Bedrijfsleiders doen vaak beroep op de gesplitste aankoop van een onroerend goed dat bestemd is om ofwel het kantoor van hun bedrijf te huisvesten, ofwel om de aankoop te helpen financieren van een gebouw dat bestemd is om hen ter beschikking te worden gesteld als voordeel van alle aard. Dit zijn volkomen wettelijke mechanismen, hoewel ze niet erg populair zijn bij de belastingadministratie, die deze zeer regelmatig, zo niet systematisch, controleert.
U doet er goed aan rekening te houden met de volgende elementen wanneer u een dergelijke regeling overweegt, realiseert, of zelfs wanneer deze bijna op zijn einde loopt.
Toon aan de bedrijfsleider en vennootschap de juiste prijs hebben betaald bij de gesplitste aankoop
Het is absoluut essentieel om in elk stadium van deze regeling aan te tonen dat de bedrijfsleider en de vennootschap elk de juiste prijs hebben betaald voor de rechten die ze verwerven.
In de meeste gevallen verwerft de vennootschap het vruchtgebruik van een onroerend goed, dat ze gebruikt voor haar eigen behoeften of geheel of gedeeltelijk ter beschikking stelt van haar bedrijfsleider als een voordeel van alle aard. De bedrijfsleider verwerft de naakte eigendom van hetzelfde onroerend goed.
Van bij de verwerving moet men dus kunnen aantonen dat de bedrijfsleider enerzijds en het bedrijf anderzijds de reële economische waarde hebben betaald van de rechten die ze respectievelijk verwerven.
De belastingadministratie probeert vaak aan te tonen dat het bedrijf te veel heeft betaald om het vruchtgebruik te verwerven. Het verschil tussen wat het bedrijf heeft betaald en wat het in de ogen van de administratie had moeten betalen, wordt dan gekwalificeerd als een voordeel van alle aard. Gevolg is dat de bedrijfsleider op het niveau van zijn personenbelasting wordt belast op het verschil, mogelijk vergezeld van hogere belastingen en andere boetes.
Leg de toekenning van een voordeel van alle aard contractueel vast
Het is ook belangrijk om contractueel vast te leggen dat de toekenning van een voordeel van alle aard tot gevolg heeft dat het geheel van het onroerend goed ter beschikking van de bedrijfsleider wordt gesteld.
Daartoe moet in de statuten van de vennootschap uitdrukkelijk worden bepaald dat het mandaat van de bedrijfsleider wordt vergoed en moet tussen hem en de vennootschap een beheersovereenkomst worden gesloten die uitdrukkelijk voorziet in de terbeschikkingstelling van het geheel of een gedeelte van het onroerend goed, komma, als voordeel van alle aard.
Zorg dat je reële prestaties van de bedrijfsleider kan aantonen
De vennootschap die de aftrek van de kosten aanvraagt met betrekking tot de terbeschikkingstelling van het onroerend goed, moet het reële bestaan van de prestaties van haar bedrijfsleider kunnen aantonen. Dit is belangrijk aangezien de fiscus vaak een strijd voert om de vennootschap het voordeel te ontzeggen van de aftrek als beroepskost van alle kosten en afschrijvingen met betrekking tot het gedeelte van het onroerend goed dat als voordeel van alle aard ter beschikking wordt gesteld.
De rechtspraak is vaak ongunstig voor belastingplichtigen die niet in staat zijn om de dagelijkse realiteit van hun diensten aan te tonen. In de praktijk kan zulks alleen gebeuren door nauwkeurige en gedetailleerde prestatieoverzichten op te stellen die maandelijks als bijlage bij de factuur van de bedrijfsleider worden gevoegd.
Aandachtspunten bij einde van gesplitste eigendom
Ten slotte is het raadzaam om, wanneer een dergelijke splitsing van eigendom op op zijn einde loopt, de eventuele vergoeding die door de vennootschap moet worden betaald als tegenprestatie voor de economische waarde van de werkzaamheden die de vennootschap op het onroerend goed heeft uitgevoerd tijdens de vruchtgebruik/naakte eigendom situatie, uiterst zorgvuldig en gedetailleerd te documenteren.
Conclusie: met nodige voorzorgsmaatregelen kan gesplitste aankoop fiscale controle doorstaan
Wanneer deze voorzorgsmaatregelen worden genomen, zou een gesplitste aankoop in principe de administratieve en fiscale controles probleemloos moeten kunnen doorstaan.
Thierry Litanie -Andersen
U kunt dit artikel ook lezen op de site van Andersen in Belgium.
0 reacties