Belangrijke wijzigingen arbeidsongeschikte werknemers cover

7 nov 2022 | Employment & Benefits

Belangrijke wijzigingen arbeidsongeschikte werknemers

Recente vacatures

Notarieel jurist
Burgerlijk recht Fiscaal recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht
0 - 3 jaar
West-Vlaanderen
Notarieel jurist
Burgerlijk recht Vastgoed
0 - 3 jaar
Limburg
Advocaat
Omgevingsrecht Vastgoed
3 - 7 jaar
Antwerpen
Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 07/11/2022 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

Het re-integratieproject 2.0 is sinds 1 oktober 2022 in werking getreden en toch dienen zich al weer een paar belangrijke nieuwe wijzigingen aan. Dit komt op een tijdstip waarin de partijen bij de arbeidsovereenkomst en de arbeidsartsen nog volop bezig zijn om hun weg te vinden in dit herschapen landschap.

Het wetsontwerp houdende diverse bepalingen betreffende arbeidsongeschiktheid werd op 27 oktober 2022, aangenomen. Deze wet zal gevolgen hebben op de verplichting voor de werknemer om de werkgever een medisch attest af te leveren wanneer hij arbeidsongeschikt is, en op de regels omtrent de beëindiging van de arbeidsovereenkomst wegens medische overmacht.

We vatten de nieuwe regels graag even voor u samen:

1.    Een werknemer die arbeidsongeschikt is, moet zijn werkgever onmiddellijk op de hoogte brengen van zijn arbeidsongeschiktheid. Dat verandert niet. De werkgever moet zich immers kunnen herorganiseren. De wet bepaalt nu dat de werknemer een medisch attest moet bezorgen wanneer dat wordt voorzien of wordt gevraagd door de werkgever. Dit moet dan binnen de twee werkdagen gebeuren. Deze praktijk is wijdverspreid in België. Met de nieuwe wet wordt hierop een uitzondering gemaakt. De werknemer zal voortaan tot drie keer per jaar geen medisch attest moeten (kunnen) voorleggen voor de eerste dag van de arbeidsongeschiktheid. Kmo’s (minder dan 50 werknemers) kunnen er dan weer voor kiezen dit niet mogelijk te maken. Dat moet dan uitdrukkelijk geregeld worden in een cao of in het arbeidsreglement.

2.    Ook de procedure voor de beëindiging van de arbeidsovereenkomst wegens medische overmacht wordt gewijzigd, waardoor ook de bepalingen hierover in de Codex over het Welzijn op het Werk in werking zullen treden.

Dit zijn belangrijkste wijzigingen:

  • De werknemer moet voortaan minstens negen maanden arbeidsongeschikt zijn vooraleer de bijzondere procedure kan worden opgestart.
  • De arbeidsarts moet niet automatisch onderzoeken of er aangepast/ ander werk mogelijk is, maar dit alleen moet doen als de werknemer hierom verzoekt.
  • De werknemer kan zich tijdens de procedure laten bijstaan door de vakbondsafvaardiging.
  • De werknemer heeft voortaan 21 kalenderdagen om beroep aan te tekenen tegen een beoordeling van definitieve ongeschiktheid.
  • De werknemer krijgt het recht tot drie keer toe niet in te gaan op de uitnodiging van de arbeidsarts, wat de arbeidsarts dan zal meedelen aan de werkgever.

Deze wijzigingen treden echter pas in werking tien dagen na publicatie van de wet. Dat zal dus nog even afgewacht moeten worden, maar wordt verwacht eind november 2022.

Wij staan paraat om u helpen deze regels te implementeren in uw dagelijkse werking.

Hayat Boujdaini, Stappers Advocaten

Lees meer artikels van Stappers.


Op de hoogte blijven van alle nieuwigheden binnen de juridische en fiscale wereld?
Volg Jubel.be op LinkedIn

Recente vacatures

Notarieel jurist
Burgerlijk recht Fiscaal recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht
0 - 3 jaar
West-Vlaanderen
Notarieel jurist
Burgerlijk recht Vastgoed
0 - 3 jaar
Limburg
Advocaat
Omgevingsrecht Vastgoed
3 - 7 jaar
Antwerpen
Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.