Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Kennisevent | Het belang van het kind in de jeugdhulp

oktober 19, 2023 @ 09:30 - 13:30

€35

Het belang van het kind heeft een prominente plaats in het Kinderrechtenverdrag. Het is ook een centraal begrip om alle andere kinderrechten te realiseren. In alle beslissingen die worden genomen voor en over kinderen en jongeren moet het belang van het kind een eerste overweging vormen. Het belang van het kind is dus een recht en is niet vrijblijvend. En de uitvoering van dit recht staat centraal tijdens het kennisevent.

Wat staat er op het programma?

Het belang van het kind in de jeugdhulp, een kinderrechtenperspectief

Een algemene kadering van een kinderrechtenperspectief op het belang van het kind. De toelichting gebeurt met een concrete case.

De toepassing: drempels, uitdagingen en oplossingen

Handelen in het belang van het kind is vaak niet vanzelfsprekend. Wat als er verschillende belangen met elkaar afgewogen moeten worden (bv. ouders en kinderen)? Of wat met kinderen en jongeren in kwetsbare situaties, zoals een kind met een handicap? We zoomen in op drempels, uitdagingen en oplossingen.

Op naar een verdere realisatie van het belang van het kind

We streven naar een maximale verbinding van onderzoek en beleid voor de verdere realisatie van dit kinderrecht in de jeugdhulp. Als startpunt nam KeKi haar laatste beleidsadviezen onder de loep: wat is er veranderd? Welke adviezen zijn nog steeds prangend actueel én hoe kunnen we dit samen realiseren? Samen met twee uitdagers, waarbij er telkens iemand een meer onderzoeksmatige dan wel een beleidsmatige achtergrond heeft, wisselen we uit over volgende onderwerpen:

  • Flexibiliteit versus rigiditeit, kwantiteit versus kwaliteit
  • Capacity-building rond het belang van het kind
  • De rol van kinderen en jongeren
  • Integratie van het belang van het kind in de pedagogische visie en praktische werkkaders binnen de jeugdhulp

Overschouwende terug- en vooruitblik

Uit ons vooronderzoek blijkt dat het monitoren van de impact van kinderrechten(beleid) op de leefwereld van kinderen en jongeren een hiaat is in onze kennis. En monitoren bevindt zich net op de snijlijn tussen onderzoek en beleid. Bij de overschouwende blik focussen we op de kansen en uitdagingen van het monitoren van kinderrechten.

Schrijf je in.

Gegevens

Datum:
oktober 19, 2023
Tijd:
09:30 - 13:30
Kosten:
€35
Site:
https://keki.be/nl/kalender/kennisevent-het-belang-van-het-kind-in-de-jeugdhulp

Locatie

Huisvandemens
Sainctelettesquare 17
Brussel, 1000 België
+ Google Maps