23 nov 2018 | Actualia

Experten leggen aanbevelingen voor modernisering beroep van bedrijfsjurist voor aan minister van justitie

Door IBJ - IJE

Recente vacatures

Advocaat
Omgevingsrecht Publiek recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
sociaal recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Paralegal
0 - 3 jaar
Brussel
Advocaat
Arbeidsrecht Burgerlijk recht Medisch recht Strafrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen Brussel Limburg Oost-Vlaanderen Remote West-Vlaanderen

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 23/11/2018 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

Saskia Mermans, uittredende voorzitter van het Instituut voor bedrijfsjuristen (IBJ), en Hugues Delescaille, erevoorzitter IBJ, als experten aangesteld voor de beroepsgroep van de bedrijfsjuristen, hebben op 08 november hun eindrapport over de modernisering van het beroep van bedrijfsjurist aan de Minister van Justitie Koen Geens overhandigd. Eerder stelden ook de experten voor de notarissen, de gerechtsdeurwaarders en de advocaten hun eindrapport voor.

Saskia Mermans en Hugues Delescaille pleiten in hun eindconclusies voor:

  • Een duidelijke omschrijving van de rol van de bedrijfsjurist vanuit de noodzaak aan kwalitatieve rechtszorg voor de burger en de economische actoren en de erkenning van het toenemend belang van deze rol vanuit een holistische benadering van het algemeen belang
  • Transparantere reglementering van juridische beroepen met nadruk op kwaliteitscontrole
  • Maximale toegang en verplichte toetreding tot het Instituut voor bedrijfsjuristen
  • Voldoende brede basisopleiding rechtenstudenten
  • Betere samenwerking tussen juridische beroepsgroepen

Korte historiek

Begin dit jaar kondigde minister van Justitie Koen Geens aan dat hij een beleidsplan zou voorbereiden met voorstellen tot modernisering van alle juridische beroepen, waaronder het beroep van bedrijfsjurist.

Om hem bij te staan bij de redactie van een beleidsplan met betrekking tot het beroep van de bedrijfsjurist, stelde hij Saskia Mermans, huidig voorzitter van het Instituut voor bedrijfsjuristen (in functie in 2016-2018) en Hugues Delescaille, voormalig voorzitter van het IBJ, aan als expert.

De experten werden verzocht om voorstellen uit te werken en deze binnen het IBJ af te toetsen. De hervormingsvoorstellen kunnen verschillende aspecten van het beroep van bedrijfsjurist betreffen waaronder de theoretische en praktische beroepsopleiding, het tuchtrecht, en statuut, nieuwe technologieën, dienstverlening en de modernisering van de beroepsorganisatie in het algemeen.

Saskia Mermans en Hugues Delescaille leggen nu hun eindconclusies en aanbevelingen voor aan de minister.

Voorstellen tot modernisering beroep bedrijfsjurist

In het rapport pleiten zij voor een transparante reglementering van de juridische beroepen met de nadruk op een verhoogde kwaliteitszorg van de rechtsbijstand.

Saskia Mermans: “De rol van de bedrijfsjurist is heel specifiek en wordt best in de wet verankerd. De reglementering van het beroep moet de bedrijfsjurist helpen om deze rol zo goed mogelijk te vervullen in het belang van de entiteit waarvoor hij werkt maar ook in het algemeen belang”.

De experten pleiten daarenboven voor een zo breed mogelijke toegang tot het Instituut voor bedrijfsjuristen. Ook zelfstandigen en interim-juristen moeten kunnen werken in een kader dat garant staat voor kwaliteit en integriteit. Het verplicht stellen van deze toetreding in het belang van de rechtszoekende en de maatschappij, is een ander voorstel van de experten. Dit laat toe de kwaliteit van de juridische dienstverlening op een adequate manier te toetsen en te garanderen.

Hugues Delescaille benadrukt dat de basisopleiding van rechtenstudenten voldoende breed moet zijn en beter kaderen in de maatschappelijke en economische context waarbinnen de afgestudeerde jurist zal werken.

Lees hier het integrale rapport.

Contacteer voor meer informatie:
Ludo Deklerck
Directeur-generaal IBJ
Stuiversstraat 8 – 1000 Brussel
+32 2 512 74 33

Het Instituut voor bedrijfsjuristen
Het federale Instituut voor bedrijfsjuristen, opgericht bij wet van 1 maart 2000, is de beroepsorde voor bedrijfsjuristen. Het IBJ telt vandaag 2071 leden waarvan 57% vrouwen en 43% mannen, 61% Nederlandstaligen en 39% Franstaligen uit 777 ondernemingen, uit alle economische, sociale, administratieve en wetenschappelijke sectoren, van KMO tot multinational.

Het IBJ biedt zijn leden een specifiek opleidingsaanbod op maat en waakt over de naleving van de deontologische code en de onafhankelijkheid van zijn leden en het respect door derden van de vertrouwelijkheid van het werk van zijn leden.

Recente vacatures

Advocaat
Omgevingsrecht Publiek recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
sociaal recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Paralegal
0 - 3 jaar
Brussel
Advocaat
Arbeidsrecht Burgerlijk recht Medisch recht Strafrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen Brussel Limburg Oost-Vlaanderen Remote West-Vlaanderen

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.