Faire des affaires en France : points forts cover
Ondernemen in Frankrijk: waar moet je op letten?

Recente vacatures

Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen
Jurist
bestuursrecht internationaal recht Omgevingsrecht Publiek recht sociaal recht
Brussel
Jurist
Arbeidsrecht Gerechtelijk recht Publiek recht
3 - 7 jaar
Brussel

Aankomende events

Onderneem je af en toe in Frankrijk? Of ben je van plan om dit in de toekomst te doen? Hou dan zeker rekening met onderstaande aandachtspunten.

Voor zelfstandigen in Frankrijk

Indien je als zelfstandige zelf de grens oversteekt naar Frankrijk, moet je aan weinig verplichtingen voldoen. Het volstaat om een A1-attest aan te vragen en dit ook steeds bij je te hebben. Een A1-attest kan je online aanvragen via de social security website. Daarnaast is het aangeraden om een bewijs dat je zelfstandig bent, mee te nemen. Dit kan bijvoorbeeld via een uittreksel uit het KBO.

Voor werknemers in Frankrijk

A1-attest

Als werknemer moet je ook steeds een A1-attest bijhebben indien je wordt gedetacheerd, of als je voor één of meerdere werkgevers in verschillende landen werkt. Dit document kan door de werkgever online worden aangevraagd via de social security website.

SIPSI-aangifte

Bij detachering van werknemers naar Frankrijk, zowel voor korte als lange duur, moet er een SIPSI-aangifte worden gedaan. Belangrijk hierbij is dat je een sociaal vertegenwoordiger aanstelt. Deze vertegenwoordiger is geacht op de hoogte te zijn van de Franse wetgeving en kan de arbeidsinspectie te woord staan. Uiteraard kunnen wij optreden als jouw sociaal vertegenwoordiger.

Werktijden

Zolang de werknemer in Frankrijk werkt, zijn de Franse arbeidsrechtelijke bepalingen van toepassing. Zo mag de werknemer maar 35 uren werken i.p.v. de gekende 38 uren in België. Overuren presteren kan, maar deze moeten gecompenseerd worden in geld of in rust.

Vaste inrichting in Frankrijk?

Als een Belgische onderneming in Frankrijk een vaste inrichting heeft, mogen de winsten die kunnen worden toegewezen aan de vaste inrichting, in Frankrijk worden belast. Ook als een persoon in Frankrijk namens de Belgische onderneming regelmatig overeenkomsten sluit of een leidende rol speelt in het sluiten van overeenkomsten (die stelselmatig zonder materiële wijziging door de onderneming gesloten worden), kan dit leiden tot de oprichting van een Franse vaste inrichting.

Bijkomende aandachtspunten voor de bouwsector

  • Carte BTP: Werknemers in de bouwsector moeten een BTP-kaart hebben. Deze kaart moet je eenmalig aanvragen en is vijf jaar geldig. Meer informatie vindt u in onze artikelen
    Nieuwe regelgeving rond geldigheidsduur van de 'carte BTP' en Detachering van medewerkers naar Frankrijk: vereenvoudiging van de aangifte op komst.
  • Duur bouwwerkzaamheden: Bouwwerkzaamheden die langer dan zes maanden duren, vormen automatisch een vaste inrichting. Dit betekent dat u een marktconforme winst moet toerekenen aan de activiteiten in Frankrijk, met als gevolg dat u een Franse boekhouding moet voeren en een aangifte inzake vennootschapsbelasting moet indienen. Onder het nieuwe dubbelbelastingverdrag zal deze termijn verlengd worden tot negen maanden.
  • Btw-nummer: Als je vaak werkt met onderaannemingen in Frankrijk, denk er dan aan om een btw-nummer aan te vragen.
  • Diensten aan particulieren: Voor het leveren van diensten aan particulieren in Frankrijk hoef je dankzij de ONESTOPSHOP geen btw-nummer meer aan te vragen.

Elise Vanhamme (Senior Advisor Social Legal) en Mégane Mullebrouck (Advisor Accountancy) – Vandelanotte

Recente vacatures

Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen
Jurist
bestuursrecht internationaal recht Omgevingsrecht Publiek recht sociaal recht
Brussel
Jurist
Arbeidsrecht Gerechtelijk recht Publiek recht
3 - 7 jaar
Brussel

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.