Accountants en antiwitwaswetgeving: een complex huwelijk? cover
Accountants en antiwitwaswetgeving: een complex huwelijk?

Door Accounton

Recente vacatures

Advocaat
Ondernemingsrecht Vennootschapsrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen Limburg Vlaams-Brabant Waals-Brabant
Advocaat
Ondernemingsrecht Vennootschapsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Limburg Vlaams-Brabant Waals-Brabant
Advocaat
Douane
0 - 3 jaar
Antwerpen
Paralegal
Arbeidsrecht Vennootschapsrecht
0 - 3 jaar
Brussel
Advocaat
Arbeidsrecht
5 - 10 jaar
Brussel

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 28/11/2022 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

De antiwitwaswetgeving van 2017 roept heel wat bijkomende verplichtingen en formaliteiten in het leven voor accountants. Een vijftal jaar na de inwerkingtreding van de wet blijkt echter dat de praktische implementatie ervan nog steeds niet op wieltjes loopt.

Slechts 27% van de gecontroleerde accountants is bij een eerste controle volledig in orde met de antiwitwaswetgeving, zo blijkt uit het laatste Jaarverslag van het Institute for Tax Advisors and Accountants (ITAA). Een opvallend laag cijfer, rekening houdend met de steeds toenemende controles en bijhorende sancties. Waar loopt het mis?

ITAA Jaarverslag 2021: 73% van de gecontroleerde accountants is bij een eerste controle niet in orde

Als voorbeelden van oorzaken voor een negatief advies vermeldt het Jaarverslag onder meer de volgende zaken:

– de handleiding interne procedure ontbreekt
– er zijn geen identificatieformulieren
– er is geen cliëntacceptatiebeleid opgemaakt
– de risicobeoordeling ontbreekt
– informatie wordt niet geactualiseerd

Hoewel de antiwitwaswetgeving een aantal concrete actiepunten voorschrijft, blijven deze in de praktijk dus vaak dode letter. Een pijnlijke vaststelling die voor accountants tevens een dreiging inhoudt. Het beroepsinstituut plaatst het topic immers steeds meer op haar agenda, hetgeen logischerwijs gepaard gaat met een strengere handhaving.

Zo werden uit een totaal van 83 toetsers in het jaar 2021 maar liefst 55 kantoren en 68 beroepsbeoefenaars aan vervolgtoetsingen onderworpen. En niet alleen het beroepsinstituut kijkt mee. Het ietwat opvallende contactpunt ‘Klokkenluiders’ stelt elke persoon in de mogelijkheid het beroepsinstituut op de hoogte te brengen van de vaststelling dat een van haar leden de antiwitwaswet niet naleeft. Hoewel het aantal meldingen nog beperkt blijft, noteert het ITAA in 2021 hier wel een beduidende verhoging ten opzichte van 2020.

Het moet dus dringend beter. De vraag is, hoe? De antiwitwaswetgeving lijkt duidelijk geformuleerd, het beroepsinstituut schenkt meer dan voldoende aandacht aan het topic en het ontbreekt accountants en belastingadviseurs niet aan bereidwilligheid. Het probleem zou dus wel eens kunnen liggen in het door accountants veelvuldig gebruikte vierletterwoord: ‘tijd’.

Er is simpelweg geen tijd om de wetgeving om te zetten in een gestroomlijnde interne procedure. Er is geen tijd om deze procedure voor elk dossier nauwgezet te volgen, enzovoort. De verplichtingen die voortvloeien uit de antiwitwaswetgeving ogen dan ook erg omslachtig en tijdrovend.

ITAA Barometer: "Doorn in het oog blijft de administratieve last die aan accountants /belastingadviseurs opgelegd wordt. Het UBO-register staat opnieuw op één, weliswaar op de voet gevolgd door de verplichtingen van de antiwitwaswetgeving"

Maar het kan ook anders. Slimme digitale oplossingen kunnen hier namelijk een enorme meerwaarde bieden. Ze bieden het voordeel van de gestructureerde werkmethode, en kunnen accountants op een snelle en efficiënte manier doorheen de verplichte formaliteiten gidsen.

De nieuwe AWW-toepassing van AMLCare is hiervan een mooi voorbeeld. Op kantoorniveau wordt de Handleiding interne procedure op een aantal minuten automatisch (en op maat van het kantoor) gegenereerd. De toepassing beschikt bovendien over de kracht om de principes uitgestippeld in de Handleiding op cliëntniveau af te dwingen. De cliëntidentificatie- en acceptatieprocedure worden aan de hand van twee simpele flows vervolledigd, en er wordt automatisch een risiconiveau berekend voor elk dossier. Tot slot brengt de tool de dossierbeheerders steeds tijdig op de hoogte om de relevante informatie te actualiseren. De tijdrovende antiwitwasformaliteiten worden op deze manier omgezet in een snel en efficiënt proces en bovendien bent u steeds verzekerd van compliance met de wetgeving. Benieuwd hoe onze toepassing er in de praktijk uitziet? Vraag vrijblijvend hier een demo aan.

Accounton

Recente vacatures

Advocaat
Ondernemingsrecht Vennootschapsrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen Limburg Vlaams-Brabant Waals-Brabant
Advocaat
Ondernemingsrecht Vennootschapsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Limburg Vlaams-Brabant Waals-Brabant
Advocaat
Douane
0 - 3 jaar
Antwerpen
Paralegal
Arbeidsrecht Vennootschapsrecht
0 - 3 jaar
Brussel
Advocaat
Arbeidsrecht
5 - 10 jaar
Brussel

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.