Travail étudiant en 2025 : plafond relevé à 650 heures ? cover

23 mei 2025 | Employment & Benefits

Studentenarbeid in 2025: verhoging tot 650 uren?

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Fiscaal recht Ondernemingsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen
Advocaat
Fiscaal recht Ondernemingsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen
Redacteur
3 - 7 jaar
Antwerpen

Aankomende events

Eind maart 2025 werd in de Kamer het wetsontwerp goedgekeurd dat de grens voor studentenarbeid optrekt naar 650 uren per kalenderjaar. Deze maatregel is een verruiming van de tijdelijke verhoging tot 600 uren die gold in 2023 en 2024, en zal retroactief ingaan vanaf 1 januari 2025. Let wel: de wijziging is pas definitief na publicatie in het Belgisch Staatsblad. De informatie hieronder geldt dus onder voorbehoud.

Huidige regelgeving voor studentenarbeid

Momenteel is het studentencontingent in België vastgesteld op 475 uren per kalenderjaar. Studenten kunnen dus maximaal 475 uren per jaar werken onder het gunstig studentenstatuut, waarbij ze enkel een solidariteitsbijdrage betalen in plaats van de gewone sociale zekerheidsbijdragen.

Wat verandert er?

Met de verhoging van het studentencontingent naar 650 uren krijgen studenten meer ruimte om werkervaring op te doen en hun inkomen te verhogen. Dit gebeurt zonder verlies van sociale en fiscale voordelen, zolang ze binnen de grens blijven.

Voor werkgevers biedt de uitbreiding van studentenarbeid bovendien een voordelige oplossing om arbeidskrachten in te zetten tijdens piekperiodes.

Wat is studentenarbeid en wat zijn de voorwaarden?

Hoewel de wet het begrip “student” niet expliciet definieert, geldt in de praktijk dat iedereen met het hoofdstatuut van student in aanmerking komt. Dit zijn de belangrijkste voorwaarden:

  • Arbeidsovereenkomst: De student moet tewerkgesteld zijn op basis van een schriftelijke arbeidsovereenkomst voor studenten (met verschillende verplichte vermeldingen). De overeenkomst moet afgesloten worden vóór aanvang van de arbeidsprestaties, en voor maximaal 12 opeenvolgende maanden.
  • Dimona-aangifte: De werkgever moet per kwartaal een Dimona-aangifte (type STU) indienen bij de RSZ, ten laatste op de eerste werkdag van de student.
  • Leeftijd: De student moet minstens 15 jaar oud zijn en mag niet langer onderworpen zijn aan de voltijdse leerplicht.
  • Schoolperiodes: Studenten mogen enkel werken tijdens periodes waarin ze geen verplichte aanwezigheid hebben in een onderwijsinstelling. De gepresteerde uren studentenarbeid mogen dus niet overlappen met schooltijd.
  • Maximaal aantal uren: De student moet het contingent per kalenderjaar respecteren (vanaf 1 januari 2025 normaliter 650 uren). Bij het overschrijden van deze grens zijn de gewone sociale zekerheidsbijdragen van toepassing.

Belangrijke aandachtspunten

Met de voorgestelde verhoging naar 650 uren per kalenderjaar biedt de regelgeving rond studentenarbeid meer flexibiliteit en kansen voor zowel studenten als werkgevers.

Ondanks deze verruiming blijven er enkele belangrijke aandachtspunten:

  • Groeipakket: Te veel bijverdienen kan een invloed hebben op het recht op kinderbijslag.
  • Fiscaal ten laste blijven van de ouders: Het totale inkomen van de student mag een bepaalde grens niet overschrijden om fiscaal ten laste te kunnen blijven.

Charlotte Simoen en Elissa Vantomme – Vandelanotte

Recente vacatures

Advocaat
Burgerlijk recht Fiscaal recht Ondernemingsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen
Advocaat
Fiscaal recht Ondernemingsrecht
0 - 3 jaar
Antwerpen
Redacteur
3 - 7 jaar
Antwerpen

Aankomende events

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

0 Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.