20 jan 2020 | Management & Deontology

Een inleiding tot ‘Google My Business’ voor advocatenkantoren

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Oost-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
sociaal recht
0 - 3 jaar
Brussel

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 20/01/2020 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

In een onlinewereld moeten juridische consumenten uw advocatenkantoor kunnen vinden. Google My Business (GMB) speelt daarin een essentiële – en vaak over het hoofd geziene – rol.

Wat is het? GMB is een gratis online vermelding in de bedrijvengids van Google. Het is beschikbaar voor bedrijven en organisaties om hun informatie te beheren in Google’s diensten zoals Search en Maps. Wat belangrijk is, is dat Google GMB-lijsten gebruikt in de lokale zoekresultaten die het presenteert. Een goed georganiseerde vermelding in GMB resulteert daarom in een betere ranking in de lokale organische zoekresultaten van Google, waardoor het voor mensen gemakkelijker wordt om uw kantoor te vinden. (‘Organische’ zoekresultaten zijn de resultaten waarvoor niet wordt betaald).

GMB biedt ook andere voordelen. Zo kunt u zelf uw eigen informatie beheren: u kunt uw expertisegebieden, adres, openingstijden, uw website en de manier waarop u gecontacteerd kunt worden specificeren. GMB biedt u ook verschillende manieren om met uw doelgroep te communiceren (zie het overzicht van functies hieronder). Tot slot biedt GMB statistieken, zogenaamde insights, die u in staat stellen om uw online aanwezigheid beter te begrijpen en uit te breiden (zie hieronder).

Variatie aan functies

Google My Business biedt verschillende nuttige functies.

 • Via berichten (Messages) kunnen mensen GMB gebruiken om privéberichten achter te laten waarop u kunt reageren.
 • Vragen en antwoorden (Questions & Answers) zijn vergelijkbaar met berichten, behalve dat ze openbaar zijn, zodat mensen ze kunnen zien in het ‘Kennispanel’ van uw advocatenkantoor. Het kennispanel biedt een samenvatting van uw GMB-notering en is wat in de lokale zoekresultaten wordt getoond.
 • Posts zijn korte aankondigingen met een beperkte levensduur. U kunt ze bijvoorbeeld gebruiken voor promoties, of om mensen een gelukkig nieuwjaar te wensen, om dagen met andere openingstijden aan te kondigen, om nieuwe medewerkers aan te kondigen, enz.
 • Boekingen (Bookings) maken het mogelijk om direct een afspraak te maken met uw advocatenkantoor.
 • Een GMB-opname biedt ook recensies (reviews) door uw cliënten. Google is de facto de grootste reviewsite geworden.
 • Insights is de naam die Google gaf aan de statistieken die het ter beschikking stelt met betrekking tot uw GMB-vermelding. U kunt ontdekken hoe mensen uw bedrijf hebben gevonden (bijv. welke zoektermen ze gebruikten), waar ze vandaan kwamen, hoeveel mensen direct op de link naar uw website hebben geklikt, of op de telefoonlink, enz.

Uw GMB activeren in vier stappen

Hoe begint u uw GMB lijst te gebruiken? Stacey Burke beschrijft het proces in vier stappen: de vermelding claimen, door Google laten verifiëren, optimaliseren en actief houden.

Stap 1: Claim uw vermelding. Om in aanmerking te komen voor een GMB-notering moet u cliënten persoonlijk kunnen ontmoeten, hetzij op het fysieke adres van uw advocatenkantoor, hetzij bij hen ter plaatse. Als u uw vermelding nog niet heeft geclaimd, voer dan een zoekopdracht uit op de naam en het adres van uw advocatenkantoor. Als er een kennispanel verschijnt met informatie over uw advocatenkantoor, dan staat het al op de lijst. Als er geen kennispanel is, dan kunt u een vermelding laten opnemen door deze stappen van Google te volgen. Om de vermelding te claimen heeft u een Google-account nodig.

Stap 2: Verifieer uw vermelding. Om er zeker van te zijn dat niet iedereen de vermelding van uw advocatenkantoor kan claimen, zal Google deze eerst moeten verifiëren. Deze stap is nodig om ervoor te zorgen dat de vermelding van uw advocatenkantoor in aanmerking komt om te verschijnen op Maps, Search en andere diensten van Google. Als u eenmaal bent geverifieerd, betekent dit ook dat Google uw advocatenkantoor als een legitiem bedrijf beschouwt, zodat men de geloofwaardigheid van uw bedrijf kan controleren wanneer men online naar uw advocatenkantoor zoekt. Om uw vermelding te verifiëren, meldt u zich aan bij uw Google My Business-account, waar u de optie “Nu verifiëren” (Verify now) ziet. Als onderdeel van het verificatieproces neemt Google contact op met uw bedrijf om ervoor te zorgen dat uw contactgegevens correct en legitiem zijn.

Stap 3: Optimaliseer uw vermelding. Zodra u uw opname heeft geclaimd, wilt u deze optimaliseren voor de beste zoekmachineresultaten. U begint met de basisinformatie toe te voegen zoals de naam van uw kantoor, het telefoonnummer en andere contactmodaliteiten, evenals de bedrijfscategorie en de locatie, het servicegebied (=geografisch gebied dat uw advocatenkantoor voornamelijk bedient), en de openingstijden. Het optimaliseren van uw vermelding is een kunst op zich, en deze twee (Engelstalige) artikelen zullen u enorm helpen in het proces.

Stap 4: Houd uw vermelding actief. Google heeft de neiging om in zijn zoekresultaten de voorkeur te geven aan advocatenkantoren die actief blijven. Maak ‘posts’ (bijvoorbeeld om blogberichten aan te kondigen), beantwoord vragen, zorg ervoor dat u recensies krijgt en reageer erop, enz. Burke raadt aan om uw GMB-opname één of twee keer per week te controleren.

 

Cicero LawPack

Meer lezen van Cicero LawPack? Dat kan hier!

****

referenties:

 

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Oost-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
sociaal recht
0 - 3 jaar
Brussel

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

1 Reacties

1 Reactie

 1. De sleutel en sloten specialist

  Ik ben online aan het zoeken naar mensen die Google beter kunnen bereiken ik ben namelijk offline gehaald door Google ik ben een slotenmaker en volg de richtlijnen, blijkbaar denkt Google dat er een 2de bedrijf is en je mag geen 2 bedrijven hebben. Ik heb gemaild dat dat niet zo is, maar ik krijg telkens geen reactie of een automatische reactie dat mij niet verder helpt. Ik heb alles geprobeerd ik ben zelfs naar Google Brussel gegaan maar ze helpen je daar voor geen meter

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.