Naar een overwinstbelasting?

8 jun 2020 | Tax & Private equity

Aangifte personenbelasting: ook in coronatijden

Recente vacatures

Advocaat
Douane
0 - 3 jaar
Antwerpen
Paralegal
Arbeidsrecht Vennootschapsrecht
0 - 3 jaar
Brussel
Advocaat
Arbeidsrecht
5 - 10 jaar
Brussel
Advocaat
Ondernemingsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen
Advocaat
Ondernemingsrecht
0 - 3 jaar
Oost-Vlaanderen West-Vlaanderen

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 08/06/2020 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

Ook in deze bijzondere tijden ontsnapt u niet aan de gewone dingen des levens. Eén daarvan is de aangifte personenbelasting. Nog een zekerheid is dat die aangifte elk jaar wijzigt. En ook daar ontsnappen we niet aan in coronatijden. We gaan niet in detail op de hele aangifte in, maar geven een kort overzicht van de opvallendste nieuwigheden.

Deadlines

De deadlines voor het indienen van de aangifte vallen ongeveer op dezelfde data als de afgelopen jaren. De coronacrisis geeft u in dit geval dus geen extra respijt. Dient u zelf uw aangifte in op papier dan heeft u tot 30 juni 2020. Vult u uw aangifte in via Tax-on-web dan heeft u tot 16 juli 2020. Laat u het indienen van uw aangifte over aan uw mandataris (accountant, fiscalist) dan heeft die tot 22 oktober 2020. Let wel op: bij indiening door een mandataris van een gewijzigd ‘voorstel van vereenvoudigde aangifte’ is de limietdatum van 16 juli 2020 van toepassing  i.p.v. die van 22 oktober 2020.

Iets minder codes

Dit jaar tellen de aangiftes iets minder codes. Inderdaad ‘aangiftes’, in het meervoud, want door de gedeeltelijke regionalisering geldt er voor ieder gewest (Vlaams Gewest, Waals Gewest en Brussels Hoofdstedelijk Gewest) een andere aangifte. Al komt het uiteindelijk aantal codes nog makkelijk boven de 800 uit, wat toch nog aanzienlijk meer is dan in heel wat andere landen.

Minder codes betekent echter niet dat er geen nieuwe codes zijn bijgekomen. Er komen nieuwe bij en enkele oude codes worden geschrapt.

Nieuwe rubrieken en codes

In 2019 werd het vrij aanvullend pensioen voor werknemers (VAPW) ingevoerd. Met dit systeem kunnen werknemers zelf een aanvullend pensioen sparen, wanneer dat niet kan via hun werkgever, of wanneer de werknemer via de werkgever een (te) laag bedrag spaart. De werknemer sluit dan zelf een overeenkomst af bij een pensioenfonds of een verzekeringsmaatschappij. Deze manier om een extra spaarpotje voor na het pensioen aan te leggen, is fiscaalvriendelijk. Dat wil zeggen: de spaarder krijgt een federale belastingvermindering van 30 % van het bedrag dat hij tijdens het aanslagjaar (2019) bijeen spaarde. Er geldt uiteraard wel een plafond: 1.600 euro of als dat hoger is 3 % van het brutoloon dat de werknemer twee jaar eerder kreeg. Dat komt dan neer op een belastingvermindering van 480 euro voor wie 1.600 euro spaarde. Uiteraard heeft deze nieuwe belastingvermindering een weerslag op de aangifte (nieuwe code 1387-68 of 2387-38). Let wel op: deze belastingvermindering staat in Vak IV, dus niet Vak X met de belastingverminderingen. Voor bedrijfsleiders met een werknemersstatuut moeten Vak XVI, codes 1421-34 of 2421-04 worden ingevuld.

Een andere nieuwe belastingvermindering die een plaatsje gekregen heeft in de aangifte is de belastingvermindering voor wie een rechtsbijstandsverzekering heeft afgesloten. De betaalde premies (maximum 310 euro) geven recht op een belastingvermindering van 40 % (wat neerkomt op 124 euro). Nieuwe code 1344-14/2344-81.

Naast de belastingverminderingen is er een nieuwe belastingvrijstelling. Deze vrijstelling voor het sociaal passief bestaat eigenlijk al sinds 2014 en is het gevolg van de invoering van het eenheidsstatuut tussen arbeiders en bedienden. Vanaf inkomstenjaar 2019 heeft deze vrijstelling ook effectief gevolgen, zodat ze nu voor het eerst opduikt in de aangifte. Het gaat hier wel om een vrijstelling voor werkgevers. In de personenbelasting zijn dat dus vrije beroepers en ondernemers met een eenmanszaak (geen vennootschap) die personeel in dienst hebben. In de vennootschapsbelasting is deze regeling natuurlijk belangrijker.

Geschrapte codes

De regels voor onbelast bijverdienen werden onlangs door het Grondwettelijk Hof vernietigd. In 2019 kon onbelast bijverdienen nog wel. De deeleconomieplatformen hebben in 2019 echter geen bedrijfsvoorheffing meer ingehouden, een rubriek om de ingehouden BV aan te geven en laten verrekenen is dus niet meer nodig. De rubriek die in de aangifte 2019 nog wel bestond is dan ook geschrapt.

Een gedeeltelijke vrijstelling voor opzeggingsvergoedingen (die eigenlijk al een hele tijd niet meer bestond) is nu ook definitief uit de aangifte verdwenen.

De vrijstelling voor de niet-recurrente resultaatsgebonden voordelen wordt vanaf aanslagjaar 2020 automatisch door de fiscus toegekend en moet u dus niet meer vermelden. Dat heeft geleid tot schrapping van de vroegere codes 1244-17 of 2244-84 (vak IV) en 1420-34 of 2420-05 (nu vak XVI, vorig jaar vak XVII).

Hulp nodig bij het invullen van de aangifte?

Heeft u hulp nodig bij het invullen van de aangifte dan kunt u bij de fiscus terecht. Voor het eerst kan dat niet bij het lokale belastingkantoor. Voor alle hulp zult u naar de fiscus moeten bellen.

De fiscus stuurt trouwens elk jaar steeds meer vooraf ingevulde aangiftes uit. Krijgt u zo’n aangifte, dan moet u alleen maar controleren of die correct is.

Andere hulp? De “Codex voor de boekhoudkundige praktijk” brengt alle relevante wetgeving en geïndexeerde bedragen samen die u nodig heeft voor het invullen van uw aangifte (aanslagjaar 2020, inkomsten 2019). Meer info.

Recente vacatures

Advocaat
Douane
0 - 3 jaar
Antwerpen
Paralegal
Arbeidsrecht Vennootschapsrecht
0 - 3 jaar
Brussel
Advocaat
Arbeidsrecht
5 - 10 jaar
Brussel
Advocaat
Ondernemingsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen
Advocaat
Ondernemingsrecht
0 - 3 jaar
Oost-Vlaanderen West-Vlaanderen

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.