Uitbesteden van cybersecurity helpt juridische organisatie veilig te houden cover

13 jul 2023 | Legal Tech (IT & IP)

Uitbesteden van cybersecurity helpt juridische organisatie veilig te houden

Recente vacatures

Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen
Jurist
bestuursrecht internationaal recht Omgevingsrecht Publiek recht sociaal recht
Brussel
Jurist
Arbeidsrecht Gerechtelijk recht Publiek recht
3 - 7 jaar
Brussel

Aankomende events

Omdat financiële, juridische en fiscale organisaties steeds meer gevoelige digitale informatie verwerken, worden ze immer kwetsbaarder voor hackpogingen en datalekken. Cyberbeveiliging wordt daarmee een belangrijke oplossing voor de risico’s van juridische organisaties en afdelingen.

In de juridische sector neemt het risico op cyberaanvallen aanzienlijk toe. Maar waarom staat deze branche eigenlijk zo hoog op de lijst van gewilde doelwitten voor cybercriminelen? Een belangrijke motivatie voor een cyberaanval is financieel gewin, en met een Belgische juridische markt die heel wat waard is, is het geen wonder dat cybercriminelen geïnteresseerd zijn in advocatenkantoren. De juridische sector bevat enorme hoeveelheden gevoelige klant- en bedrijfsgegevens die hackers kunnen buitmaken om ze door te verkopen op het dark web of om losgeld voor te vragen. Advocatenkantoren verwerken bovendien enorme hoeveelheden geld en hebben dagelijks te maken met gevoelige klantgegevens, vaak via onlineactiviteiten waardoor ze kwetsbaar zijn voor cyberaanvallen.

Een juridische specialist is geen security expert

Organisaties in de financiële, fiscale en juridische sector zijn ook vaak gemakkelijke doelwitten voor hackers, omdat veel van hen nog steeds verouderde IT-systemen gebruiken en ze vaak niet vooroplopen met het aannemen van cyberbeveiligingsbeleid, ondanks hun afhankelijkheid van technologie en online diensten. Zonder inzicht in waar de risico's liggen en zonder de juiste verdedigingsmechanismen, wordt het relatief eenvoudig voor een cybercrimineel om het netwerk binnen te dringen en gegevens te stelen of malware te injecteren.

Toch heeft de gemiddelde advocaat, notaris of jurist geen tijd om zich nachtenlang zorgen te maken over de efficiëntie van firewalls, de dreiging van malware of de sterkte van wachtwoorden. Maar de recente toename van cyberaanvallen op advocatenkantoren vormt wel een kritiek moment voor het begrijpen van de omvang van het risico waarmee de sector wordt geconfronteerd. En hoewel juristen specialisten zijn in hun vakgebied, zijn er niet veel die zich identificeren als specialisten in beveiliging.

Cyberincident heeft verstrekkende gevolgen

Het effect van een cyberincident op een juridische organisatie gaat overigens veel verder dan de directe financiële kosten: het verlies van klantgegevens betekent ook een verlies van vertrouwen en efficiëntie. In een sector waar vertrouwen, betrouwbaarheid en het in stand houden van reputatie van het grootste belang zijn voor goede zaken, is het compromitteren van klantgegevens niet alleen een inbreuk op de beveiliging, maar ook een inbreuk op het vertrouwen.

Het vermogen om een cyberaanval op alle niveaus te identificeren en erop te reageren is daarom een van de belangrijkste vaardigheden die een organisatie kan creëren. Uit het Hiscox Cyber Readiness Report 2021 blijkt dat organisaties die met succes cyberbeveiligingsmaatregelen hebben getroffen, minder tijd en geld kwijt zijn aan de nasleep van een incident. Uit datzelfde onderzoek blijkt dat advocatenkantoren zich steeds meer beginnen te realiseren dat het begrijpen van effectieve cybersecurity ook betekent dat ze hun klanten een niveau van bescherming moeten bieden.

Een betrouwbare en solide manier om dat te doen is door de expertise op het gebied van cyberveiligheid extern in te huren, zodat juristen zich op hun eigen specialisme kunnen concentreren. Veel juridische kantoren kiezen voor Eye Security als beveiligingspartner. Toch ontslaat dit organisaties er niet van een basiskennis op te bouwen op het gebied van cybersecurity. De grootste kwetsbaarheid van de meeste bedrijven met betrekking tot cybercriminaliteit ligt namelijk in de dagelijkse praktijk en het bewustzijn van hun mensen. Afgeleide, onervaren, ontevreden werknemers kunnen de poort vormen naar bedrijfsbedreigende cyberaanvallen.

MXDR kan securityzorgen uit handen nemen

Bij het uitbesteden van security gaat het niet alleen om de technische kant van de zaak. Juist de combinatie met menselijke expertise zorgt ervoor dat mogelijke cyberaanvallen in een vroeg stadium kunnen worden gedetecteerd én dat er adequaat op kan worden gereageerd. In cybersecurity wordt dit ‘Managed XDR’ genoemd. Deze dienst combineert zowel menselijke expertise als de nieuwste digitale tools om data te verzamelen en correlaties te vinden, maar ook om continu potentiële dreigingen op te sporen, deze te monitoren en om snel en adequaat te reageren op incidenten.

Juridische bureaus die Managed XDR gebruiken, profiteren van de verschillende mogelijkheden van de oplossing. Een van de belangrijkste daarvan is prioritering, waarbij het systeem alarmen filtert om securityteams te helpen onderscheid te maken tussen goedaardige gebeurtenissen of

valse positieven en echte bedreigingen. Het systeem zet deze informatie om tot bruikbare inzichten voor de mensen in het team die vervolgens prioriteiten kunnen stellen. Daarnaast worden allerlei gegevens verzameld, verwerkt en geanalyseerd over dreigingen om inzicht te krijgen in motieven, doelwitten en aanvalsgedrag van cybercriminelen. Met die informatie kunnen securityteams sneller beter geïnformeerde en op data gebaseerde besluiten nemen.

Deze gegevensverzameling over mogelijke dreigingen en daadwerkelijke incidenten vindt plaats bij het Security Operations Center van Eye Security. Daardoor beschikken zij over veel data en kunnen ze trends en ontwikkelingen signaleren over de gehele breedte van de markt. Bovendien zorgt deze kennis ervoor dat de MXDR-oplossing van Eye Security organisaties tegen zowel bekende als onbekende bedreigingen kan beschermen. Het securitybedrijf geeft bovendien advies op de beste manier om een specifieke bedreiging in te dammen en te bestrijden. Zij kunnen de systemen ook terug herstellen naar de staat voor een incident en cyberforensich onderzoek doen.

De voordelen van uitbesteden van cybersecurity

MANAGED XDR combineert dus technologieën, tools, oplossingen en door mensen uitgevoerde diensten in één beheerde dienst. Dit maakt volledige end-to-end zichtbaarheid over het gehele aanvalsdomein mogelijk en stelt de securityprovider in staat om 24/7 bewaking, detectie, onderzoek en prioritering mogelijk te maken van alle waarschuwingen die door de set gecombineerde oplossingen naar boven komen.

De voordelen van zo’n dienst voor juridische organisaties is dat zij zelf minder met complexiteit worden geconfronteerd en zichzelf minder bezig hoeven houden met mogelijke cyberdreigingen. Hoewel MXDR een beheerde dienst is en dus een kostenpost vormt, is het veelal goedkoper dan het bouwen van een eigen intern securityteam dat een toolset van hetzelfde kaliber tot zijn beschikking heeft. Om nog maar te zwijgen van het feit dat het in de huidige arbeidsmarkt heel moeilijk is om geschikte securityspecialisten te vinden om zo’n intern team mee te bouwen. MXDR is een manier om organisaties te helpen hun personeel en andere resources te optimaliseren en tegelijkertijd hun beveiliging te verbeteren met de meest geavanceerde security technologie in de markt.

Conclusie

In een organisatie die gewend is met gevoelige (financiële) gegevens te werken, wil je zekerheid over je beveiliging. Je reputatie als betrouwbare juridisch partner is cruciaal voor het succes van jouw bedrijf, maar je wilt zelf geen cybersecurity-expert hoeven worden om dit te kunnen borgen voor jouw klanten. Wil je weten wat Managed XDR voor jouw juridische bureau kan betekenen? Doe dan de risicoscan of plan een adviesgesprek met één van onze cybersecurity experts.

Key takeaways:

  • In de juridische sector gaan enorme hoeveelheden gevoelige klant- en bedrijfsgegevens om die razend interessant zijn voor cybercriminelen.
  • Verouderde IT-systemen en gebrek aan securitybeleid maken juridische kantoren een aantrekkelijk en eenvoudig doelwit voor hackers.
  • De gevolgen van een cyberincident gaan verder dan financiële schade – het verlies van data betekent ook het verlies van vertrouwen en efficiëntie.
  • Managed XDR combineert state-of-the-art securitytechnologie met menselijke expertise om organisaties veilig te houden.
  • Door security-expertise in te huren, kunnen juridische dienstverleners zich zonder zorgen concentreren op hun kerntaak.

Eye Security


Dit artikel maakt deel uit van een reeks artikelen gepubliceerd omtrent cybersecurity in de juridische sector. Komt u graag meer te weten over beveiligingsoplossingen van Eye Security, bezoek dan zeker onderstaande websites voor meer informatie.

Eye Security, opgericht in 2020, is een cybersecurity- en insurtechbedrijf dat cybersecurity haalbaar maakt voor Europese bedrijven op abonnementsbasis. Met een groeiend team van beveiligings- en verzekeringsexperts biedt Eye Security een kwalitatief hoogwaardig, alles-in-één beveiligingsproduct met bescherming en cyberverzekering. Eye Security opereert in Europa zowel direct als via haar strategische partners en heeft kantoren in Nederland, België, Duitsland.

Recente vacatures

Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen
Jurist
bestuursrecht internationaal recht Omgevingsrecht Publiek recht sociaal recht
Brussel
Jurist
Arbeidsrecht Gerechtelijk recht Publiek recht
3 - 7 jaar
Brussel

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.