26 jun 2020 | Column

Justitie op een zucht van de afgrond

Door Hugo Lamon

(Ge)recht in de spiegel

Recente vacatures

Advocaat
Douane
0 - 3 jaar
Antwerpen
Paralegal
Arbeidsrecht Vennootschapsrecht
0 - 3 jaar
Brussel
Advocaat
Arbeidsrecht
5 - 10 jaar
Brussel
Advocaat
Ondernemingsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen
Advocaat
Ondernemingsrecht
0 - 3 jaar
Oost-Vlaanderen West-Vlaanderen

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 26/06/2020 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

LAMON op woensdag

Mr. Hugo LAMON is advocaat aan de balies van Limburg en Brussel NL (LAMON LAW).
Hij mengt zich regelmatig in het maatschappelijk debat over justitie.

Iedere woensdag maakt hij op Jubel een persoonlijke beschouwing.

Een persoon onder bewindvoering stak vorig weekend zijn advocaat-bewindvoerder neer. Indien het mes enkele centimeters dieper in het lichaam zou geraakt zijn, was het fataal afgelopen. Enkele dagen later moest de minister van Justitie vaststellen dat zijn ultieme hervormingsplan voor justitie in de afgrond ging belanden en trok hij terug. De beide gebeurtenissen lijken niets met elkaar te maken te hebben, maar misschien toch weer meer dan op het eerste gezicht zou blijken.

De bewindvoerder die werd neergestoken mocht een dag later het ziekenhuis verlaten en kon, alhoewel wat bleekjes, de pers te woord staan. De feiten werden plots een faits divers, alhoewel ze dat natuurlijk niet zijn. De Nederlandse advocaat Derk Wiersum had op 18 september 2019 minder geluk en liet het leven.  In een enquête die een maand later werd uitgevoerd door het (Nederlandse) Advocatenblad bleek dat het gevoel van onveiligheid van advocaten was toegenomen en dat een kwart van alle ondervraagden extra maatregelen overwoog.

De gebeurtenissen met de Brugse bewindvoerder zorgden wel voor beroering aan de balie, maar iedereen ging opvallend snel weer over tot de normale orde van de dag, terwijl de afgrond voor de betrokken advocaat angstaanjagend nabij was. Het zegt iets over hoe wordt omgegaan met de inherente gevaren van het advocatenberoep. Er wordt best niet gewacht tot er een dode valt om na te denken over de verhouding tussen maatschappelijke verantwoordelijkheid van de advocaat en de persoonlijke risico’s. Iedereen heeft recht op bijstand van een advocaat die in alle onafhankelijkheid bijstand biedt,  maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat dit zover moet gaan dat de advocaat zijn fysieke integriteit daarvoor op het spel moet zetten.

Deze week werd niet alleen een advocaat fysiek aangevallen. Het parlement dreigt de gehele justitie in de afgrond te zullen duwen. Het als wetsvoorstel ingediende plan van de minister van Justitie om – met de corona als doorzichtig alibi – het ganse strafproces via videoconferentie mogelijk te maken (zelfs tegen de wil van de verdachte en de advocaat in) zorgde voor zware kritiek van zowat iedereen binnen justitie. De gewezen eerste voorzitter van het Hof van Cassatie had het over een bewijs van de almaar groeiende kloof tussen de uitvoerende en de rechterlijke macht. Een humane justitie vraagt ook een openbare justitie, want dat is een essentieel onderdeel van een eerlijk proces. Het voorstel is intussen ingetrokken, net voor de afgrond in het vizier kwam.

Er zijn nog kapers op de kust. Uit het niets werd vorige week plots een wetsvoorstel ingediend “betreffende tijdelijke en structurele schuldhulpverlening”. Ook daar is de coronacrisis het alibi om via een sluipweg copernicaanse hervormingen door te voeren. Het wetsvoorstel wil de “digitale informatiedoorstroming” uitwerken “tussen de diverse partners die betrokken zijn bij het begeleiden van particulieren of ondernemingen met financiële problemen:  OCMW’s en gerechtsdeurwaarders”. Wie het wetsvoorstel goed leest weet meteen van waar de wind waait:  “ Dit platform is reeds gekend als plaatselijk initiatief, bekend onder de naam “ONE” (…) dat door dit voorstel nationaal kan worden aangeboden aan alle OCMW’s en alle gerechtsdeurwaarders voor mensen die zich in een situatie van overmatige schuldenlast bevinden”. Voor wie het niet onmiddellijk begrijpt: een gerechtsdeurwaarderskantoor heeft dus een platform ontwikkeld en via een wetgevend initiatief moet dit nu wettelijk worden verankerd. Dat is niets meer of niets minder dan wetgeving op bestelling, waarbij gerechtsdeurwaarders op die manier en met behulp van de wetgever een staatsgreep willen plegen op de afhandeling van schulden. Het voorstel mangelt en botst op ernstige juridische bezwaren. Ook hier dreigt de afgrond voor de eerlijke behandeling van burgers die met een schuldenproblematiek te kampen hebben.

Er is echter meer. De studiedienst van de Orde van Vlaamse Balies publiceerde net een rapport over de invordering van onbetwiste schulden, waarbij de gerechtsdeurwaarders ook een toenemende rol spelen. De studie toont aan dat de vraag van de gerechtsdeurwaarderslobby om die uit breiden naar consumentenschulden op ernstige juridische bezwaren (onder meer van Europeesrechtelijke aard) stoten en overigens ook de bestaande procedure (B2B) vanaf 1 december 2020 strijdig lijkt met het Wetboek van Economisch Recht.

Het is geen goed idee om de coronacrisis te misbruiken om justitie naar de afgrond te leiden en via ingrijpende wetswijzigingen particuliere belangen te behartigen. In een land waar we geen volwaardige regering meer hebben is het dan ook de verdomde plicht van de parlementsleden om dit in het achterhoofd te houden.

Hugo LAMON

Meer blogposts lezen van Hugo Lamon? Dat kan hier!

(Ge)recht in de spiegel

Recente vacatures

Advocaat
Douane
0 - 3 jaar
Antwerpen
Paralegal
Arbeidsrecht Vennootschapsrecht
0 - 3 jaar
Brussel
Advocaat
Arbeidsrecht
5 - 10 jaar
Brussel
Advocaat
Ondernemingsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen
Advocaat
Ondernemingsrecht
0 - 3 jaar
Oost-Vlaanderen West-Vlaanderen

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

3 Reacties

3 Reacties

  1. Philippe Renier

    Wederom een zeer scherpe terechte analyse. Volledig mee eens.

    Dank om dit te delen & blijf dit ajb verder doen 😉

    Antwoord
  2. Pauwels geert

    Hugo, zeer terechte opmerking die evenzeer geldt voor regsol een betalend platform ontwikkeld door een softwarehuis met zeer sterke banden binnen justitie.
    Daarenboven betekent het voor de gebruikers dubbel werk en moet bijna alles ook nog eens op papier worden afgeleverd

    Antwoord
  3. Roger Scheepers

    Dit is nu eenmaal België. Het begon met de eenmaking van de politie. Behoren tot het Ministerie van Binnenlandse Zaken. De politiek heeft dus de volledige macht. Justitie nul, zelfs met alle goedwil van iedereen die voor justitie werkt lukt het niet. Dat is altijd de bedoeling geweest van de politiek. Het is Tobback indertijd gelukt met de nodige steun van andere politici.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.