18 sep 2019 | Actualia, Expertise

CODE 2020: Deugdelijk bestuur maakt deel uit van het DNA van vennootschappen!

Door VBO

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Oost-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 18/09/2019 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

Na het drieluik van de modernisering van het insolventie-, het ondernemings- en ten slotte het vennootschaps- en verenigingsrecht, krijgt nu ook het corporate governance-kader zijn welverdiende hervorming. Deze nieuwe code is van toepassing op alle genoteerde vennootschappen vanaf de boekjaren die aanvangen op of na 1 januari 2020 en betekent een nieuwe stap vooruit inzake ethische bedrijfsvoering. Duurzame waardecreatie is er een centraal element van. Nog meer dan vroeger wordt de nadruk gelegd op het belang van langetermijndenken.

Drie punten uit de nieuwe Corporate Governance Code (‘Code 2020’) verdienen onze bijzondere aandacht.

Allereerst is er de vorige code uit 2009, die na tien jaar trouwe dienst vervangen wordt door de Code 2020 als referentiecode. Dat België daarmee toe is aan zijn derde Corporate Governance Code bewijst dat het corporate governance-kader in ons land steeds volwassener wordt.

De basisbeginselen inzake goed bestuur zijn, zeker voor wat betreft beursgenoteerde vennootschappen, ondertussen verworven en algemeen aanvaard. Een oprechte implementatie van corporate governance in een vennootschap is een leerproces. Veranderingen worden stapsgewijs ingevoerd, bestaande procedures worden gewijzigd en interne controleprocedures worden herschikt. Door dat proces worden de basisbeginselen van corporate governance langzaam maar zeker zo geïntegreerd in het DNA van de onderneming dat nieuwkomers zich na een tijdje vaak moeilijk kunnen voorstellen dat het ooit anders is geweest.

Ten tweede moet het belang van corporate governance anno 2019 worden benadrukt.  De roep om transparantie wordt steeds luider. Aandeelhouders, beleggers, financieel analisten maar ook het grote publiek eisen van vennootschappen steeds meer informatie. Geen brute informatie, maar zinvolle inlichtingen over de wijze waarop de vennootschap zichzelf definieert en haar rol in de samenleving invult. Grote beursgenoteerde vennootschappen zijn zich steeds meer bewust van het feit dat langetermijndenken onontbeerlijk is. De uitdagingen van de komende eeuw aangaan, kan enkel als de interne beheers- en beslissingsstructuren aangepast zijn. Beursgenoteerde vennootschappen worden aangemoedigd om in hun beheersstructuren meer rekening te houden met de diversiteit inzake competentie, leeftijdsklasse en gender.

De Code 2020 kan vennootschappen de instrumenten bieden om in debat te treden met stakeholders, om een kritisch debat te organiseren binnen de raad van bestuur, om de verloning van de bestuurders en het management af te stemmen om zo verkeerde en zelfs perverse effecten van het verloningsbeleid te vermijden.

Kortom, de code biedt vennootschappen meer kansen om zich duurzaam te ontwikkelen.

Ten slotte spreekt het voor zich dat het nu te vroeg is om een definitieve uitspraak te doen over het belang en de impact van de Code 2020. Dat geldt voor veel van de recente hervormingen. Toch zijn door de nieuwe Code 2020 de bouwstenen geplaatst. Het is nu aan de vennootschappen om er goed gebruik van te maken.

Het feit dat ‘comply or explain’ de hoeksteen van de nieuwe code blijft, biedt de nieuwe Corporate Governance Code de flexibiliteit die eigen is aan ondernemerschap. Dat kunnen wij alleen maar toejuichen. Wij gaan er alvast vanuit dat de nieuwe Code 2020 de juiste richtsnoeren biedt voor de duurzaamheid en de ontwikkeling van onze beursgenoteerde vennootschappen.

Philippe Lambrecht

Verbond van Belgische Ondernemingen

Bekijk hier het Advocatennet-interview met Phillipe Lambrecht over ‘corporate governance’:

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Oost-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.