Omzetting vennootschapsvorm: een uitgelezen kans voor vooruitstrevende accountants? cover

15 dec 2022 | Corporate & Accountancy

Omzetting vennootschapsvorm: een uitgelezen kans voor vooruitstrevende accountants?

Door Accounton

Recente vacatures

Jurist Paralegal
sociaal recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Paralegal
0 - 3 jaar
Brussel
Advocaat
Arbeidsrecht Burgerlijk recht Medisch recht Strafrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen Brussel Limburg Oost-Vlaanderen Remote West-Vlaanderen
Notarieel jurist
Burgerlijk recht Fiscaal recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht
0 - 3 jaar
West-Vlaanderen

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 15/12/2022 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

In de agenda’s van accountants, belastingconsulenten en financiële adviseurs prijkt op 31 december 2023 een bijzondere deadline: de vrijwillige omzetting van de BVBA naar de BV. Het sinds 1 januari 2019 in werking getreden Wetboek Vennootschappen en Verenigingen (WVV) vervangt de oude BVBA immers door de BV, een rechtsvorm die significant meer vrijheid biedt voor de aandeelhouders. Wanneer de statuten niet tijdig worden aangepast, wordt de BVBA automatisch omgevormd. In dit geval riskeren de leden van het bestuursorgaan echter hoofdelijke aansprakelijkheid voor eventuele schade aangericht ten gevolge van de laattijdige omvorming. Een tijdige (vrijwillige) omschakeling is dus essentieel!

Een noodzakelijk kwaad of een opportuniteit?

Hoewel de omvorming zich in eerste instantie vooral opdringt als een noodzakelijk kwaad, biedt zij ook heel wat mogelijkheden voor ondernemers én accountants. Bij de aanpassing van de statuten kan immers ten volle gebruik gemaakt worden van de mogelijkheden die het nieuwe vennootschapsrecht biedt. We brengen graag enkele voorbeelden in herinnering:

  • De overdraagbaarheid van aandelen wordt sterk versoepeld. De overdrachtsregeling in het nieuwe WVV is van aanvullend recht (ten opzichte van de dwingende regeling in het oude W.Venn.). Hierdoor kunnen de aandeelhouders tegenwoordig zowel voor een strengere als een soepelere overdrachtsregeling opteren. De mogelijkheden worden bovendien in belangrijke mate uitgebreid – zo kunnen aandeelhouders van de BV bijvoorbeeld de vrije overdracht van de aandelen stipuleren in de statuten.
  • In de BVBA had elk aandeel één stem. Volgens de nieuwe wetgeving kan in de statuten echter voorzien worden in meervoudig stemrecht. Dit houdt in dat u als aandeelhouder meer stemrechten kunt hebben dan uw medeaandeelhouder, zelfs wanneer u evenveel inbrengt.

Uiteraard zijn dit slechts enkele van de vele opportuniteiten… De verplichte omvorming biedt met andere woorden bovenal een uitgelezen kans om de onderneming opnieuw vorm te geven. Zo kan bijvoorbeeld de aandeelhoudersstructuur en het bestuur hervormd worden om de onderneming volledig toekomstbestendig te maken.

Accountants, wees geïnformeerd!

Zoals hierboven vermeld, valt de uiterste datum van de vrijwillige omvorming op 31 december 2023– aan het einde van een periode van extreme drukte voor accountants en belastingadviseurs dus. De omvormingsverplichting dreigt dan ook verloren te gaan in een heleboel andere deadlines aan het einde van 2023, en bijgevolg afgehandeld te worden als een vervelende administratieve formaliteit.

Anderzijds wordt er vaak gesproken over de evolutie van de accountancy sector. Waar accountants vroeger voornamelijk bezig waren met het verwerken en controleren van financiële gegevens, wordt er steeds vaker geopperd dat ze ook een proactieve rol kunnen spelen als bedrijfsadviseur.

Dit komt onder andere doordat er steeds meer wet- en regelgeving komt waar bedrijven zich aan moeten houden. Accountants zijn hierdoor steeds vaker betrokken bij de strategische besluitvorming van bedrijven, om ervoor te zorgen dat deze besluiten voldoen aan de wet- en regelgeving.

Accountant van de toekomst

Deze statutenwijziging is een voorbeeld bij uitstek waarbij de accountant zich kan opwerpen als een strategisch adviseur van de toekomst. We zien dan ook dat de vooruitstrevende accountants dit als een opportuniteit aangrijpen om hun cliënteel nog beter bij te staan. En uiteraard betekent een evolutie naar een rol als strategisch adviseur ook een extra inkomstenstroom voor de accountant van de toekomst.

Om deze opportuniteit ten volle aan te grijpen, ontwikkelden we bij Accounton een heel eenvoudige manier om deze omvorming te stroomlijnen, met behulp van een digitale vragenlijst. Zo verzamelt u tijdig op uniforme wijze alle nodige informatie over de omvorming van de vennootschap van uw cliënt en informeert u bovendien op geautomatiseerde wijze over de verschillende mogelijkheden van het nieuwe vennootschapsrecht. De perfecte basis voor een goed gesprek en een vruchtbare omvorming!

Voor meer informatie, kan u steeds een gepersonaliseerde demo aanvragen op de website van Accounton.

Accounton.io

Recente vacatures

Jurist Paralegal
sociaal recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Paralegal
0 - 3 jaar
Brussel
Advocaat
Arbeidsrecht Burgerlijk recht Medisch recht Strafrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen Brussel Limburg Oost-Vlaanderen Remote West-Vlaanderen
Notarieel jurist
Burgerlijk recht Fiscaal recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht
0 - 3 jaar
West-Vlaanderen

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.