Dame Justitia heeft geen goede naam in de Wetstraat. Een taaie tante. Waar weinig plezier valt mee te beleven. Er heerst ook een vastgeroest idee uit de jaren ’70 dat je met Justitie geen verkiezingen wint. Maar dat klopt niet. Justitie is een electorale goudmijn.
De geschiedenis bewijst dat je zelfs alleen al met Justitie de verkiezingen kan winnen. In 1999 haalde Marc Verwilghen (VLD) maar liefst 245.859 voorkeurstemmen met als enig thema justitie. Dat waren er zelfs meer dan de lijsttrekker van zijn partij, Guy Verhofstadt. Het bezorgde zijn partij ook de verkiezingsoverwinning. Opmerkelijk is ook dat de uittredend minister van Justitie op dat moment, Stefaan De Clerck, tegelijk óók een goede persoonlijke score haalde. De kiezer koos massaal voor Justitie over meerderheid en oppositie heen.
Meer recent hebben de verkiezingen ook bewezen dat je zónder Justitie, de verkiezingen geweldig verliest.
Meer recent hebben de verkiezingen ook bewezen dat je zónder Justitie, de verkiezingen geweldig verliest. De Zweedse coalitie verloor in de laatste rechte lijn naar de verkiezingen van 2019 maar liefst 4 procentpunt, alleen al door de zaak Julie Van Espen. Min 2 voor N-VA en min 1 voor zowel CD&V als Open VLD. Dus ook de partijen die de minister van Justitie níet leverden, werden hierop afgerekend.
Algemeen electoraal onderzoek toont aan dat Justitie steevast rond de vijfde plaats cirkelt van de thema’s die kiezers in ons land het meest belangrijk vinden. Ter vergelijking: dat is even belangrijk als het thema ‘belastingen’. De belastingen lopen in ons land op tot 50% van het BBP. Het budget van Justitie is nauwelijks 2,5 miljard euro. En toch even belangrijk zijn. Faut le faire.
Het thema Justitie wordt door kiezers derhalve ook belangrijker geacht dan voorbeeld ‘defensie’ of ‘klimaat’.
Door de kiezers worden alleen ‘migratie’ en de mastodont uitgaven zoals pensioenen (meer dan 66 miljard euro) nog belangrijker geacht dan Justitie. Bij het thema migratie zijn er dan nog linken met Justitie. Onder meer het hoge aantal mensen zonder wettig verblijf in onze gevangenissen. Bij de pensioenen rijst de vraag in hoeverre politiek daar het verschil kan maken? Er is uiteraard geen enkele partij die miljarden euro zou kunnen bij vinden of uit het niets maken.
Beleidspartijen kunnen de verkiezingen winnen. Op één voorwaarde: dat ze beleid voeren
Bij Justitie zijn geen miljarden nodig. Miljoenen volstaan. En goed beleid.
Beleidspartijen kunnen de verkiezingen winnen. Op één voorwaarde: dat ze beleid voeren. Hiermee kan ook dat ander Wetstraat-excuus op de schop: ‘We hebben ons kapot geregeerd’. Klopt niet. U heeft zich kapot niet-bestuurd. Er heeft nog nooit een regeringspartij de verkiezingen verloren omdat ze teveel bestuurd had. Wel omdat ze dat heeft nagelaten.
0 reacties