Het is een vraag die steeds luider klinkt: zal AI onze jobs overnemen? Open LinkedIn en je feed staat vol met voorspellingen, meningen en doemscenario’s. Het valt me op dat vooral in sectoren die het meest vatbaar zijn voor automatisering, het luidst wordt verkondigd dat hun job níet vervangbaar is. “Het menselijke aspect valt niet te automatiseren”, klinkt het dan.
Als headhunter gespecialiseerd in partnerprofielen voor advocatenkantoren, en als medeoprichter van het matchmakingplatform JustLawyers (waarbij we de tussenpersoon net uitschakelen in de aanwervingen van jonge advocaten), krijg ik die vraag regelmatig: “Zie je dan zelf nog wel een toekomst voor jouw job?”
Het imago van de recruiter
Eerlijk is eerlijk: het beroep van recruiter kampt met een reputatieprobleem. Het wordt vaak gezien als een vangnet voor mensen zonder specifieke skills, maar die gemakkelijk geld willen verdienen. En helaas: de praktijk bevestigt dat beeld te vaak.
Er zijn veel verhalen van recruiters die vooral als cv-doorgeefluik opereren, zonder enige vorm van opvolging, inhoudelijke meerwaarde of langetermijnvisie. Vorige week vertelde een managing partner me een treffend voorbeeld: een recruiter stuurde een cv door en volgde het daarna niet meer op. De kandidaat probeerde meerdere keren contact op te nemen met de recruiter, maar kreeg geen antwoord. Uiteindelijk solliciteerde de kandidaat rechtstreeks bij het kantoor, met succes. Binnen de 24 uur kreeg het kantoor een factuur van diezelfde recruiter, voor ‘geleverde diensten’.
Zijn zulke cowboys representatief voor de hele sector? Nee. Maar vormen zij een meerderheid? In mijn ervaring: helaas wel.
AI blinkt uit in repetitieve, op data gebaseerde taken: cv’s scannen, trefwoorden matchen, efficiënt filteren op basis van ingestelde parameters
Wat AI wél kan vervangen
AI blinkt uit in repetitieve, op data gebaseerde taken: cv’s scannen, trefwoorden matchen, efficiënt filteren op basis van ingestelde parameters. Recruiters die deze taken als hun corebusiness zien, hebben een groot probleem: die job gaat verdwijnen.
Er is eenvoudigweg geen enkele reden waarom een advocatenkantoor nog zou betalen voor iemand die doet wat een goed afgestelde AI-tool beter, sneller en goedkoper kan
Er is eenvoudigweg geen enkele reden waarom een advocatenkantoor nog zou betalen voor iemand die doet wat een goed afgestelde AI-tool beter, sneller en goedkoper kan. Zeker niet in een sector die steeds kritischer omgaat met tijd, efficiëntie en kosten.
Wat AI níét kan vervangen
Recruiters die verder gaan dan het louter doorsturen van profielen, die zich positioneren als strategische partners, zijn wél toekomstbestendig. Een goede headhunter biedt inzicht in markttrends, kent de cultuurverschillen tussen kantoren, heeft een sterk kandidatennetwerk en denkt mee op de lange termijn.
Empathie, vertrouwensrelaties, strategisch denkvermogen en kennis van de juridische sector, dát zijn de onderscheidende factoren. En dat zijn menselijke vaardigheden die op korte termijn niet door AI worden vervangen.
In die zin beschouw ik AI niet als een bedreiging, maar als een natuurlijke filter. Het dwingt de sector tot introspectie: voeg je echt waarde toe, of niet?
In die zin beschouw ik AI niet als een bedreiging, maar als een natuurlijke filter. Het dwingt de sector tot introspectie: voeg je echt waarde toe, of niet?
Waarom ik JustLawyers oprichtte
Het platform JustLawyers is een rechtstreeks gevolg van mijn visie hierop. Geen klassieke recruiter die kandidaten “verkoopt” aan de hoogste bieder, maar een neutrale matchmaker die vraag en aanbod efficiënt met elkaar verbindt.
Voor jonge advocaten die overstelpt worden door berichten van recruiters, biedt dit een welkom alternatief. Ook voor kantoren is het een verademing: zij kunnen rechtstreeks contact opnemen met geïnteresseerde kandidaten, zonder de tussenkomst van iemand wiens enige motivatie misschien wel de commissie is.
Dat betekent niet dat klassieke recruitment verdwijnt. Het betekent wél dat bepaalde recruiters zich zullen moeten heruitvinden. Goede recruiters hoeven niet bang te zijn voor de opkomst van AI. Integendeel: zij die vandaag al inzetten op langetermijnrelaties, vertrouwen, marktinzicht en een goed opgebouwd netwerk, blijven wél relevant. Wat AI doet, is het kaf van het koren scheiden. De ‘cowboys’ die enkel uit zijn op commissie en geen voeling hebben met kandidaten of kantoren, zullen weggeconcurreerd worden door recruiters die een slimme combinatie gebruiken van hun menselijke kwaliteiten, en hun repetitieve werk laten uitvoeren door AI.
Ik denk niet dat ze zich zullen aanpassen. Wie vandaag werkt als cv-doorgeefluik, met de focus op snelle deals, heeft zelden de ingesteldheid of het geduld om te investeren in kwalitatieve relaties. Platforms zoals JustLawyers zijn er juist op gericht om deze laagdrempelige, oppervlakkige bemiddeling overbodig te maken. Een goede recruiter weet dat vertrouwen opbouwen tijd vraagt. En precies daar zit de meerwaarde.
Conclusie: adapt or die
AI zal de recruitmentsector fundamenteel veranderen. Dit ontkennen is naïef en strategisch een gemiste kans. De enige zinvolle vraag: waar zit mijn échte toegevoegde waarde? Alles wat herleidbaar is tot een voorspelbaar patroon, zal vroeg of laat door AI gebeuren.
Maar kwaliteitsvolle recruitment blijft bestaan. Omdat het een people business is. Omdat luisteren, adviseren, begeleiden en verbinden vaardigheden zijn die technologie voorlopig niet kan evenaren.
AI zal de cowboys onder ons eruit filteren. En dat is misschien nog wel het beste dat onze sector kan overkomen.
0 reacties