RechtSpraak Podcast

RechtSpraak is een podcast van Hogeschool PXL en Monard Law. Vanaf het tweede seizoen is Jubel de trotse derde partner in dit project.

Op een goed half uur geven we een blik achter de schermen van het recht, met zowel studenten als boeiende en sterke gasten uit het werkveld.

In elke aflevering komt een ‘Xpert’ aan het woord die zijn mening geeft over twee actuele stellingen, en wordt er afgesloten met een vaste rubriek “de Moniteur”, waar snedig ingespeeld wordt op de actualiteit of een forum wordt geboden voor boodschappen van algemeen (juridisch) belang.

De podcast kunt u beluisteren via de gekende streamingdiensten.

Jubel gaat samenwerking aan met juridische podcast

RechtSpraak, dé laagdrempelige podcast over alle aspecten van de juridische wereld, is voor het tweede jaar op rij genomineerd voor de Belgian Podcast Awards. Initiatiefnemers PXL en Monard Law slaan voor het tweede seizoen de handen in elkaar met Jubel.be.

In RechtSpraak staat een laagdrempelige blik op het recht in al zijn facetten centraal.  Een gast – gepokt en gemazeld in de juridische wereld –  kruist de degens met een student die zijn of haar strepen nog moet verdienen. Onder leiding van moderator Philip De Hologne gaat een boeiende discussie van start waarin de genodigden commentaar geven rond juridisch / maatschappelijke kwesties. In het eerste seizoen kwamen studiekeuze, carrièremogelijkheden en de uitdagingen van de toekomst voor de juridische sector aan bod.  In seizoen 2 hoorden we tot dusver al ‘sport en recht’ en  ‘gezondheid en het recht op privacy’.

Bedenkers Karel-Jan Vandormael (innovatie-expert Hogeschool PXL) en Monard Law-CEO Karen Braeckmans zijn volop bezig met de rest van seizoen twee.  Zo mogen we nog een energie- en klimaatspecial verwachten waarin bevoegd federaal minister en voormalig advocaat Tinne Van der Straeten (Groen) te gast is. Hoe duurzaamheid, klimaat en energie zich verhouden tot het recht is het vertrekpunt van het debat.  Ook de onderwerpen ‘cryptocurrency’, ‘recht op privacy en media’ en ‘het beroep van de gerechtsdeurwaarder’ staan op de planning.

‘Smartest Podcast’

RechtSpraak moest vorig jaar op de uitreiking van de Belgian Podcast Awards in de categorie ‘Politiek en Nieuws’ enkel de duimen leggen voor een inzending van VRTNWS.  “Onze nominatie op zich, was al een complete verrassing”, reageerden Braeckmans en Vandormael toen. Dit jaar is de nominatie opnieuw een feit, ditmaal wél verwacht maar in de categorie ‘Smartest Podcast’.

“RechtSpraak is een podcast die sterk scoort op Audio & Sound, Host, Content en Engagement. Dit zijn allen belangrijke punten waar we rekening mee houden voor een nominatie”, zegt Belgian Podcast Awards-organisator Maarten Boveé. “Wat de jury zeker wil meegeven is dat de podcast er zeer goed in slaagt om juridische content op een boeiende manier te delen en beschikbaar te maken voor het bredere publiek. Op deze manier maakt het de juridische wereld veel toegankelijker voor mensen met een gezonde interesse in belangrijke maatschappelijke thema’s”.

RechtSpraak vertoeft in ‘Smartest Podcast’ in goed gezelschap met onder meer ‘Start to Metaverse’ van De Tijd en ‘Vrolijke Vrekken’ van Het Nieuwsblad. Wie het wordt, weten we op donderdagavond 27 oktober. Tot 26 oktober kan nog gestemd worden.

Om een groter publiek kennis te laten maken met RechtSpraak zijn de makers in zee gegaan met Jubel.be, de grootste juridische actua-site van het land met elke maand zo’n 50.000 lezers.  Als voorproefje zijn alle reeds opgenomen afleveringen op Jubel te beluisteren. “We zijn erg onder de indruk van de podcast”, zegt Sophie De Canniere van Jubel. “Wij en onze partners PXL en Monard Law zijn ervan overtuigd dat via RechtSpraak meer studenten voor een job in de juridische wereld willen kiezen. Terwijl PXL enthousiaste paralegals blijft afleveren, blijft Monard Law groeien en groeien als advocatenkantoor. Dan is het fijn dat we met twee zulke ervaren spelers mogen samenwerken.”

De RechtSpraak-afleveringen op Jubel

RechtSpraak op Apple Podcasts
RechtSpraak op Spotify

Wat is juist een paralegal? En hoe zijn paralegals inzetbaar op de juridische arbeidsmarkt?

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.