In het kader van de administratieve vereenvoudiging van de btw-regelgeving moeten btw-kwartaalindieners sinds 1 april 2017 niet langer voorschotten betalen. Om de gelijkheid tussen maandaangevers en kwartaalindieners te garanderen, moeten kwartaalindieners wél een decembervoorschot betalen. Dit voorschot kan op twee manieren berekend worden:
Het voorschot is gelijk aan de btw die verschuldigd is over de periode 1 oktober tot en met 20 december
- Indien de te betalen btw groter is dan de aftrekbare btw, dan moet het verschil ingevuld worden in rooster 91.
- Indien de te betalen btw kleiner of gelijk is aan de aftrekbare btw, dan moet u 0 invullen in rooster 91 en is er geen voorschot verschuldigd.
Het voorschot is gelijk aan de btw die u moest betalen op basis van de btw-aangifte van het derde kwartaal
- Indien de aangifte van het derde kwartaal resulteert in een te betalen saldo ingevuld in rooster 71, dan moet dit bedrag worden betaald en moet u geen bedrag invullen in rooster 91 van de aangifte van het vierde kwartaal.
- Indien de aangifte van het derde kwartaal resulteert in een rooster 71 met de waarde 0 of in een tegoed dat blijkt uit rooster 72, dan moet er geen voorschot betaald worden en moet er niets vermeld worden in rooster 91.
U bent u als btw-kwartaalindiener vrij om te kiezen welk systeem u toepast. Het is echter wel cruciaal dat, indien er een voorschot verschuldigd is, dit betaald wordt vóór 24 december 2017, rekening houdend met het eventuele credit op rekening-courant.
Indien u hieromtrent verdere vragen heeft, aarzel dan niet om contact op te nemen met uw accountmanager of met een van onze specialisten via contact@vdl.be.
Dit artikel werd geschreven door Dries Torreele, Joren Vanlerberghe.
Om meer artikels te lezen van deze auteur, klik hier.
0 reacties