31 mei 2018 | Kantoor & beleid

De impact van Brexit op de juridische sector

Recente vacatures

Advocaat
Omgevingsrecht Publiek recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
sociaal recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Paralegal
0 - 3 jaar
Brussel
Advocaat
Arbeidsrecht Burgerlijk recht Medisch recht Strafrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen Brussel Limburg Oost-Vlaanderen Remote West-Vlaanderen

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 31/05/2018 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

Brexit heeft vanzelfsprekend een impact op de economische aspecten van de rechtspraktijk. Omdat er nog zoveel onzekerheid is, blijft die impact onvoorspelbaar. Zonder volledig te zijn, kunnen de volgende punten reeds aangehaald worden:

Delocalisatie van financiële instellingen

Talrijke bedrijven en instellingen hebben nood aan juridisch advies over Brexit. Dit heeft tot een groot aantal nieuwe instructies geleid, voornamelijk in Londense advocatenkantoren die gespecialiseerd zijn in financieel recht en andere gereguleerde sectoren. Het aantal instructies zal nog toenemen en enkele jaren blijven duren.

Wegens het verlies van Europese paspoortrechten zullen financiële instellingen die tot op heden hun Europees hoofdkwartier in Londen hebben, een aanwezigheid op het Europees Continent moeten organiseren. Dublin en Frankfurt hebben tot nu toe het meeste succes met het aantrekken van deze instellingen. Parijs, Luxemburg en Amsterdam zijn eveneens in de running. Brussel heeft met de aangekondigde komst van Lloyd’s of London een belangrijk succes in de verzekeringssector gescoord. Ondertussen heeft de Britse verzekeraar QBE Insurance Group Ltd ook aangekondigd naar Brussel te komen.

De komst van deze instellingen naar Europese steden is goed nieuws voor advocatenkantoren in deze steden, die er over de lokale reglementering en het lokaal recht zullen kunnen adviseren.

Dit artikel is een ingekorte versie van een recente publicatie in het tijdschrift Today’s Lawyer. Voor meer informatie over Today’s Lawyer en haar abonnementen, klik hier. Inschrijven kan ook via het onderstaande bestelformulier.

Arbitrage

Verschillende steden concurreren met elkaar als internationaal arbitragecentrum. In Europa gaat het voornamelijk tussen Londen, Parijs, Geneve en Stockholm. Londen zou 47% van de internationale arbitrages in Europa herbergen, tegen 37% voor Parijs. Het London Center for International Arbitration (LCIA) zou in 2015 326 arbitrages gekregen hebben, waarvan 25% uit de EU27 en EER kwamen . Veel Europese advocaten treden op in Londen als advocaat of scheidsrechter. Daarnaast treden ook veel Britse advocaten op als advocaat of scheidsrechter in Europese steden zoals Parijs, waar de ICC gevestigd is.

De Engelse Bar Council vreest dat een beperking van het vrij verkeer van diensten voor advocaten een negatieve impact zou hebben op de aantrekkelijkheid van Londen als internationaal arbitragecentrum.

Tenuitvoerlegging van vonnissen en arresten

[…]

De Unified Patent Court Agreement

In 2012 is binnen de EU een akkoord gesloten over de oprichting van een Eengemaakt Octrooihof, het Unified Patent Court (UPC). Het akkoord dient door dertien lidstaten geratificeerd te worden vooraleer het UPC actief kan worden. Een bijkomende voorwaarde is dat Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, als de drie landen met het hoogste aantal EU-octrooien, onder de ratificerende landen moeten zijn. Het UPC Agreement voorziet dat de UPC gespecialiseerde afdelingen zou oprichten in Parijs, München en London.

[…]

Octrooigeschillen zijn bijna altijd internationaal en complex. Londen is nu reeds een belangrijk centrum van octrooigeschillen en de Londense rechtbanken hebben er een zeer goede reputatie in. Indien het Verenigd Koninkrijk geen lid van het UPC blijft, zullen de Britse rechtbanken zelf octrooigeschillen blijven behandelen en zal er door partijen aan forum shopping gedaan worden.

Joost Everaert, advocaat bij Allen & Overy

Benieuwd naar de rest van het artikel?

Voor meer informatie over Today’s Lawyer en haar abonnementen, klik hier. Inschrijven kan ook via het onderstaande bestelformulier.

Recente vacatures

Advocaat
Omgevingsrecht Publiek recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
sociaal recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Paralegal
0 - 3 jaar
Brussel
Advocaat
Arbeidsrecht Burgerlijk recht Medisch recht Strafrecht
3 - 7 jaar
Antwerpen Brussel Limburg Oost-Vlaanderen Remote West-Vlaanderen

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.