt toe. Maatschappelijk moet u als advocaat kiesheid hoog in het vaandel dragen.

Betekenis van de eed

De eed zelf lijkt soms misschien wat oubollig, een holle frase uit een andere tijd. En het is inderdaad een oude formule, uit de Napoleontische tijd. Maar hij blijft brandend actueel, vertelt meester Tim Op de Beeck, stafhouder van de Balie Leuven en u zult er later nog vaak aan terugdenken. Want eigenlijk bevat deze eed alle kernwaarden van de advocaat. U zweert eerbied voor de Koning, de grondwet en de wetten van het Belgische volk, en bij uitbreiding het gerecht en de openbare overheid. Maar wat betekent dat eigenlijk? Het betekent dat om deel uit te kunnen maken van Justitie, om te functioneren in de rechtstaat, u eerbied moet hebben voor de instellingen. Voor de hoven en rechtbanken, voor het parket en uw confraters, voor de deurwachter en de griffier. Het betekent niet dat u als advocaat slaafs de rechter moet volgen. Het betekent dat u kritisch bent, maar respectvol blijft. Betoon respect en u zal ook gerespecteerd worden.

De toga als symbool

De advocaat is direct herkenbaar aan zijn toga. Eerste voorzitter Hof van Beroep Laurence Massart  en Anne-Marie Witters, raadsheer aan het Hof van Beroep te Brussel spraken over de symbolische waarde van dit bijzonder gewaad. Het eerste wat een advocaat doet bij het betreden van het gerechtsgebouw, is de toga aantrekken. Een lichtwollen gewaad, met hermelijnbont afgewerkt. Maar de toga is meer dan een gewaad, het staat symbool voor uw belangrijke rol in de samenleving.

De toga staat voor de gelijkheid van alle advocaten. Onder elkaar en voor de rechtbank. Het toont de eenheid van de balie, in haar onmisbare functie in de rechtstaat.

Het zwart markeert uw autoriteit.

De toga is ook uw pantser en werkuniform. Het bevat het zweet van moeilijke tijden en teleurstellingen. Het beschermt u in de loyale en rechtvaardige strijd tegen de andere partij. Tegelijkertijd markeert dit gewaad het onderscheid tussen u en de zaak die u verdedigt.

Advies voor de jonge wolven

Ten slotte past het op zo’n bijzonder moment dat de stafhouders en de voorzitters van de hoven van beroep aan de jonge garde nog wat advies meegeven voor hun loopbaan. Jubel noteerde alvast enkele van de adviezen van deze ervaren rotten.

Nu u advocaat wordt, komt de tijd om wat u geleerd hebt op de universiteit ook te gaan toepassen. U kunt nu de theorie in de praktijk omzetten, aldus Dirk Torfs Eerste Voorzitter Arbeidshof Antwerpen.

En advocaat, dat is een mooi beroep. Een advocaat staat immers in het midden van de mensen. Vaak zijn dat mensen met problemen, die zelf geen uitweg meer zien. Het is dan aan u om deze mensen een stem te geven, om hen opnieuw perspectief te geven, aldus Robrecht Hobin, Eerste Voorzitter van het hof van beroep van Antwerpen.

Weet ook dat advocaat zijn een veeleisend beroep is. Dat u momenten van ontgoocheling en voldoening zult kennen, dat u triomfen zult beleven en nederlagen zult lijden. Koester de kleine momenten van geluk: waardering van uw patron, het goed gevoel ‘het oor’ van de rechtbank of het hof te hebben, een teken van dankbaarheid van je cliënt, de vriendschappen aan de balie, vertrouwt meester Tom Hens, stafhouder Balie Provincie Antwerpen, de jonge advocaat-stagiairs toe

Wees u ten slotte altijd bewust van uw bevoorrechte positie.

Bekijk hier de sfeerreportages en video’s van de verschillende eedafleggingen.

 

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Oost-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
sociaal recht
0 - 3 jaar
Brussel

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.