nationaal duurzaamheidsdebat

Cazimir

CAZIMIR is ons eigenzinnig en geïntegreerd team van gespecialiseerde advocaten dat vermogende families en ondernemers helpt met al hun juridische vragen en zorgen over hun vermogen.

Reken op ons als uw specialist en adviseur in juridische kwesties. Wij adviseren u rechtstreeks of we staan uw revisor, bankier, advocaat, notaris of boekhouder bij met onze expertise in complexe dossiers. Samen vormen we een team dat u proactief en persoonlijk ondersteunt.

In fiscale of familiale conflictsituaties verdedigen wij uw belangen met kennis van zaken en alle middelen die aangewezen zijn.

Naar Belgische wet bestaan er drie soorten testamenten: het notarieel, internationaal of eigenhandig testament. Wil u de garantie dat uw testament correct wordt uitgevoerd, houd dan voor elk van die types rekening met de bepalingen qua geldigheid en vindbaarheid.

Vermits de eerste twee soorten worden geregistreerd in het Centraal Register van Testamenten (CRT), waarbij het notariële door de notaris wordt geschreven en het internationaal door de testator zelf mag worden geschreven (of getypt) en afgegeven aan de notaris, dragen zij de voorkeur weg.

Echter, een correct eigenhandig testament (i.e. zelf geschreven, gedateerd en ondertekend) is evenzeer geldig. Daar situeert zich dan weer, naast de vindbaarheid ervan, vaak het probleem van het aanvechten. Houd daarom de volgende risico's in het achterhoofd, indien u zou kiezen voor een eigenhandig testament.

Schriftonderzoek

Een testament kan worden aangevochten op basis van onzekerheid over de handtekening of het handschrift van de testator. Om dat te onderzoeken kan indien nodig een schriftonderzoek worden ingesteld, maar voorkomen is beter dan genezen.

Een tweede argument voor het aanvechten is dat de testator ongezond van geest was op het moment dat hij het testament schreef. U kan geschillen hieromtrent voorkomen door een medisch attest daterend van kortelings voor de redactie van het testament toe te voegen.

Ten slotte kan men argumenteren dat de begunstigde de testator heeft gemanipuleerd of beïnvloed om het testament aldus te formuleren (het argument van captatie en suggestie).

Voor welk van de types u ook kiest, de formulering in dergelijke documenten is van niet te onderschatten belang. Het is dan ook zeker geen weggegooid geld om hiervoor een jurist of notaris onder de arm te nemen.

CAZIMIR


Op de hoogte blijven van alle nieuwigheden binnen de juridische en fiscale wereld?
Volg Jubel.be op LinkedIn

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.