Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Water: op naar een goede toestand van de Vlaamse waterlichamen?

december 12 @ 09:00 - 16:45

€250

Gandaius Academy biedt in samenwerking met de Vlaamse Vereniging voor Omgevingsrecht (VVOR) een opleidingsprogramma ‘Omgevingsrecht’ aan. Op een interactieve manier worden de deelnemers wegwijs gemaakt in het omgevingsrecht en omgevingsbeleid. Zowel theorie en praktijk als recht en techniek komen van A tot Z aan bod.

Het omgevingsrecht valt niet meer weg te denken uit de huidige rechtspraktijk. Deze jaaropleiding is een must voor elke jurist!  – prof. dr. Hendrik Schoukens

  • Water: op naar een goede toestand van de Vlaamse waterlichamen? (Donderdag 12 december 2024)
    • Dagvoorzitter: Cathy Suykens (Universiteit Utrecht)
    • De Nederlands-Vlaamse rechtspraak over milieugebruiksruimte in relatie tot stikstof leidt tot de vraag of ook waterverontreiniging een grond zal vormen om in de Lage Landen economische activiteiten te blokkeren. Dat het ontoereikend gezuiverd water ons aan de lippen staat, bleek uit recent onderzoek van het Financieele Dagblad, het platform Investico, De Groene Amsterdammer en Trouw. Onderzoeksjournalisten stelden vast dat allesbehalve geactualiseerde lozingsvergunningen van tientallen bedrijven in Nederland te veel milieugebruiksruimte innemen. Nochtans verplicht artikel 11, lid 5 van de Europese Kaderrichtlijn Water de Lidstaten tot het onderzoeken en zo nodig herzien van vergunningen, wanneer uit monitorings- of andere gegevens blijkt dat de doelen van de Kaderrichtlijn Water voor een waterlichaam vermoedelijk niet worden bereikt. Nu de derde generatie stroomgebiedbeheerplannen voor de periode 2022-2027 bepalen dat Vlaanderen tegen de deadline van 22 december 2027 amper 8 procent van de 195 oppervlaktewaterlichamen in goede toestand zal hebben gebracht, lijkt aan die voorwaarde te zijn voldaan. Hoog tijd dus voor een stand van zaken over waterbeleid, waterregelgeving en waterrechtspraak.

Neem de gedetailleerde dagprogramma’s door in de brochure van de opleiding ‘Omgevingsrecht’

08u30 Onthaal
09u00 De contouren van het Europees waterrecht Spreker: Cathy Suykens (Universiteit Utrecht )
10u30 Koffiepauze
10u45 De instrumentenkoffer van de Kaderrichtlijn Water Spreker: Marleen Van Rijswick (Universiteit Utrecht)
12u15 Broodjeslunch
13u30 Overzicht van rechtspraak over de Kaderrichtlijn Water Spreker: Hans Woldendorp (TOO) en Isabelle Larmuseau (VVOR)
15u00 Koffiepauze
15u15 De Lage Landen goed op weg naar 22 december 2027? Spreker: Jasper van Kempen (Universiteit Utrecht)
16u45 Einde

Coördinatoren

Prof. dr. Hendrik Schoukens (UGent), prof. dr. Geert Van Hoorick (UGent), mr. Isabelle Larmuseau (VVOR)

  • Duur lesdag: 09.00 – 16.45 uur
  • Locatie: Faculteit Recht en Criminologie (UGent)
  • De KMO-portefeuille kan voor de betaling van het inschrijvingsgeld worden aangewend. Voor initiatieven in het kader van levenslang leren, waarvoor je inschrijft bij de academie, gebruik je het UGent-erkenningsnummer DV.O103194.

Erkenningen

  • Voor deze studiedag werden erkenningen/tussenkomst aangevraagd bij het Instituut voor Gerechtelijke Opleiding (IGO), de Orde van Vlaamse Balies (OVB) en voor de permanente bijscholing milieucoördinatoren, notarissen en kandidaat-notarissen, landmeter-experten, vastgoedmakelaars.

Doelpubliek

Iedereen met interesse in de ordening en bescherming van de menselijke leefomgeving, ambtenaren (onder meer gemeentelijke milieu- en stedenbouwambtenaren), milieucoördinatoren, ruimtelijke planners, milieuconsultants, architecten, bouwpromotoren, overheids- en bedrijfsjuristen, advocaten en studenten.

Gegevens

Datum:
december 12
Tijd:
09:00 - 16:45
Kosten:
€250
Site:
https://gandaiusacademy.ugent.be/2024/onze-omgeving

Locatie

Faculteit Recht & Criminologie Campus Aula
Universiteitstraat 4
Gent, 9000
+ Google Maps