Hoe goed kent u uw doelgroep: 4 segmentatietips voor advocatenkantoren cover

11 apr 2024 | Legal Tech (IT & IP)

Hoe goed kent u uw doelgroep: 4 segmentatietips voor advocatenkantoren

Recente vacatures

Advocaat
Omgevingsrecht Publiek recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
sociaal recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Paralegal
0 - 3 jaar
Brussel
Advocaat
Arbeidsrecht Burgerlijk recht Medisch recht Strafrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen Brussel Limburg Oost-Vlaanderen Remote West-Vlaanderen

Aankomende events

Het is één ding om te weten wie je precies wil aanspreken met je marketingactie, promotie of boodschap, maar hoe voorkom je dat je als kantoor of agentschap lukraak te werk gaat? Wie op zoek is naar een geschikte strategie om cliënteel te targeten vindt een mogelijke oplossing in data-analyse.

Als advocatenkantoor is het cruciaal om je doelgroep effectief te segmenteren, om zo gerichte marketingstrategieën te ontwikkelen en de behoeften van verschillende klantengroepen beter te begrijpen. Alvorens we vier belangrijke factoren meegeven om rekening mee te houden bij het segmenteren of opdelen van je doelgroep, gaan we kort even in wat segmentatie precies inhoudt.

Wat is (markt)segmentatie?

Segmentatie betekent het opsplitsen van gegevens in afzonderlijke delen of groepen. Segmentatie, ook ‘segmentering’ genoemd, kan worden toegepast op klanten en de markt en helpt bij het maken van heldere strategische keuzes.

Marktsegmentatie is het opdelen van een heterogene of ongelijksoortige markt in verschillende afnemersgroepen, die van elkaar onderscheiden kunnen worden. Zo wordt elk marktsegment gevormd door een groep consumenten met bepaalde gemeenschappelijke kenmerken. Het gaat niet alleen om de eigen klanten, maar om alle potentiële klanten binnen de markt. Deze groepen kunnen gemakkelijker via marketing worden benaderd.

Juridische behoeften en specialisaties

Identificeer de verschillende juridische behoeften van potentiële klanten en segmenteer op basis van deze behoeften. Bijvoorbeeld, sommige cliënten hebben behoefte aan familierechtelijke diensten zoals echtscheidingszaken, terwijl anderen hulp nodig hebben bij zakelijke transacties of strafrechtelijke verdediging. Binnen je advocatenkantoor kunnen verschillende advocaten zich specialiseren in verschillende rechtsgebieden, en segmentatie op basis van deze specialisaties kan helpen bij het effectief targeten van de juiste doelgroep.

Demografische kenmerken

Demografische factoren zoals leeftijd, geslacht, locatie, inkomen en beroep kunnen ook worden gebruikt om je doelgroep te segmenteren. Bijvoorbeeld, een advocatenkantoor dat zich richt op bedrijfsrecht kan zich richten op zakelijke professionals in stedelijke gebieden met een hoog inkomen. Aan de andere kant, een kantoor gespecialiseerd in immigratierecht kan zich richten op immigranten en expats in specifieke regio's.

Gedragskenmerken

Analyseer het gedrag van potentiële klanten om segmenten te identificeren op basis van hun interacties met juridische diensten. Dit kan onder meer het type juridische problemen zijn waarmee ze worden geconfronteerd, hoe ze informatie zoeken over juridische kwesties, hun voorkeuren voor communicatiekanalen en hun bereidheid om juridische hulp te zoeken. Door gedragssegmentatie kun je gepersonaliseerde marketingboodschappen creëren die beter aansluiten bij de behoeften en voorkeuren van je doelgroep.

Klantwaarde en loyaliteit

Segmenteer je doelgroep op basis van de waarde die ze vertegenwoordigen voor je advocatenkantoor en hun mate van loyaliteit. Dit kan variëren van incidentele klanten die een eenmalige dienst nodig hebben tot terugkerende klanten die regelmatig gebruik maken van je diensten. Door te segmenteren op basis van klantwaarde en loyaliteit, kun je je middelen effectiever inzetten door meer te investeren in het behouden van waardevolle klanten en het stimuleren van herhaalde zaken.

Conclusie

Door deze vier factoren te combineren, kun je een holistisch beeld krijgen van je doelgroep en strategieën ontwikkelen om hen effectief te bereiken, en bovendien ook op een waardevolle aan te spreken. Het begrijpen van de unieke behoeften, kenmerken en gedragingen van verschillende segmenten stelt je advocatenkantoor in staat om gepersonaliseerde diensten aan te bieden en een concurrentievoordeel te behalen binnen de juridische markt. Het stelt je bovendien in staat om effectieve marketingcampagnes te creëren die de juiste doelgroep aanspreken en betrokken houden.

Arne Van Duppen
Communicatiedeskundige Jubel

Recente vacatures

Advocaat
Omgevingsrecht Publiek recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
sociaal recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Paralegal
0 - 3 jaar
Brussel
Advocaat
Arbeidsrecht Burgerlijk recht Medisch recht Strafrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen Brussel Limburg Oost-Vlaanderen Remote West-Vlaanderen

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.