29 jul 2020 | Management & Deontology

Organisatie van het notariaat: het MeerStandplaatsenKantoor

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Oost-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 29/07/2020 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

Een belangrijke innovatie van de Potpourri-wet V was een betere regeling voor associaties tussen notarissen die hun standplaats niet binnen hetzelfde gebied hebben. Pas sinds de inwerkingtreding van die wijziging is een MeerStandplaatsenKantoor (MSK) mogelijk geworden.

Voor Potpourri V

Oorspronkelijk kon een associatie tussen notarissen die hun standplaats niet in hetzelfde gebied hebben, alleen als één van de notarissen zijn kantoor overbracht naar de standplaats van de andere notaris. Eén van beide notarissen moest dus, met voorafgaande ministeriële machtiging, (tijdelijk) kantoor houden buiten zijn eigenlijke standplaats. Hij hield tijdelijk kantoor op de zetel van de associatie die gevestigd was binnen de standplaats van de andere notaris. Meer zelfs: na vijf jaar werd zijn standplaats automatisch overgebracht naar de zetel van de associatie. Deze overbrenging had twee gevolgen (i) er ontstond een bijkomende notariële standplaats op de vestigingsplaats van de associatie en (ii) er ontstond een nieuwe standplaats op plaats voormalige standplaats.

MeerStandplaatsenKantoor of MSK

Vanaf 3 augustus 2017 werd echter, door de Potpourri-wet V, het ‘Meerstandplaatsen­Kantoor’ of ‘MSK’ in het leven geroepen. Dit  is een associatie van minstens twee notarissen-titularis die hun standplaats hebben binnen verschillende gemeenten of binnen éénzelfde gemeente maar binnen het grondgebied van verschillende gerechtelijke kantons. Een MSK omvat maximum vijf standplaatsen en telt maximum twaalf notarissen.

De notarissen die deel uitmaken van een MSK behouden een antenne in hun oorspronkelijke standplaats. In dit bijkantoor wordt een volwaardige notariële dienstverlening aangeboden, onder toezicht en verantwoordelijkheid van de notaris. Een cliënt moet bij iedere antenne terecht kunnen met zijn vragen en mag niet verplicht worden zich tot een andere antenne te wenden om correct geholpen te worden. Om dat te garanderen is de antenne minstens zestien uur per week open (verdeeld over vier dagen) en is er altijd een notaris of een juridisch gekwalificeerd medewerker aanwezig. Die gekwalificeerde medewerker moet geen (kandidaat-)notaris of notarieel jurist zijn, maar moet wel voldoende notariële vorming gehad hebben.

Twee notarissen die elk hun standplaats binnen éénzelfde gemeente en binnen het grondgebied van éénzelfde gerechtelijk kanton en een associatie aangaan, richten geen MeerStandplaatsenKantoor op. Zij moeten gewoon hun kantoor in voorkomend geval overbrengen naar een gezamenlijke locatie voor de duur van de associatie. Dat houdt ook in dat zijn geen bijkantoren of ‘antennes’ behouden.

Om een MSK te kunnen vormen geldt, zoals overigens voor elke associatie dat, behoudens een uitzondering voor de Oost-kantons, de standplaats van alle betrokken notarissen gelegen is binnen hetzelfde gerechtelijk arrondissement, en dat alle betrokken notarissen lid zijn van hetzelfde genootschap.

 

Auteur Hans De Decker is naast notaris eveneens professor aan de VUB voor de Manama Notariaat, waar hij de cursussen Inrichting Notariaat en Notariële Deontologie doceert.

 

In de reeks Organisatie van het Notariaat worden in een aantal korte bijdragen de verschillende aspecten van de inrichting van het notariaat belicht. Deze reeks is gebaseerd op de bijdrage van de heer notaris Hans De Decker “Inrichting van het Notariaat: dynamischer dan je op het eerste gezicht zou vermoeden!” in Rechtskroniek voor het Notariaat, deel 36. Zijn volledige artikel kunt u daar lezen.

Geïnteresseerd? Het ABONNEMENT 2020 omvat twee delen Rechtskroniek voor het Notariaat: deel 36 & 37.

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Oost-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.