nationaal duurzaamheidsdebat

Onder Professoren

Op dit deelplatform van Jubel wisselen academici met elkaar van gedachten over een actueel juridisch onderwerp, met als moderator Anne Knops, juriste en uitgever van KnopsPublishing.

Via Onder Professoren wil de academische wereld in een eigentijdse vorm een inbreng doen in het juridisch discours, naast de klassieke tijdschriftartikelen, bijdragen en boeken.

Onder Professoren ontleent zijn titel aan het gelijknamige ophefmakende boek van Willem Frederik Hermans uit 1975. De opnames van de gedachtewisselingen gebeuren in de W.F. Hermanskamer van boekhandel Limerick in Gent, waarvan u de geschiedenis hier kunt lezen.

Opgelet: dit artikel is meer dan één jaar oud en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

Wil je zeker zijn dat je die bonus gaat krijgen? Een beetje assertiviteit is dan zeker op zijn plaats. Onderstreep zelf je prestaties. Het is bijvoorbeeld een goed idee je zelf doelstellingen te zetten en aan te geven dat je ze behaald hebt.

Juridische vorm is bepalend

Ook hier weer geldt de regel dat de juridische vorm van de bonus doorslaggevend is. Hoe vager de bonus is geregeld, hoe moeilijker zekerheid te hebben. Werknemer en werkgever moeten daar beiden goed over nadenken. Vraag als werknemer boter bij de vis: geen vage toezegging dus, maar duidelijkheid over welke bonus je krijgt aan welke voorwaarden.

Situatie op de arbeidsmarkt

Ook de huidige situatie op de arbeidsmarkt speelt een belangrijke rol. Voor bedrijven is het steeds moeilijker om de juiste mensen te vinden. Werkgevers hebben er zeker dus belang bij bonussen uit te keren. Niet alleen om goede krachten aan te trekken, maar ook om ze te behouden. Het is één van de manieren om verbondenheid met de onderneming te creëren. Het bedrijf heeft er immers geen belang bij dat haar toppers naar een concurrent overstappen die met een iets beter salarisvoorstel komt. Daarom nemen ook de bonussen die in de tijd gespreid zijn toe, bv. via aanvullende pensioenen.

Wilfried Rauws

Decaan faculteit Recht&Criminologie VUB

Deze boeiende debattenreeks vindt u ook terug op Advocatennet.be.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.