Aangifte personenbelasting: hoe legt u de puzzel? cover
Aangifte personenbelasting: hoe legt u de puzzel?

Door Accounton

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Advocaat
Omgevingsrecht Publiek recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
sociaal recht
0 - 3 jaar
Brussel

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 31/01/2023 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

Ik zag onlangs op LinkedIn een foto passeren van een accountant die al zijn softwarepartners in één beeld had verzameld. Opmerkelijk, dacht ik. Het is immers een uitstervend ras: de accountant die trots is op de hoeveelheid softwarepartners waarmee hij of zij samenwerkt. De laatste jaren stemt een te veel aan softwarepartners namelijk eerder tot frustratie dan tot fierheid. De eerlijkheid gebiedt mij ook om te zeggen dat de foto veel weg had van het soort puzzel waarmee zelfs de spreekwoordelijke kinderhand niet gevuld wordt. Dat soort met veel te veel stukjes.

Men zegt wel eens: een beeld zegt meer dan duizend woorden. En zo ook deze onschuldige LinkedIn-post. Later die dag bevond ik me in een Teams-meeting met een aantal grotere accountantskantoren. De deelnemende vennoten gaven elks meer toelichting bij de op hun kantoor gehanteerde flow (een Engels woord dat wel eens gebruikt wordt als synoniem voor het minder hippe ‘procedure’). Met een aandachtig oor luisterde ik naar de verschillende flows: informatieverzameling per e-mail, opvolging per e-mail en per telefoon, gegevens manueel overnemen in een berekeningsprogramma, taken afvinken in een CRM-systeem, enzovoort. Zelfs de aangifte op papier is klaarblijkelijk nog niet helemaal van de aardbol verdwenen. Geen pretje, bedacht ik mij. Een van de aanwezige accountants leek dezelfde mening toegedaan en concludeerde: "De aangifte personenbelasting is vandaag een noodzakelijk kwaad."

Ik moest plotseling terugdenken aan de foto die ik eerder die dag gezien had: er zijn gewoonweg te veel stappen. Te veel puzzelstukken. De voorbereiding van de aangifte personenbelasting is een doolhof geworden. Een log en ondoorzichtig kluwen, doordrongen van administratieve taken en gekarakteriseerd door een veelheid aan softwareapplicaties. Bijgevolg vormt de accountant die de aangifte personenbelasting als een noodzakelijk kwaad bestempelt tegenwoordig – helaas – de regel. Niet de uitzondering.

Het verdienmodel van de aangifte personenbelasting staat dan ook zwaar onder druk. Dit weerspiegelt zich in een zorgwekkende evolutie waarbij alsmaar meer accountantskantoren de aangifte personenbelasting beginnen te weren en in sommige gevallen zelfs afstoten. Dat dit niet alleen problematisch is voor de accountant zelf maar ook voor de belastingplichtige, is uiteraard een dooddoener. Particulieren, bedrijfsleiders en zelfstandigen hebben nood aan een kwalitatieve dienstverlening. De aangifte personenbelasting blijft immers in vele gevallen een (te) complexe aangelegenheid. De huidige trend waarbij belastingplichtigen worden doorgeschoven naar welwillende accountants of belastingadviseurs en ultiem misschien zelf nergens meer onderdak vinden, houdt dus wel degelijk een aantal risico’s in.

We moeten het verdienmodel dus opnieuw aanscherpen. De vraag is, hoe? Waar de afgelopen jaren vooral in het teken stonden van ‘automatisering’, zal vanaf nu het belang van ‘integratie’ steeds meer toenemen. De rek op de verdere automatisering van de individuele stappen is er intussen immers bijna uit. Vanaf nu moeten we de pijlen dus richten op het aantal stappen, het aantal puzzelstukjes. We moeten de poorten tussen applicaties openen en verschillende processen (informatieverzameling, berekening, etc.) binnen één enkele applicatie bundelen. We moeten met andere woorden… de flow afslanken.

Vanuit onze missie bij Accounton – giving the core business back to accountants – werken we hard om deze doelstelling te realiseren. De voorbije jaren focusten we ons met onze Personenbelasting Assistent op een product dat de informatieverzameling sterk vereenvoudigt, maar dit jaar gaan we nog verder. Vanaf huidig aanslagjaar integreren we namelijk ook de berekening zelf in het Accounton-platform. Hierdoor kan de volledige personenbelastingflow van A tot Z binnen Accounton worden uitgevoerd. De informatie die vanuit de synchronisatie met MyMinfin/Tax on Web en de vragenlijsten wordt verzameld, kan rechtstreeks worden ingevuld in de juiste codes van de aangifte in de Accounton berekeningsmodule. De ingevulde aangifte kan vervolgens via het platform naar de cliënt worden verstuurd ter goedkeuring. Tot slot kan de aangifte, na goedkeuring, eenvoudigweg worden opgeladen in TOW. Een simpele puzzel dus!

Alvast meer te weten komen over onze updates?
Boek een demo via onze website www.accounton.io.

Lars Masyn

Accounton

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Advocaat
Omgevingsrecht Publiek recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
sociaal recht
0 - 3 jaar
Brussel

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.