‘Financiële zorgvragen’ biedt hulp bij delicate geldvragen in zorgsituaties
Morgen wordt in Brussel het boek ‘Financiële zorgvragen’ voorgesteld, in aanwezigheid van minister van Volksgezondheid Maggie De Block.
In dit boek beschrijven de auteurs* welke financiële, juridische en fiscale instrumenten er bestaan om op de best mogelijke manier zorg te dragen voor hen die dat zelf niet (meer) kunnen, zoals dementerenden, personen met een handicap of personen met een psychische aandoening. Maar ook de zorg voor verslaafden, verkwisters, … komen aan bod. De problemen, aandachtspunten en oplossingen worden beschreven aan de hand van concrete, herkenbare situaties en getuigenissen van ervaringsdeskundigen. Met dit boek willen de auteurs* het delicate onderwerp van geld bespreekbaar maken, zodat dat deel van de zorg onder controle is en de lezer ruimte krijgt om oog te hebben voor de emotionele kwestie. Met een gerust hart voor wat de zakelijke en financiële regelingen betreft.
‘Financiële zorgvragen’ is het 2de boek in de reeks ‘In goede en kwade dagen …‘ en opvolger van de eerste titel ‘Financiële levensvragen’. In deze boeken worden de juridische, fiscale en financiële gevolgen van bepaalde levenskeuzes beschreven.
Nieuw is dat er deze keer getuigenissen zijn verwerkt van ervaringsdeskundigen, zoals ouders, familieleden, een zorgbehoevende zelf, artsen, beleidsmakers, managers van zorginstellingen, werkgevers enzoverder. Zij benaderen anderzijds de zorgproblematiek telkens vanuit een ander perspectief, wat voor een genuanceerd beeld zorgt. Verder vindt de lezer ook tarieven van schenk- en erfbelasting, inlichtingen over euthanasie, inzicht in de patientenrechten, ….
Het boek wil een hulp zijn om in familiekring het delicate onderwerp van geld bespreekbaar te maken. De auteurs* willen zorgbehoevenden en hun omgeving ertoe aanzetten om zoveel mogelijk financiële en juridische regelingen te treffen, zodat ze gemoedsrust kunnen vinden en hun zorgen op dit vlak wegvallen.
*Auteurs van het boek:
Ingrid Stevens, Rik Deblauwe, Karl Ruts, Jo Stremersch, Johan Verstraete en Ingrid Verstringe
Meer informatie betreffende de auteurs en het boek vindt u hier
Mensen met de ziekte van Alzheimer of dementie kunnen op een gegeven moment de gevolgen van hun handelen niet goed meer overzien. Het is daarom belangrijk om op tijd uw wensen of die van uw naaste met dementie te bespreken en vast te leggen. Bijvoorbeeld wie als vertegenwoordiger optreedt bij wilsonbekwaamheid. Of wat er met het nalatenschap moet gebeuren. Zo worden de belangen van de persoon met dementie zo goed mogelijk behartigd.