Een minister hoort niet te worden bedreigd. Punt. cover

28 sep 2022 | Column

Een minister hoort niet te worden bedreigd. Punt.

Door Hugo Lamon

(Ge)recht in de spiegel

Recente vacatures

Advocaat
Douane
0 - 3 jaar
Antwerpen
Paralegal
Arbeidsrecht Vennootschapsrecht
0 - 3 jaar
Brussel
Advocaat
Arbeidsrecht
5 - 10 jaar
Brussel
Advocaat
Ondernemingsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen
Advocaat
Ondernemingsrecht
0 - 3 jaar
Oost-Vlaanderen West-Vlaanderen

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 28/09/2022 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

Een wekelijkse rubriek zoals deze, die wil stilstaan bij de voornamelijk juridische actualiteit, is het aan zichzelf verplicht om aandacht te vragen voor de penibele situatie van onze minister van Justitie. Er was die poging tot ontvoering door allicht de drugsmaffia en intussen werden in dat kader in Nederland al vier mensen opgepakt. De minister gaf vanuit zijn geheime schuilplaats een televisie-interview via videoverbinding, waarin hij o.m. ontnuchterend vaststelde: “we moeten niet naïef zijn, we weten dat dit mensen zijn die onderaan de criminele ladder staan terwijl de opdrachtgevers buiten schot blijven.”

Een poging tot ontvoering van de minister van Justitie vormt een bedreiging voor de rechtsstaat. Het is de maatschappelijke plicht van alle juristen om dat luidop te blijven herhalen.

De minister krijgt nu permanente bescherming en er zijn ook bijzondere veiligheidsmaatregelen voor zijn vrouw en kinderen. Pogingen tot ontvoering vormen evidenterwijze een inbreuk op de openbare orde, maar wanneer ze gericht zijn tegen een minister van Justitie krijgen ze – zo mogelijk – een nog bijkomende dimensie die meteen ook een bedreiging vormt voor de rechtsstaat. Het is dan ook de maatschappelijke plicht van alle juristen om dat luidop te blijven herhalen. De minister liet ook nog vanuit zijn safehouse weten dat we in een nieuwe fase zitten, “die van het narcoterrorisme.”

Er is daarnaast ook de situatie in Antwerpen, waar dagelijks springtuigen ontploffen en fysieke bedreigingen worden geuit in het kader van allerhande duistere drugsoorlogjes. De Tijd wees er op dat de baas van de federale gerechtelijke politie Eric Jacobs in juni meldde dat in een half jaar 22 druggerelateerde schietpartijen hadden plaatsgevonden in het Brussels Gewest (“Ontvoeringspoging Van Quickenborne voedt zorgen over escalatie drugsgeweld”, De Tijd 27 september). Het hoofd van de Limburgse federale politie Kris Vandepaer zei dan weer in De Standaard dat er op zijn grondgebied jaarlijks 30 druggerelateerde afrekeningen zijn.

Het lijkt erop dat de drugscriminelen voornamelijk zichzelf bedreigen en aanpakken, waarbij als oorzaak vaak wordt verwezen naar wat allemaal naar boven kwam in de operatie ‘Sky’. Bij die onderlinge oorlogen dreigen er steeds ook onschuldige slachtoffers te vallen.

Wie de mensen zijn die bedreigd worden, wordt om veiligheidsredenen niet verduidelijkt, maar het lijkt aannemelijk dat ook verschillende magistraten tot die groep behoren. Dat moet voor ieder rechtgeaard democraat een ondraaglijke gedachte zijn.

Toch schreef de commentator in De Standaard dat we niet moeten overreageren. “België is helemaal geen narcostaat. Politiek, politie en gerecht dansen niet naar de pijpen van de drugsmaffia. Corruptie blijft uitzonderlijk, al moet elke vorm worden bestraft” (Bart Brinckman, “De onderwereld bedreigt nu ook de bovenwereld” – 26 september). Het gevaar dreigt dat we daarmee alles weg relativeren. En voor de duidelijkheid: dit kan niet zomaar onder de mat worden geschoven. In hetzelfde televisie-interview zegt de minister: “Wat ik meemaak is voor bepaalde magistraten en betrokkenen al jarenlang de realiteit. Zij staan al jaren voor ons in de vuurlinie. Ook zij krijgen beveiliging als het nodig is, zo staan er in ons land momenteel een tweehonderdtal mensen onder bescherming”. Wie die mensen zijn wordt om veiligheidsredenen niet verduidelijkt, maar het lijkt aannemelijk dat ook verschillende magistraten tot die groep behoren. Dat moet voor ieder rechtgeaard democraat een ondraaglijke gedachte zijn.

Drie jaar geleden werd de toen 44-jarige advocaat Derk Wiersum in Amsterdam op straat doodgeschoten en dat werd ook aan de drugsmaffia gelinkt. Zijn echtgenote was getuige van de liquidatie. De Nederlandse politiek en de gerechtelijke wereld reageerden toen geschokt, maar het ziet er niet naar uit dat er iets wezenlijk is veranderd. Je moet niet echt een aanleg hebben ontwikkeld voor depressief denken om te vrezen dat ontvoeringen en de liquidaties van advocaten ook hier tot de mogelijkheden behoren.

Anderzijds is het credo van de politieke partij van de minister “optimism is a moral duty”. Dat klinkt in deze context wat overladen, maar er zijn ook enkele lichtpuntjes. Om te beginnen werd de ontvoering verijdeld. Politie en gerecht vonden snel sporen en aanwijzingen van mogelijke verdachten. Dat is een teken dat de rechtsstaat functioneert. Voor zover geweten zijn er in ons land trouwens nog geen magistraten die fysiek of mentaal bezweken zijn aan de druk die de drugsmaffia op hen legt. Dat is op zichzelf ook vertrouwenwekkend.

Het leven in een schuilplaats met permanente politiebewaking kan en mag niet enkel de zorg zijn van de minister en zijn naaste familie.

Maar bij dit alles blijft de vaststelling dat de dreiging ernstig is en dat we daar als samenleving voorlopig geen echt antwoord op hebben. Het leven in een schuilplaats met permanente politiebewaking kan en mag niet enkel de zorg zijn van de minister en zijn naaste familie.

Tijdens de covid-crisis voerden de media een heel leger virologen en andere wetenschappers op om het onverklaarbare uit te leggen. Waar blijven nu de criminologen, misdaadanalisten en andere wetenschappers om ons haarfijn een begin van antwoord te geven op de vele vragen van de samenleving?

Hugo LAMON

Lees hier eerdere columns van Hugo Lamon


Op de hoogte blijven van alle nieuwigheden binnen de juridische en fiscale wereld?
Volg Jubel.be op LinkedIn

(Ge)recht in de spiegel

Recente vacatures

Advocaat
Douane
0 - 3 jaar
Antwerpen
Paralegal
Arbeidsrecht Vennootschapsrecht
0 - 3 jaar
Brussel
Advocaat
Arbeidsrecht
5 - 10 jaar
Brussel
Advocaat
Ondernemingsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen
Advocaat
Ondernemingsrecht
0 - 3 jaar
Oost-Vlaanderen West-Vlaanderen

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

1 Reacties

1 Reactie

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.