Wat als ... je ouder niet meer in staat is om alleen te wonen, maar dat zelf niet inziet? 1
Wat als mijn zorgenkind erft?

Door Jubel

Recente vacatures

Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Advocaat
Omgevingsrecht Publiek recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
sociaal recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 20/01/2016 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

De dagelijkse zorg voor een kind met een beperking eist zoveel energie dat de ouders vaak geen fut meer hebben om over geldzaken na te denken. Nochtans kan het geruststellend zijn als een en ander geregeld is.

‘Om ouders op weg te zetten, bundelde Stevens samen met andere auteurs vragen en mogelijke oplossingen, met hun voor- en nadelen, samen in het boek ‘In goede en kwade dagen – Financiële zorgvragen’.
Wat als mijn zorgenkind erft?
Het feit dat iemand niet de capaciteiten heeft om geld of andere vormen van vermogen te beheren, doet niets af aan zijn rechten als reservataire erfgenaam. Het zorgenkind erft ooit net zo goed zijn deel als broers of zussen. Toch kan de nalatenschap in zekere mate gestuurd worden om het latere beheer vlotter te laten verlopen.

Via een zogeheten ouderlijke verdeling kunt u bepalen hoe uw nalatenschap wordt verdeeld, en kunt u bijvoorbeeld vastgoed – waaraan onderhoud, eventuele verhuring of verkoop vasthangen – laten terechtkomen bij een kind dat wel de capaciteiten heeft om het te beheren, terwijl het zorgenkind spaartegoeden erft. Die ouderlijke verdeling kan via testament of via schenkingen bij leven.

‘Vermijd zo mogelijk dat bij uw overlijden een onverdeeldheid ontstaat tussen het zorgenkind en andere erfgenamen, met andere woorden dat ze samen een goed erven. Het beheer van zo’n onverdeeldheid is vaak erg log’, geeft erenotaris Johan Verstraete, medeauteur van het boek, mee als aandachtspunt. ‘Als de erfgenamen uit onverdeeldheid willen treden, moeten ze een strikte procedure volgen onder toezicht van de vrederechter. U kunt onverdeeldheden vermijden of beperken door tijdig in te grijpen, via een wijziging van uw huwelijkscontract of door zelf een ouderlijke verdeling uit te werken via een ouderlijke boedelverdeling.’

Het erfdeel van het kind met een beperking kan worden beheerd door een bewindvoerder – ouders kunnen hun voorkeur aangeven wie hen als bewindvoerder later opvolgt. Het kan ook worden ondergebracht in een burgerlijke maatschap, een bvba of een private stichting. Het beheer kan worden toevertrouwd aan een broer of zus zonder beperking, maar ook aan een beheerder zonder familiebanden.

‘In goede en kwade dagen – Financiële zorgvragen’ 

Ingrid Stevens bracht voor het boek ‘In goede en kwade dagen – Financiële zorgvragen’ experts samen om antwoorden en opties te belichten over zorgvragen. Wat als uw kind schulden maakt en de gerechtsdeurwaarder staat voor uw deur? Wat als de ouder dementeert en geen besef meer heeft van de waarde van geld, of weigert zijn successieplanning te regelen? Het boek zet meer dan 30 vragen op een rij. Daarnaast zijn er getuigenissen van mensen die dicht bij zorgbehoevenden staan: ouders, bestuurders van instellingen, een patiënte zelf.

 

Recente vacatures

Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Advocaat
Omgevingsrecht Publiek recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
sociaal recht
0 - 3 jaar
Brussel
Jurist Paralegal
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.