12 mrt 2019 | Column, Legal Tech (IT & IP)

Clash in de advocatuur?

Door Jubel

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Oost-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 12/03/2019 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

Auteur: Pieter-Jan Franssen

Een opiniestuk van mr. Hugo Lamon, advocaat aan de balie van Limburg en bestuurder en woordvoerder van de Orde van Vlaamse Balies, deed afgelopen woensdag stof opwaaien. Lamon becommentarieert het verslag van een bijeenkomst van Future Lawyers Belgium, een collectief van innovatiegedreven advocaten die de uitdagingen van hun beroep met hoopvol optimisme aangaan.

Future Lawyers Belgium komt tot de vaststelling dat de juridische sector dringend in 3D-termen moet leren denken: Digital, Data en Disruption. De advocatuur moet daarbij beseffen dat disruptie zich niet aandient als een tsunami. Trouwe klanten moedigen disruptie immers niet aan, waardoor die zich vaak niet onmiddellijk manifesteert. Het komt er volgens de innovators op aan niet blind te blijven voor het veranderend speelveld.

Future Lawyers Belgium komt tot de vaststelling dat de juridische sector dringend in 3D-termen moet leren denken: Digital, Data en Disruption.

In zijn bijdrage dicht Lamon de nieuwe generatie een onweerstaanbare en aanstekelijke drang naar vernieuwing toe. Hij waarschuwt echter dat de toekomst van de advocatuur een genuanceerd verhaal is waarbij technologie niet kan opboksen tegen de menselijke inzichten en ervaringen van rasadvocaten. “Wie een clash ziet tussen nieuwe en oude advocatuur blijft daarom best bescheiden”.

De boodschap van de rasadvocaat werd lauw onthaald. Overigens niet alleen door jonge leeuwen. Enkele confraters met flink wat kilometers op de teller gaven in prozaïsche bewoordingen te kennen dat de aandacht voor vernieuwing geen bescheidenheid behoeft. Het zette Lamon aan om zijn column toe te lichten in een korte videoboodschap. Zijn blog wilde “positiviteit uitstralen”, zo legde hij uit, en “de clash tussen de generaties ontkrachten”. Wij twijfelen niet aan zijn goede intenties.

Als de ontstane polemiek één ding aantoont, dan is het wel dat het onderwerp gevoelig ligt. Advocaten hebben het dan ook niet onder de markt. Enerzijds bezaait de wetgevende macht de weg naar juridische uitmuntendheid voortdurend met nieuwe hindernissen. Anderzijds nopen technologische ontwikkelingen en de groeiende concurrentie van consultancy-bedrijven advocaten om hun vertrouwde businessmodellen aan een grondige evaluatie te onderwerpen. Sommigen worden er moedeloos van.

De echte clash is er dan ook geen tussen verschillende generaties, maar tussen verschillende manieren van werken. De advocatuur staat voor de enorme uitdaging om de kloof met meer innoverende spelers dicht te rijden. Cliënten verwachten van hun advocaat namelijk dezelfde excellente service als van aanbieders genre Booking.com. Cliënten beschouwen directe communicatie, zorgvuldige service en een manier van werken waarbij zij écht centraal staan inmiddels als norm. Aan die norm beantwoorden zonder de 3 D’s  is onbegonnen werk.

De echte clash is er dan ook geen tussen verschillende generaties, maar tussen verschillende manieren van werken.

Future Lawyers Belgium voelt dat correct aan en tracht te ontsnappen aan wat innovatie-expert Peter Hinssen zakelijke bijziendheid noemt. In tijden van exponentiële verandering is het verkeerd te denken dat succes uit het verleden zich in de toekomst lineair zal verderzetten. The survival of the fittest woedt heviger dan ooit. Zelfs wettelijk beschermde beroepen ontsnappen daar niet aan.

Het is daarom niet de vraag of er verandering zal plaatsvinden, maar hoe groot de impact daarvan zal zijn. LegalTech start ups schieten als paddenstoelen uit de grond. Toegegeven, het aanbod van Belgische oorsprong is eerder beperkt in aantal, maar een studie van de internationale markt leert dat de digitalisering van de juridische wereld onomkeerbaar werd ingezet. Initiatieven als Future Lawyers Belgium kunnen richting geven aan advocaten die ook in de toekomst relevante, betrouwbare en efficiënte raadslieden willen blijven.

De doelstellingen van het collectief zijn nobel, haar uitdagingen groot. Dat de column van Hugo Lamon reacties uitlokte hoeft dan ook niet te verbazen. Wie de Blijde Boodschap van innovatie verkondigt botst vaker dan hem lief is tegen muren van scepsis. Wanneer die scepsis wordt geuit door de woordvoerder van de eigen beroepsorganisatie is teleurstelling een voor de hand liggend gevolg. Zelfs al was dat nooit de bedoeling.

Pieter-Jan Franssen

Advocaat Balie Limburg
Co-founder lucid.legal

Dit artikel verscheen eerder op Medium.com.

Voor een uitgebreid overzicht van de internationale LegalTech-scene: https://bit.ly/lucidlegal

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Oost-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.