Belgisch spaargeld activeren wordt een huzarenstukje

Door Jubel

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Oost-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
sociaal recht
0 - 3 jaar
Brussel

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 26/06/2020 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

De regering rekent op ons spaargeld om de economische groei aan te zwengelen. Alleen is de kans bijzonder klein dat ze zal slagen in haar opzet. Wie spaart in ons land krijgt namelijk een extraatje van de fiscus.

Er staat maar liefst 283 miljard euro op de Belgische spaarboekjes. Ondanks de lage spaarrente blijven de spaartegoeden jaar na jaar toenemen. Volgens de Belgische regeringen kan dat spaargeld gebruikt worden om economische groei aan te zwengelen. Zo heeft Vlaanderen al een resem maatregelen aangekondigd om ons spaargeld te mobiliseren.

Initiatieven om het spaargeld te mobiliseren

De Vlaamse regering gaat een welvaartsfonds oprichten dat op lange termijn moet investeren in ondernemingen. Wie aandelen in dat fonds koopt, zal drie jaar lang 2,5 procent van zijn investering fiscaal kunnen inbrengen. Daarnaast stimuleert de Vlaamse regering de zogeheten ‘win-win-aandelen’. Dankzij dit systeem kan je tot maximaal 75.000 euro investeren in een kmo, een burgerinitiatief of een coöperatieve. In ruil krijg je vijf jaar lang een belastingvoordeel van 2,5 procent, met een maximum van 1.000 euro.

Die fiscale voordelen moeten de spaarders warm maken om een deel van hun spaargeld aan het werk te zetten. Vraag is of onze landgenoten wel bereid zijn een deel van hun spaarcenten te beleggen. De Belgische overheden hebben ons ‘neurotisch’ spaargedrag immers jarenlang mee vormgegeven.

Belg laat spaarboekje niet los

Om te beginnen is er het fiscaal voordeel van het (gereglementeerde) spaarboekje. Zo moet je op de eerste 990 euro aan interesten geen roerende voorheffing betalen. Indien je meer interesten opstrijkt, int de fiscus 15% roerende voorheffing op alle interesten boven dat plafondbedrag. Daarenboven wordt het spaarkapitaal beschermd tot 100.000 euro per spaarder en per bank. Een goede huisvader staat dan ook niet te springen om zo’n veilige haven te verlaten. Tegelijk worden de inkomsten uit investeringen behoorlijk zwaar belast in ons land. Zo moet je bijvoorbeeld 30% roerende voorheffing betalen op je dividenden. Een tweevoud dus van wat spaarders verschuldigd zijn aan de fiscus.

Bovendien is het onzekerheid troef voor de Belgische belegger. Met de regelmaat van de klok komt de federale regering op de proppen met één of andere vorm van vermogensbelasting. Denk maar aan de inmiddels afgeschafte speculatie- en effectentaks. Vraag is wat de toekomst zal brengen voor de Belgische belegger. Het is immers niet uitgesloten dat de regeringspartijen geld gaan zoeken bij de beleggers om het toenemende begrotingstekort te financieren. Die zou volgens de meest recente cijfers wel eens kunnen oplopen tot 12% van het bbp.

Arco en financiële crisis 2008

Daarenboven heeft het beleggersvertrouwen van de Belg een stevige knauw gekregen. Veel beleggers zijn de financiële crisis van 2008 of het Arcodebacle nog niet vergeten. Twee gebeurtenissen waarbij veel Belgen het vertrouwen in de banken en de overheid zijn verloren.

Een gebrek aan vertrouwen, onzekere omstandigheden en hoge belastingen wakkeren het beleggersappetijt niet bepaald aan. De fiscale voordelen van de win-winaandelen en investeringen in het herstelfonds zullen daar waarschijnlijk niet veel verandering in brengen. Het is aan de overheid om op lange termijn na te denken over hoe ze de spaarders warm kan krijgen om een deel van hun kapitaal te beleggen.

TopCompare.be

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Oost-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
sociaal recht
0 - 3 jaar
Brussel

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.