De modernisering van het beroep is – gelukkig – een actueel onderwerp geworden. Naast vragen over het statuut (zie mijn opinie: Het bediendenstatuut in de advocatuur: een antwoord op de verkeerde vraag?), rijzen er ook vragen over de opleiding. Maandag kondigde de minister de modernisering van de balieopleiding aan. De balieopleiding zal zes maanden voor het aanvatten van de stage plaatsvinden en daarmee wordt de stage ingekort naar tweeënhalf jaar. Is dat de grote modernisering?
De cruciale vraag die gesteld moet worden is of dergelijke organisatorische maatregel werkelijk vooruitgang betekent. Het draait namelijk niet alleen om 'wanneer' de balieopleiding plaatsvindt, maar vooral om de doelstellingen en de inhoud ervan. Is het zinvol om pas afgestudeerde juristen een herhaling te geven van het materieel recht waarin ze zojuist zijn afgestudeerd? Of is het tijd om de inhoud van de opleiding te heroverwegen en aan te passen aan de behoeften van de moderne juridische praktijk?
De cruciale vraag die gesteld moet worden is of dergelijke organisatorische maatregel werkelijk vooruitgang betekent.
Een essentiële vraag die rijst is of het scheiden van de balieopleiding van de stage daadwerkelijk als modernisering kan worden beschouwd, of dat het eerder een bevestiging is van een potentieel zelfs verouderde benadering. In een tijd waarin ‘upskillen’ en ‘reskillen’ het nieuwe normaal zijn geworden en levenslang leren wordt aangemoedigd, moeten we ons afvragen of het nog steeds relevant is om deze twee elementen gescheiden te houden. Hoewel het organisatorisch wellicht handiger lijkt om de opleiding en de stage van elkaar te scheiden, kan het juist van toegevoegde waarde zijn om bepaalde vaardigheden tijdens de stage dadelijk in praktijk te kunnen brengen…
Een debat dat bij de Orde van Advocaten wordt gevoerd, of moet ik zeggen werd, want met de – mijns inziens overbodige – tussenkomst van de minister werden de noodzakelijke nuances voor het debat toch enigszins de pas afgesneden.
Het hoeft geen toelichting dat de balieopleiding aan modernisering toe is. Misschien is het tijd om met echte oplossingen te komen in plaats van onze stempel te willen drukken door middel van oppervlakkige wijzigingen die niets oplossen.
Het hoeft geen toelichting dat de balieopleiding aan modernisering toe is. Misschien is het tijd om met echte oplossingen te komen in plaats van onze stempel te willen drukken door middel van oppervlakkige wijzigingen die niets oplossen. Belangrijker dan wanneer is de inhoud van de opleiding en dat dit toekomstige advocaten voorbereidt op de uitdagingen van de hedendaagse advocatuur.
0 reacties