Tijdelijke steunmaatregelen voor bedrijven en zelfstandigen

Door DELBOO

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Oost-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen

Aankomende events

Opgelet: dit artikel werd gepubliceerd op 19/03/2020 en kan daardoor verouderde informatie bevatten.

De federale en Vlaamse regering hebben enkele maatregelen goedgekeurd ter ondersteuning van bedrijven en zelfstandigen die getroffen worden door de gevolgen van COVID-19. Wij geven u hiervan graag een overzicht.

De tijdelijke maatregelen voorzien voornamelijk in de mogelijkheid tot spreiding, uitstel en vrijstelling van bepaalde belastingen en (para)fiscale heffingen.

Het wordt onder meer mogelijk btw-aflossingen te spreiden en vrijgesteld te worden van de gebruikelijke btw-boetes. Hetzelfde zal het geval zijn voor de storting van en de boetes op de bedrijfsvoorheffing. Daarnaast kan men een uitstel van betaling vragen voor de personen- en vennootschapsbelasting.

Op het vlak van de sociale zekerheidsbijdragen voor de eerste twee kwartalen van het jaar 2020 kan onder voorwaarden om de volgende maatregelen worden verzocht:

  • Een uitstel met een jaar zonder nalatigheidsinteresten.
  • Een vermindering van betaling van de sociale zekerheidsbijdragen.
  • Een vrijstelling van betaling van de sociale zekerheidsbijdragen.

Voor sociale werkgeversbijdragen kan een afbetalingsplan toegekend worden voor deze kwartalen.

Zelfstandigen in hoofdberoep komen bovendien in aanmerking voor een vervangingsinkomen onder de vorm van een ‘overbruggingsrecht’. Dat is het geval voor zover er sprake is van een gedwongen stopzetting van de activiteit die langer dan een week duurt.

Al deze maatregelen gelden evenwel onder de voorwaarde dat wordt aangetoond dat de betalingsmoeilijkheden waarmee men worstelt, voortkomen uit de gevolgen van COVID-19. Hierbij kan men denken aan een daling van het omzetcijfer, een aanzienlijke daling in het aantal reservaties of bestellingen, etc.

Daarnaast heeft de federale regering enkele maatregelen ingevoerd om bedrijven toe te laten hun werknemers vlotter tijdelijk werkloos te maken. De tijdelijke werkloosheid omwille van overmacht door het coronavirus wordt onder meer verlengd met drie maanden, m.n. tot 30 juni 2020. Tijdelijke werkloosheidsuitkeringen worden daarenboven opgetrokken.

Tot slot draagt ook de Vlaamse regering haar steentje bij door een premie te voorzien voor zaken en winkels die de deuren moeten sluiten. Zo komt er een forfaitaire premie voor cafés en restaurants die helemaal moeten sluiten, maar ook voor winkels die in het weekend dicht moeten blijven.

Voor zaken die ook op weekdagen dicht moeten, is een eenmalige premie van 4.000 euro voorzien. Zaken die enkel in het weekend sluiten, kunnen rekenen op een eenmalige premie van 2.000 euro. Indien de sluitingsmaatregelen langer zouden duren dan de voorziene 21 dagen, zal de premie verder lopen. In dat geval komt er een vergoeding van 160 euro per dag.

Opgelet! Deze maatregelen worden niet automatisch toegepast. Ondernemingen die zich wensen te beroepen op een van de steunmaatregelen moeten hiervoor een aanvraag indienen bij de betrokken instellingen (FOD Financiën, RVA, RSZ, RSVZ, sociale zekerheidsfonds of VLAIO) en dit binnen strikte termijnen.

Mocht u verdere vragen hebben omtrent deze steunmaatregelen of de voorwaarden waaraan men moet voldoen om in aanmerking te komen, aarzel niet ons te contacteren. Wij houden de vinger aan de pols en volgen de situatie samen met u op de voet.

DELBOO

Meer lezen van deze auteur? Dat kan hier!

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Oost-Vlaanderen
Advocaat
Burgerlijk recht Gerechtelijk recht Ondernemingsrecht Verzekeringsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen Brussel
Legal Counsel
Verzekeringsrecht
3 - 7 jaar
Brussel
Uitgever
3 - 7 jaar
Antwerpen

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

1 Reacties

1 Reactie

  1. Schoovaerts

    Geldt deze maatregel van steun ook voor onderaannemers die zonder werk vallen omwille van stopzetting van bepaalde bouwwerven

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.